Pap testi është një ekzaminim që shërben për të testuar praninë e kancerit të qafës së mitrës tek gratë. Konstatimi i hershëm i qelizave kancerogjene rrit mundësinë e kurimit. Gjithashtu Pap testi detekton ndryshimet në qelizat kancerogjene të cilat tregojnë për zhvillimin e kancerit cervikal. Në...

Procedura e marrjes së vezëve nga gruaja është faza e dytë e ciklit të fekondimit in vitro dhe ndodh menjëherë pas stimulimit hormonal.​ Mjeku gjinekolog aspiron folikujt nëpërmjet një gjilpëre. Kjo procedurë kryhet nëpërmjet anestezisë tek gruaja ndërkohë që kohëzgjatja varion nga sasia e vezëve që...

Ekografia gjinekologjike është një ekzaminim diagnostik që ndihmon në vizualizimin e imazhit të organeve si mitra, vezoret, tubat e fallopit. Ekografia gjinekologjike mund të jetë ekografi abdominale ose transvaginale. Tipi i ekos së përdorur varet nga shqetësimet e gruas dhe nga nevoja për të përdorur secilën...

Gratë shtatzëna janë kureshtare të dinë se si do të kuptojnë se ka ardhur momenti i lindjes. Disa nga shenjat që njoftojnë se ka filluar aktiviteti i lindjes janë: -Bebi tashmë ka zbritur në pelvis duke marrë pozicionin e nevojshëm për të dalë. Pozicionimi ka filluar...

10% e meshkujve nuk kanë spermatozoidë në ejakulat, kjo gjendje quhet azoospermi. 40% e rasteve vjen prej bllokimit të kanaleve të traktit riprodhues. Një burrë azoospermik mund të jetë babai biologjik i fëmijës së tij. Kjo arrihet me anë të aspirimit testikular i cili konsiston në marrjen...

Shpeshherë ekografia morfologjike quhet edhe eko strukturale pasi mjeku gjinekolog mund të shikojë strukturën e fetusit. Kjo eko mund të kryhet ndërmjet javës së 19-20-të të shtatzënisë. Gjatë ekzaminimit mjeku mund të: -Konfirmojë që zemra e fetusit rreh -Vërejë shtatzënitë e shumfishta -Masë madhësinë e fetusit -Vlerësojë pozicionin e placentës -Shikojë...

Kurimi i infertilitetit vjen pas vendosjes së diagnozës së saktë. Qëllimi kryesor është gjetja e shkakut dhe mënyrave se si mund të trajtohet infertiliteti duke u bazuar mbi historinë dhe problematikat e çiftit. Ndjekja e çiftit për shkak të infertilitetit konsiston në disa takime të cilat...

Hormonet e tiroides janë thelbësore për një zhvillim normal të trurit dhe sistemit nervor tek fetusi. Gjatë trimestrit të parë, bebi furnizohet me këto hormone nëpërmjet tiroides së nënës që depërtojnë placentën. Tiroidja e fetusit fillon të prodhojë hormone rreth javës së 12-të por sasia e...

DIU është një pajisje intrauterine që përdoret si metodë kontraceptive. Pajisja ka formën e T-së, vendoset në uterusin e gruas nga mjeku gjinekolog dhe çliron hormonin progestinë. Për të parandaluar shtatzëninë, DIU: - Trash mukusin në qafën e mitrës me qëllim ndalimin e fertilizimit të vezës nga spermatozoidi -...

Tromboza është formimi i koagulave në enët e gjakut. Trombi i formuar qarkullon në enët e gjakut dhe mund të bllokojë arterien. Rreziku i zhvillimit të trombozave rritet 6 javë pas lindjes së fëmijës. Shumica e komplikacioneve vjen prej dëmtimeve që nëna ka pësuar gjatë shtatzënisë....

Vizita gjinekologjike rekomandohet të kryhet çdo vit dhe sa herë që gruaja shfaq shqetësime apo simptoma si dhimbje pelvike, vaginale ose gjakderdhje jo normale nga uterusi. Fillimisht mjeku pyet për problematikat mjekësore, simptomat, gjendje të mëparshme dhe informacione të tjera që ndihmojnë në vendosjen e diagnozës....

Polipet uterine ose të njohura si polipet endometriale janë rritje qelizore beninje në mbështjelljen e brendshme të uterusit. Polipet zakonisht nuk janë kancerogjenë por disa mund të kthehen në kancer ose të shkaktojnë: - Gjakderdhje jonormale - Gjakderdhje post menopauzës - Prolapse, pra kur polipi zhvendoset drejt qafës...

Amniocenteza kryhet nga java e 15-të deri në javën e 20-të të shtatzënisë dhe ofrohet për të vlerësuar nëse fetusi ka sëmundje gjenetike apo çrregullime kromozomike si sindroma Down, Patau apo Edwards. Marrja e mostrës, e cila është një sasi likuidi nga lëngu amniotik që rrethon...

Pap testi është një ekzaminim që shërben për të testuar praninë e kancerit të qafës së mitrës tek gratë. Konstatimi i hershëm i qelizave kancerogjene rrit mundësinë e kurimit. Gjithashtu Pap testi detekton ndryshimet në qelizat kancerogjene të cilat tregojnë për zhvillimin e kancerit cervikal. Në...

Në sistemin ripodhues femëror, tubat e fallopit janë ura lidhëse mes vezoreve dhe uterusit. Çdo muaj gjatë ovulimit, njëri nga tubat do të çlirojë një vezë dhe alternohen në ciklin pasardhës. Fertilizimi i vezës ndodh në tubat e fallopit. Kur veza e fertilizuar zhvillohet në embrion,...

Gjatë shtatzënisë trupit tuaj i duhet dyfishi i hekurit që keni konsumuar më parë në mënyrë që të sigurojë furnizimin e fetusit me gjak. Ju mund të arrini të merrni një sasi të mirë hekuri nga ushqime të cilat janë të pasura në hekur si përshembull: -...

Ju mund të filloni të ndjeni lëvizjen e bebes tuaj midis javës së 16-të dhe të 24-t të shtatzënisë. Nëse kjo është shtatzënia e parë,ndoshta do t’ju duhet të prisni deri në javën e 20-të për të ndjerë lëvizjet e bebit tuaj. Fillimisht lëvizjet e foshnjës mund...

Veza është mjaft ushqyese gjatë shtatzënisë, por duhet të siguroheni që ajo të jetë e gatuar mirë. Veza e gjallë ose e pagatuar mirë mund të përmbajë organizma si bakteri Salmonela i cili shkakton helmim. Nëse infektoheni me Salmonela, mund të keni simptoma si: të vjella, diare,...

Aborti medikal është një mënyrë e sigurtë për të ndaluar shtatzëninë e hershme. Pilulat e abortit të administratuara nga mjeku gjinekolog janë dy. Medikamenti i parë bllokon hormonin progesteron, ndërsa medikamenti tjetër ndihmon në kontraktimin e placentës duke bërë që embrioni të dalë në rrugë vaginale...

Rreth javës së 5-të të shtatzënisë zemra e bebit fillon të rrahë. Rrahjet normale janë mesatarisht 175 bpm deri në fillim të javës së nëntë të shtatzënisë, duke qënë kështu dyfishi i rrahjeve normale të zemrës së të rriturve....