Zgjedhja e mjekut dhe e strukturës pranë së cilës do të kryhet ndjekja e shtatzënisë është mjaft e rëndësishme për çiftin. Pranë klinikës tonë do të gjeni jo vetëm profesionalizëm por edhe mbështetje në një nga rrugëtimet më të bukura të jetës, atë drejt prindërimit. Për më...

Assisted hatching është një procedurë laboratorike që kryhet gjatë teknikës së fertilizimit in vitro. Gjatë zhvillimit, embrionet e krijuar në laboratorin e FIV rrethohen nga një shtresë e quajtur zona pelucide. Në rrugë natyrale, embrioni e largon vetë këtë shtresë gjatë rritjes, por për të rritur shanset...

Përdorimi i materialit seminal të një donori mundëson shtatzëninë në një çift ku partneri ka probleme me infertilitetin apo ka probleme gjenetike të trashëgueshme dhe nuk prodhon spermatozoidë. Gjithashtu teknika e fertilizimit in vitro me donator të materialit seminal kryhet edhe për gratë të cilat nuk...

Sistemi imunitar pëson ndryshime gjatë shtatzënisë. Këto ndryshime kontribuojnë në vazhdimin e shtatzënisë dhe mendohet se shkaktohen nga luhatjet hormonale që ndodhin tek gratë shtatzëna. Sistemi imunitar i nënës duhet të rregullohet në mënyrë që të mos e refuzojë foshnjën. Kjo arrihet duke ndryshuar aktivitetin e qelizave...

Zakonisht dhimbjet e para të këmbëve fillojnë të shfaqen në trimestrin e dytë të shtatzënisë. Kjo ndodh për shkak të peshës e cila fillon të shtohet dhe presionit të mitrës e cila është në zgjerim të vazhdueshëm dhe ngadalëson kthimin e gjakut nga këmbët në zemër. Ju mund...

Kur nëna merr shumë peshë gjatë shtatzënisë mund të vendosë në rrezik shëndetin e saj dhe të bebit. Shtimi i madh në peshë, mbi 12 kg për shembull, ndikon në presionin e gjakut, në rritjen e rrezikut të lindjes së parakohshme, diabetit gestional dhe lindjes çezariane. Pesha...

Ka disa faktorë që kontribuojnë në ndryshimin e humorit tek gratë shtatzëna, një prej tyre është një rritje e papritur e hormoneve si estrogjeni dhe progesteroni. Estrogjeni aktivizon rajonin e trurit që nxit ankth, nervozizëm dhe depresion. Progesteroni, nga ana tjetër, është një hormon që ndihmon...

Femrat lindin me rreth 1-2 milion vezë. Dhe në kohën e pubertetit, vajzat kanë rreth gjysmë milioni vezë. Pas moshës 30 vjeçare, vezët që mbeten mund të jenë më pak të afta të çojnë në një shtatzëni të shëndetshme për shkak të efekteve të moshës në...

Çokollata është një produkt i sigurt për tu konsumuar në shtatzëni. Ka disa të dhëna se ngrënia e çokollatës gjatë shtatzënisë ul rrezikun e preeklampsisë dhe hipertensionit gestacional. Gjithashtu, konsumimi i një sasie të vogël të çokollatës së zezë çdo ditë duke filluar në tremujorin e...

Fibroidet uterine janë rritje jo kancerogjene në uterus të cilat shfaqen gjatë periudhës riprodhuese tek femrat. Ato quhen gjithashtu leijomioma, mioma, fibroid uterine. Fibroidet variojnë në madhësi, nga të padetektueshme me sy të lirë, deri në përmasa të cilat çojnë në zhvillim jo normal të strukturës...

Kur një çift ka vështiësi për të konceptuar një shtatzëni, ka rreth 40% mundësi që problemi të jetë tek mashkulli. Ai mund të: Prodhojë një numër shumë të ulët spermatozoidësh Ketë probleme me morfologjinë Ketë një bllokim në traktin riprodhues, duke mos lejuar spermatozoidët të...

Gjurmët e gishtërinjëve fillojnë të shfaqen gjatë fazave të zhvillimit të fetusit dhe vazhdojnë të transformohen dhe zhvillohen gjatë gjithë shtatzënisë. Ato përfundojnë zhvillimin e tyre unik në muajin e 9 të shtatzënisë....

Gjatë shtatzënisë trupi ndryshon me ritme të shpejta dhe ndonjëherë bëhet e vështirë për të dalluar nëse një dhimbje është normale apo ka nevojë për këshillën dhe kujdesin e mjekut. Më poshtë po ju paraqesim disa raste ku ju sygjerojmë të kërkoni këshillën e mjekut: -Bebi juaj...

Aktiviteti fizik në shtatzëni këshillohet të kryhet nga gratë të cilat kanë një shtatzëni pa komplikacione. Tek një grua shtatzënë ushtrimet fizike ndihmojnë në: -Mbajtjen e trupit të shëndetshëm dhe nxisin ndjesinë e të qënurit energjike -Shtimin e peshës në masën e duhur -Lehtësimin e disa parehative -Menaxhimin e...

Testi i prolaktinës (PRL) mat sasinë e hormonit të prolaktinës në gjak. Hormoni prodhohet nga gjendra e hipofizës në tru. Kur gruaja është shtatzënë, nivelet e prolaktinës rriten në mënyrë që të prodhohet qumështi i gjirit. Por është e mundur që të gjenden nivele të rritura...

Ngrirja e vezëve mund të jetë një opsion nëse gruaja nuk është gati për të patur një fëmijë por dëshiron një shtatzëni në një moment të mëvonshëm. Ndryshe nga ngrirja e embrioneve, për ruajtjen e vezëve nuk kërkohet material seminal dhe nuk nevojiten të jenë të...

Pilulat kontraceptive mund tu vijnë në ndihmë grave të cilat kanë cikël menstrual të çrregullt. Pilulat tradicionale kanë në përmbajtje estrogjen dhe progestinë, të cilat janë të ngjashme me hormonet që prodhojnë ovaret. Përdorimi i pilulave konsiston në marrjen e pilulave aktive për tre javë rresht dhe...

Sëmundja Inflamatore e Pelvisit (SIP) është një infeksion i organeve riprodhuese tek femrat. Kjo sëmundje mund të prekë uterusin, tubat e falopit, ovaret. Inflamacioni pelvik shkaktohet nga bakteret, disa nga ato mund të jenë shkaktare edhe të sëmundjeve seksualisht të transmetueshme (SST). Abscesi i formuar nga bakteret...

Shumë gra gjatë shtatzënisë tregohen të kujdesshme me përdorimin e kafeinës, alkoolit, nikotinës dhe medikamenteve të panevojshme. Shumë pak prej tyre i kushtojnë rëndësi çajrave. Disa nga këta çajra mund të kenë efekte të ngjashme të padëshirueshme me kafeinën, alkoolin apo medikamentet. Disa çajra mund ti përdorni në...

Mjeku gjinekolog mund të kryejë biopsi endometriale e cila rezulton në marrjen e një pjese indore nga endometriumi për qëllim studimin e tij. Rezultatet e biopsisë mund të tregojnë: -Praninë e infeksioneve që shkaktojnë endometritin -Praninë e polipeve ose fibromave të cilat shkaktojnë gjakderdhje jonormale -Praninë e qelizave kancerogjene -Mënyrën...