Në rastet e dhimbjeve abdominale ose parehatisë mund të mendohet për praninë e kisteve orvariale. Këto “xhepa” të mbushur me likuid ose me inde janë të shpeshta tek gratë. Jo të gjitha kistet ovariale janë të rrezikshme. Tipet e kisteve janë: -Folikulare: janë më të shpeshta dhe...

Histeroskopia është proçedura që shërben për ekzaminimin e kavitetit uterin, tubat e falopit dhe kanalin e qafës së mitrës. Kjo proçedurë realizohet me anë të histeroskopit i cili është i pajisur me kamera për të përftuar pamjen e mureve të mitrës dhe imazhe të cilat lejojnë...

Kujdesi shëndetësor para konceptimit të një fëmije është kujdesi që një grua merr përpara shtatzënisë me anë të këshillimit me mjekun gjinekolog. Synimi është të ofrohet informacion dhe trajtim që të ndihmojë në uljen e rreziqeve për fetusin. Gjatë 9 muajve të shtatzënisë, barra ndiqet vazhdimisht...

Infertiliteti femëror shfaqet si pasojë e moshës, problemeve fizike, ndryshimeve hormonale, mënyrës së jetesës apo faktorëve mjedisor. Shumica e rasteve të infertilitetit femëror vjen prej problemeve në prodhimin e vezëve. Kur vezoret ndalojnë së funksionuari përpara periudhës normale të menopauzës quhet insuficienca ovariane, ndërsa kur vezoret nuk...

Nëpërmjet analizës së spermogramës, mundet të vlerësohet cilësia e materialit seminal duke matur parametra si vëllimi, përqëndrimi i spermatozoidëve, lëvizshmëria dhe morfologjia e tyre. Por, ka raste kur infertiliteti mashkullor mbetet i pashpjeguar pas analizës. Një nga arsyet është stresi oksidativ. Nivelet e larta të stresit...

Sa më shumë vite të kalojnë, aq më shumë kohë mund t’ju duhet të mbeteni shtatzënë, kjo për arsye sepse prodhimi i vezëve bie me kalimin e moshës. Shanset më të mëdha për të konceptuar natyrshëm janë gjatë të 20-ve, dhe fertiliteti juaj fillon të bjerë...

Rreth tremujorit të dytë, mishrat e dhëmbëve mund të fillojnë të jenë më të ndjeshëm. Shtatzënia mund të ndikojë në dhëmbët tuaj me problematika të tilla si “gingiviti i shtatzënisë”. Gjithashtu mund të përjetoni enjtje, skuqje dhe gjakderdhje gjatë larjes si dhe inflamacion rreth mishrave të dhëmbëve. Por...

Joga është një aktivitet fizik i dobishëm gjatë shtatzënisë. Ajo ndihmon në rregullimin dhe përditësimin e frymëmarrjes si dhe mundëson relaksimin, duke ndihmuar të përshtateni me ndryshimet fizike të cilat ndodhin gjatë shtatzënisë, punës dhe lindjes. Aktiviteti i jogës qetëson mendjen dhe trupin tuaj duke siguruar lehtësimin...

Urinimi i shpeshtë në shtatzëni është një pasojë e natyrshme e konsumimit të shumë lëngjeve për të qëndruar e hidratuar dhe e shëndetshme gjatë shtatzënisë. Disa këshilla që mund t'ju vijnë në ndihmë: 1. Përkuluni përpara kur urinoni në mënyrë që të pastrohet fshikëza në mënyrën e...

Gjatë shtatzënisë, ëndrrat tuaja mund të ndryshojnë duke u shfaqur më reale se zakonisht. Trupi juaj kalon në disa faza ndryshimesh fizike të rëndësishme, duke përfshirë ndryshimin e niveleve të hormoneve. Këto ndryshime ndikojnë në mënyrën se si truri juaj e percepton informacionin gjatë jetës...

