Një pjesë e mirë e çifteve gjatë momentit të planifikimit familjar hasin me një problem mjaft serioz, infertiliteti bashkëshortor. Infertiliteti përkufizohet si pamundësia për të konceptuar një shtatzëni, pavarësisht marrëdhënieve seksuale të rregullta bashkëshortore për të paktën një vit rresht. Të dhënat që vijnë nga Organizata...

Po, një grua mund të mbetet shtatzënë gjatë menstruacioneve. Kjo mund të ndodhë kur: - Një grua ka gjakderdhje që mendon se është menstruacion, por ka gjakderdhje nga ovulimi. Ovulacioni është lëshimi mujor i një veze nga vezoret e një gruaje. Është koha kur ajo ka...

Diabeti gestacional është një lloj diabeti që shfaqet gjatë shtatzënisë. Prek afërsisht 2-10% të grave shtatzëna dhe zakonisht zhvillohet rreth javës 24-28 të shtatzënisë. Diabeti gestacional ndodh kur trupi nuk mund të prodhojë mjaftueshëm insulinë për të rregulluar nivelet e sheqerit në gjak gjatë shtatzënisë. Këtu...

Një shtatzëni ektopike është një gjendje në të cilën një vezë e fekonduar implantohet dhe fillon të zhvillohet jashtë mitrës, më së shpeshti në tubin fallopian. Megjithatë, mund të ndodhë edhe në vezore, bark ose qafën e mitrës. Ndërsa shtatzënia rritet, tubi fallopian mund të...

Marrja e zinkut gjatë shtatzënisë është e rëndësishme për shëndetin e fëmijës suaj dhe për shëndetin tuaj. Ky mineral thelbësor ndihmon në mbështetjen e sistemit tuaj imunitar, ruajtjen e ndjenjës së shijes dhe nuhatjes dhe shërimin e plagëve. Gratë shtatzëna të moshës 19 vjeç e...

Nxehtësia ekstreme dhe e vazhdueshme janë problemet kryesore kur përdorni një sauna gjatë shtatzënisë. Ndërsa kjo ngrohtësi mund të jetë relaksuese dhe e këndshme, mund të mos jetë e sigurt për fëmijën tuaj të palindur. Kur foshnjat janë në mitër, ata nuk mund të rregullojnë...

‘’Led weaning’’ është një metodë e futjes së ushqimit të ngurtë tek foshnjat, ku ushqimi në trajtë pure dhe me lugë anashkalohet tërësisht në favor të vetëushqyerjes me gishta nga ana e fëmijës. Gradualisht, zgjerohet menuja e bebes për të përfshirë ushqime më të ngurta ose...

Foshnjat dhe të vegjlit mësojnë kur të rriturit ndërveprojnë me ta, krahas kohës së qëndrimit para ekranit. Përmbajtja dhe aktivitetet e ekranit të përshtatshme për moshën nxisin zhvillimin e fëmijës por për të vegjlit e moshës 18 deri në 24 muaj, nuk sugjerohet që të qëndrojnë...

Menjëherë pas lindjes femrat përjetojnë një fazë rikuperimi të të gjitha funksioneve që gjatë shtatzënisë janë ndërprerë, për të mirëpritur ardhjen në jetë të fëmijës. Kjo fazë zgjat deri në 6 javë.Gjatë kësaj kohe do të vihen re rrjedhje gjaku të ngjashme me menstruacionet, por që...

Shumica e femrave gjatë muajve të shtatzënisë, raportojnë se ëndrrat e tyre i ndjejnë më reale se më parë. Trupi kalon shumë ndryshime gjatë kësaj periudhe dhe gjendjet emocionale, fizike dhe mendore janë të lidhura ngushtë me çdo ndryshim. Ndryshimet hormonale mund të ndikojnë në emocionet dhe...

Një kist ovarian është një qese e mbushur me lëng që zhvillohet në vezore. Ato janë shumë të zakonshme dhe zakonisht nuk shkaktojnë simptoma. Shumica e kisteve ovariane ndodhin natyrshëm dhe largohen brenda disa muajsh pa pasur nevojë për ndonjë trajtim. Një kist ovarian zakonisht shkakton...

Ka shumë hapa që mund të ndërmerrni në shtëpi për të lehtësuar hemorroidet. Këtu janë disa ide: - Bëni banjë në ujë të ngrohtë për 10 minuta disa herë në ditë. - Lëvizni shpesh dhe përpiquni të mos qëndroni ulur për një kohë të gjatë për të shmangur...

Kafeina e gjetur në kafe, çaj, pije energjike dhe joalkoolike është një stimulues i konsumuar gjerësisht. Megjithatë, ka studime që duket se tregojnë se kafeina ka efekte negative si në fertilitetin mashkullor ashtu edhe në atë femëror. Sipas disa eksperimenteve, kafeina ndikon në lëvizshmërinë e strukturave...

Ekzaminimet e trimestrit të parë përfshijnë një kombinim të ekografive dhe analizave të gjakut. Këto ekzaminime ndihmojnë në përcaktimin e shëndetit të fëmijës dhe defekteve në lindje. Ekzaminimet përfshijnë: 1. Ekografia për të evidentuar zonën e qafës tek fetusi 2. Ekografia për kockën e hundës tek fetusi, prania...

Të gjithë prindërit kërkojnë metoda sa më efektive për të parë rritje dhe zhvillim të shëndetshëm tek të vegjlit e tyre duke u përpjekur ç’do ditë të bëjnë më të mirën për të stimuluar inteligjencën e fëmijës. Ushqimi zakonisht zgjidhet i tillë që të stimulojë zhvillimin...

Melatonina është hormon i cili prodhohet natyrshëm në organizëm, më së shumti gjatë natës duke dhënë sinjale për tu përgatitur për gjumë. Gjatë periudhës së shtatzënisë Melatonina mund të prodhohet gjithashtu lokalisht brenda placentës. Nivelet e melatoninës në një placentë janë më të larta gjatë tremujorit të...

Duke filluar nga mosha 7 ose 8 muajshe, fëmija juaj do të fillojë të jetë në gjendje të dallojë një të rritur nga një tjetër dhe gjithashtu do të fillojë të lidhet më shumë me nënën dhe babain. Në këtë mënyrë, momentet e mërzitjes gjatë shkëputjes...

Gjatë periudhës pre-menstruale një nga mineralet e nevojshme është dhe magnesiumi. Magnezi është një mineral i pranishëm në organizëm në sasi të mëdha i cili merret nëpërmjet ushqimeve që konsumojmë. Disa nga ushqimet të cilat na sigurojnë këtë mineral janë: • Bishtajat • Arrat • Drithërat • Farat • Perimet me...

Disa gra përjetojnë dhimbje menstruale më të lehta e disa të tjera më të forta por këto dhimbje nuk duhet të privojnë kryerjen e aktiviteteve ditore. Tkurrja e muskujve të mitrës çon në dhimbje në pjesën fundore të barkut. Nivelet e larta të prostaglandinave janë shkaktarët kryesorë...