Alkooli dhe fertiliteti mashkullor

Alkooli dhe fertiliteti mashkullor

Efektet e alkoolit në ferilitet janë më të mëdha sesa mund të mendohet. Edhe sasi të konsideruara“ të vogla” mund ta dëmtojnë ferilitetin.

Vitet e fundit me rritjen e shkallës së infertilitetit janë bërë shumë studime për të parë sesa ndikon konsumimi i rregullt i alkoolit në këtë problematikë shoqërore.

Disa nga përfundimet e këtyre studimeve përsa i përket fertilitetit mashkullor janë:

  • Meshkujt që konsumojnë rregullisht alkool kanë përqëndrim dhe lëvizshmëri më të ulët të spermës, njëkohësisht edhe shanse më të pakta për fertilizimin e vezës në rrugë natyrale.
  • Në meshkujt me cilësi të dobët sperme, konsumimi i tepruar i alkoolit lidhet gjithashtu me uljen e përqindjes të spermatozoidëve me morfologji normale.

Pijet alkolike përmbajnë shumë sheqer. Sheqeri i tepërt ul fertilitetin duke çuar në prishjen e balancës hormonale, rezistencën ndaj insulinës, infeksionet mykotike, defiçencat në vitamina dhe minerale si dhe në dobësimin e imunitetit. Të gjitha këto dëmtojnë aftësinë riprodhuese si tek meshkujt ashtu edhe tek femrat.