Marrëdhëniet seksuale mund të shkaktojë lindje të parakohshme. (MIT) • Shumë çifte tregojnë histori të marrëdhënieve në periudhat e fundit të shtatëzanisë, e cila sipas tyre sjell në lindjen e fëmijës, por të kryesh marrëdhënie seksuale nuk shkakton lindje të parakohshme. Nëse keni një histori të lindjes së parakohshme,...

Përvojat e shtatzënisë janë të ndryshme, jo çdo grua mbart apo përjeton të njëjtat simptoma nga një shtatzëni në tjetrën. Disa prej tyre janë: -Rritje e ndjeshmërise së gjoksit. -Të vjella ose të përziera. -Urinim i shpeshtë. -Lodhje. -Etje. -Fryrje. -Konstipacion etj. Për shkak se simptomat e hershme të shtatzënisë shpeshherë janë te ngjashme...

Mit apo e vërtetë ? ~Mos konsumoni ushqime deti gjatë shtatzënisë.~ (MIT) Ka shumë konfuzione rreth ushqimeve të detit dhe shtatzënisë të cilat shkaktojnë që shumë nëna ti thonë JO peshkut. E vertetë është që duhet të shmangni kryesisht: 1.Peshqit e gjallë: për shkak se mundet të jenë mbartës të...

(MIT) Të nevojiten vetëm 200 kalori ekstra gjatë shtatzënisë, dhe kjo nevojë vjen vetëm gjatë semestrit të dytë dhe të tretë. 200 kalori janë barabartë me 1\4 e një tasi me fruta të thata. Ajo që është e rëndësishme gjatë shtatzënisë është që ju duhet të ushqeheni...

Biopsia embrionale është një procedurë që lejon identifikimin e anomalive gjenetike në embrionet e krijuara nëpërmjet fekondimit in vitro, përpara se këto embrione të transferohen në mitrën e gruas. Ajo kryhet në rastet kur prindërit janë mbartës të një anomalie gjenetike. Nëpërmjet kësaj teknike, disa qeliza...

AMH ose hormoni anti-mullerian është një test laboratorik që përdoret për të vlerësuar rezervën e ovariane ose numrin e vezëve të një gruaje. AMH prodhohet nga folikujt që gjenden në vezoret e gruas. Vlerat e rritura të AMH (më shumë se 1 ng/mL) tregojnë se gruaja...

Shenja kryesore e infertilitetit tek meshkujt është pamundësia për të konceptuar një shtatzëni. Problemet siç janë: çrregullimet e trashëguara gjenetike, çrregullime hormonale, varikoçela mund të jenë shkaqet e infertitilitetit mashkullor. Për të bërë të mundur një shtatzëni , mashkulli duhet të ketë: -Të zhvilluara organet mashkullore seksuale dhe...

Gjatë shtatzënisë gratë përjetojnë humbje të memories si psh: harrojnë oraret e takimeve, arsyet pse gjenden në dyqan, ku vendosën portofolin apo nëse e fikën sobën. Studimet kanë treguar se shtatzënia bën lojra me trurin e gruas pasi nivelet energjitike të cilat furnizojnë trurin ulen. Harresa në...

Gjatë fekondimit in vitro gruaja i nënshtrohet paraprakisht stimulimit hormonal të personalizuar, për të rritur sa më shumë vezë. ​ Ditën që kryhet procedura e pick up-it, gruaja do të jetë nën anestezi, ndërkohë mjekët aspirojnë folikujt në secilën vezore në brendësi të të cilave janë...

Gjatë trajtimeve të infertilitetit, përdoren hormone për të stimuluar zhvillimin e sa më shumë vezëve. Të gjitha këto vezë do ti nënshtrohen procedurës së ICSI-t në laboratorin e fekondimit in vitro. Pas fertilizimit të vezëve dhe zhvillimit të embrioneve, zgjidhen ato me të mirat dhe transferohen...