Bi Testi është një test diagnostikues para lindjes i cili kryhet ndërmjet javës së njëmbëdhjetë dhe trembëdhjetë të shtatzënisë. ⠀ Ky test vlerëson rrezikun që fëmija të mbartë anomali gjenetike si psh. sindroma Down. Është një  ekzaminim jo invaziv ku me anë të një mostre gjaku...

Inseminimi Intra Uterin (IIU) është një procedurë për trajtimin e infertilitetit në çift. IIU kryhet në rastet e: - Infertilitetit mashkullor - Infertilitet të pashpjeguar - Çrregullimeve të ovulacionit - Endometriozës së lehtë ´ IIU mund të përsëritet deri në tre herë për të arritur rezultatin e dëshiruar. Kjo procedurë është e...

Nënproduktet e qumështit  përbëjnë një pjesë të rëndësishme të dietës ushqimore në shtatzëni. Mesatarisht një grua shtatzënë ka nevojë për rreth 1200 mg kalçium. Sugjerimet e mëposhtme mbartin 300 mg kalçium: - 1 filxhan qumësht (250 ml) - 200 gram kos - 30 gram djathë Nën produktet e qumështit janë të...

Në mënyrë që të arrihet një shtatzëni duhet që mitra të jetë e gatshme për të pritur embrionin. Endometri luan rol kryesor në implantimin e embrionit. Për të vlerësuar anomalitë e kavitetit uterin dhe dritaren e implantimit mund të kryhet testi i pranueshmerisë së endometrit. ERA rrit...

Braxton Hicks janë kontraktime të herë pas hershme të mitrës të cilat mund të jenë të pranishme që në fillim të shtatzënisë. Kontraktimet Braxton Hicks mund të ngatërrohen me kontraktimet e rregullta por ka disa ndryshime mes tyre të cilat janë: Kontraktimet Braxton Hicks: Nuk janë të rregullta...

Dhurimi i vezëve është një program gjatë së cilit një grua i dhuron vezët e saj një gruaje tjetër dhe më pas këto vezë do të përdoren për një cikël FIV. Vezet e dhuruara do të përdoren nga gruaja e cila: -Ka ovare që nuk prodhojnë veze...

Ngërçet e muskujve janë nje shqetësim i zakonshëm të cilin e hasin pothuajse të gjitha gratë shtatzëna. Shumica e ngërçeve ndodhin në pjesën e poshtme të trupit, veçanërisht në pulpat e këmbëve dhe më shpesh përjetohen gjatë natës.   Këto ngërçe vijnë si pasojë e: -Mbajtjes së peshave -Mos hidratimit...

Janë disa mënyra që përdoren nga mjeku gjinekolog për të vizualizuar uterusin tek gratë. - Ekografia transvaginale: realizohet me anë të një sonde vaginale dhe ndihmon në pamjen më të detajuar  të uterusit  dhe ovareve - Histerosalpinografia (HSG): jep informacione për tubat e falopit edhe për uterusin,...

Gjatë shatzënisë ka të ngjarë të ndjeni më shumë të nxehtin në ambjentin që ju rrethon.  Kjo nxehtësi perceptohet më shumë për  shkak të ndryshimeve hormonale dhe rritjes së furnizimit me gjak. Gjithashtu ka të ngjarë që gruaja shtatzënë të djersijë më shumë prej funksionit...

Nëse nuk keni qenë në gjendje të mbeteni shtatzënë pasi të keni provuar për më shumë se 6 muaj, disa teste mund të bëhen për të ndihmuar në gjetjen e arsyeve së infertilitetit. • Mjeku gjinekolog mund të kërkojë të kryhen disa ekzaminime siç janë: - Nivelet hormonale -...

Dy faktorët më të rëndësishëm të cilët shkaktojnë dhimbje shpine gjate shtatzënisë janë: -Mitra në rritje. Ndërkohë që mitra rritet, qëndra e gravitetit të trupit zhvendoset dhe muskujt e barkut dobësohen, gjë e cila ndikon në posturën e trupit tuaj. Pesha shtesë që ju mbani gjithashtu është një...

Ekografia abdominale në gjinekologji ndihmon në vizualizimin e imazhit të organeve si mitra, vezoret, tubat e fallopit dhe është një mënyrë jo invazive që lejon diagnostikimin e sëmundjeve në sistemin riprodhues femëror. Disa nga përdorimet e ekografisë abdominale janë diagnostikimi i: - Gjendjes së organeve të pelvisit -...

Bashkimi i të gjitha hormoneve në trupin e një shtatzëne, sjell ndryshime jo vetëm në fizikun e saj. Ajo çka mund të ndryshojë tjetër është zëri i nënës. Rritja e hormoneve të estrogjenit dhe progesteronit, mund të shkaktojë ënjtje të kordave vokale, që do të thotë se...

Endometrioza është një çrregullim në të cilin indi në pjesën e brendshme të uterusit rritet jashtë kavitetit uterin. Ajo mundet të shkaktoj problematika të sistemit riprodhues dhe infertilitet. Kur endometrioza prek ovaret dhe tubat e falopit, nuk lejon vezën që të udhëtojë drejt uterusit dhe të implantohet...

PGS përdoret në ciklin e fertilizimit in vitro (FIV) për të analizuar kromozomet e embrioneve përpara se të transferohen në mitër. Qëllimet e testimit janë: -Të rrisë shanset e një shtatzënie -Të ulë rrezikun e aborteve -Të transferohen vetëm embrione të shëndetëshme gjenetikisht Embrionit që analizohet, i merren vetëm pak...

Çdo qelizë normale njerëzore përmban 46 kromozome, përveç spermatozoidit dhe vezës që kanë 23 kromozome secila. Kur spermatozoidi fertilizon një ovocit, 23 kromozomet që vijnë nga babai bashkëshoqërohen me 23 kromozomet nga nëna për të formuar 46 kromozome. Veza e fertilizuar përmban 1 kromozom seksual nga nëna...

Amenorrhea është mungesa e menstrucioneve, shpesh e përkufizuar si humbja e një ose më shumë cikleve menstruale. Amenorrhea primare i referohet mungesës së menstruacioneve tek vajzat deri në moshën 15 vjeçare. Shkaqet kryesore janë ndryshimet hormonale gjithashtu edhe problemet anatomike. Ndërsa anemorrhea sekondare konsiston në humbjen e tre...

Etapat që i nënshtrohet çifti gjatë fertilizimit in vitro janë: 1. Konsulenca me mjekun, mbledhja e anamnezës dhe diskutimi mbi trajtimin më të përshtatshëm të fekondimit të asistuar. 2. Stimulimi i vezoreve me anë të medikamenteve nga 8-14 ditë, për të nxitur rritjen e sa më shumë...

Qafa e mitrës është pjesa cilindrike që lidh mitrën me vaginën. Para shtatzënisë, qafa e mitrës është e gjatë rreth 3-5 centimetra dhe gjatë shtatzënisë shkurtohet, bëhet më e butë për të bërë të mundur lindjen. Disa gra kanë qafën e mitrës më të shkurtër. Kur është...

Po. Ushqimet pikante nuk e dëmtojnë՞fetusin, por ato mund t’ju bëjnë juve të ndjeheni jo mirë. Gjatë shtatzënisë shumë gra vuajnë nga djegia e stomakut dhe ushqimet pikante mund ta përkeqësojnë atë. Djegiet janë të zakonshme sidomos gjatë tremujorit të fundit kur bebi është i rritur dhe madhësia...