Fertiliteti femëror zvogëlohet me moshën, veçanërisht pas moshës 35 vjeç, sepse edhe numri dhe cilësia e vezëve ulen. Një studim zbuloi për çiftet që kryejnë marrdhënie të pambrojtura se: - rreth 7 në 10 gra të moshës 30 do të mbeten shtatzënë brenda një viti - rreth 6...

Bebet mund të nuhasin dhe të ndjejnë shijen që në barkun e nënës rreth tremujorit të dytë të shtatzënisë. Molekulat që mbartin shijet dhe aromat e veçanta të ushqimeve i transmetohen bebit me anë të lëngut amniotik nga i cili ai rrethohet. Bebet kanë aftësnë që ti...

A e dini se për të pasuruar mikrobiomën (bakteriet e mira të zorrëve) tek fëmijët, përveç kontaktit me dheun e natyrën, kontribues janë dhe kafshët shtëpiake? Studiuesit thonë se fëmijët që rriten me kafshë shtëpiake (veçanërisht qen) janë të ekspozuar ndaj disa baktereve të cilat pasurojnë...

Mangësitë e Vitaminës B12 tek foshnjat që ushqehen me gji dhe nënat vegjetariane. Vitamina B12 ka rol kyç në funksionimin e trurit dhe sistemit nervor, formimin e qelizave të kuqe të gjakut, në krijimin dhe riparimin e ADN-së si dhe në metabolizmin e qelizave. Vitamina B12 nuk...

Gratë shtatzëna nuk kanë rrezik më të lartë për tu infektuar me COVID-19 ose për të zhvilluar simptoma më serioze në krahasim me personat e tjerë të moshës së tyre. Gratë shtatzëna të infektuara me COVID-19 kanë madje më shumë mundësi të kenë simptoma të lehta...

Çdo i porsalindur që vjen në jetë para javës së 37-të të shtatzënisë quhet fëmijë i lindur para kohe. Sigurisht që rreziku për shëndetin e fëmijës varet nga java e shtatzënisë në të cilën ndodh lindja (sa më e vogël të jetë shtatzënia aq më shumë...

Nausea (të përzjerat) është simptoma më e zakonshme gastro-intestinale gjatë shtatzënisë, që ndodh në 80-85% të të gjitha shtatzënive gjatë tremujorit të parë, me një simptomë bashkëshoqëruese si të vjellat. Rastet e lehta të nauseas dhe të vjellave mund të zgjidhen me ndryshime në stilin e...

Gjatë shtatzënisë dhe periudhës së ushqyerjes me gji, trupi i nënës ka kërkesa më të larta për proteina. Proteinat janë të domosdoshme për të përballuar ndryshimet që pëson organizmi i nënës dhe nevojat e fëmijës në rritje. Nuk është e rëndësishme të shtohet vetëm sasia e proteinave,...

Pilula e emergjencës është një medikament që përdoret për parandalimin e shtatzënisë pas një marrëdhënieje seksuale të pambrojtur. Kjo pilulë duhet marrë sa më parë dhe është e efektshme vetëm nëqoftëse merret brenda 5 ditëve të para pas kontaktit. Ajo nuk mund të ndërpresë një shtatzëni që...

  Gjatë marrjes së pilulës kontraceptive disa gra dhe vajza përjetojnë efekte anësore si: shtim në peshë, marrje mendsh, të vjella, dhimbje koke, tensionim të gjinjve, ndryshime të humorit. Duhet patjetër të konsultoheni me mjekun për të zgjedhur metodën kontraceptive më të përshtatshme për ju. Për një konsultë me...

Testi i fragmentimit të ADN-së është një analizë që shërben krahas analizës së spermogramës për të vlerësuar cilësinë e spermës. Informacioni shtesë që jepet nga ky test lidhet me integritetin e molekulës së ADN-së, i cili është një parametër shumë i rëndësishëm për potencialin fertilizues të...

Assisted hatching është një procedurë që përdoret në teknikën e fertilizimit in vitro (FIV). Kjo teknikë rrit mundësinë për implantim dhe rrit shanset e një shtatzënie. Përreth vezës së pafertilizuar ekziston një mbështjellje glikoproteinike që mbron vezën dhe rregullon fertilizimin pas penetrimit të spermatozoidit e cila...

Gratë shtatzëna përjetojnë ndryshime të niveleve të hormoneve estrogjen dhe progesteron gjatë shtatzënisë.  Këto ndryshime nuk kanë ndikim vetëm në humorin e gruas por edhe në zhvillimin e fetusit. Një grua mund të prodhojë më shumë estrogjen gjatë shtatzënisë sesa gjatë gjithë jetës së saj. Rritja e...

Gjatë shtatzënisë, trupi mbështetet tek uji për funksionimin e tij dhe sasia e pakët ndikon negativisht në zhvillimin fetal. Në fazat e para të shtatzënisë, vëllimi i gjakut rritet për të furnizuar bebin dhe placentën. Uji përbën përqindjen më të madhe të plazmës. Lëngu amniotik...

Ovulacioni ndodh një herë në çdo cikël menstrual, kur ndryshimet hormonale nxisin vezoren për të lëshuar një vezë. Kjo është koha e përshtatshmë për  të ngelur shtatzënë, pra një spermatozoid mund të fertilizojë vezën. Ovulimi ndodh 12-16 ditë përpara periodave të rradhës. Në këtë periudhë të...

Ndërkohë që bebi rritet, nëna shton peshë gradualisht, rreth 0.5-1.5 kg në muaj. Ky shtim në peshë duhet të jetë më i vogël në muajt e parë dhe më i madh në tremujorin e tretë, kur edhe shtesa në peshë e bebes është më e...

Teknika e FIV-ET është një mundësi për të zgjidhur problemin e infertilitetit në çift. Gjatë FIV-ET, veza merret jashtë trupit të gruas nëpërmjet aspirimit dhe bashkohet me spermatozoidët e bashkëshortit në kushte laboratorike dhe mbahen në inkubator. Qëndrimi në inkubator siguron kushte të ngjashme me ato në...

Infertiliteti është pamundësia për të konceptuar një shtatzëni apo përjetimi i humbjeve  të përsëritura të shtatzënive. Infertiliteti vjen si rezultat i problemeve tek njeri prej partnerëve apo një kombinim i faktorëve që parandalojnë shtatzëninë në çift. Problemet e infertilitetit mund të kenë origjinë dhe shkaqe nga më...

Ekografia obstetrikale përdor valët zanore me frekuencë të lartë për të përftuar imazhin e embrionit ose fetusit tek gratë shtatzëna dhe për të përfituar imazhe të uterusit dhe ovareve. Ajo nuk ka efekte anësore dhe është metoda më e preferuar për të monitoruar zhvillimin e...

Avokadot janë të njohura si frutat që nxisin fertilitetin te të dyja gjinitë. Ato janë të këshillueshme të përdoren jo vetëm para konceptimit të një shtatzënie por edhe gjatë shtatzënisë. Avokadot përmbajnë sasi të larta të nutrientëve kyç si acidi folik dhe potasiumi që ndihmojnë në...