Amenorrhea

Amenorrhea

Amenorrhea është mungesa e menstrucioneve, shpesh e përkufizuar si humbja e një ose më shumë cikleve menstruale.

Amenorrhea primare i referohet mungesës së menstruacioneve tek vajzat deri në moshën 15 vjeçare.
Shkaqet kryesore janë ndryshimet hormonale gjithashtu edhe problemet anatomike.

Ndërsa anemorrhea sekondare konsiston në humbjen e tre ose më shumë periodave njëra pas tjetrës tek gruaja që ka patur një cikël të mëparshëm. Shkaktarët mund të jenë ndryshimet hormonale, përdorimi i holluesve të gjakut, antidepresantëve apo medikamenteve kundër alergjisë.

Simptomat kryesore që shoqërojnë këtë gjendje janë:

  •  Sekrecione qumështi nga gjoksi
  •  Tharje vaginale
  •  Dhimbje koke
  •  Çrregullime të shikimit
  •  Rritje e shtuar e qimeve në trup dhe fytyrë
  •  Dhimbje pelvike
  •  Akne.