Shalqiri  është një frut i cili ofron shumë përfitime gjatë shtatzënisë. Këto përfitime fillojnë që nga reduktimi i enjtjes deri në reduktimin e të përzierave në mëngjes dhe cilësi më të mirë të lëkurës. Shalqiri është burim karbohidratesh, vitaminash dhe mineralesh.  Ai përmban rreth 91% ujë...

Periudha në të cilën ndodh menopauza ndryshon ndër individë të ndryshëm, pavarësisht se ajo ndodh gjatë moshës 45 dhe 55 vjeçare. Ndërsa gruaja gjendet në periudhën e menopauzës, nivelet e hormoneve si estrogjeni dhe progesteroni bien duke shfaqur simptomat si cikle menstruale të çrregullta apo...

Amniocenteza është një procedurë në të cilën merret një sasi lëngu amniotik nga uterusi me qëllim testimin. Lëngu amniotik mbron fetusin gjatë periudhës së shtatzënisë. Ky fluid përmban qeliza fetale dhe proteina. Amniocenteza mund të kryhet për qëllime si: -Testimi gjenetik si psh për sindromën Down -Testimi i...

Vizita gjinekologjike rekomandohet të kryhet çdo vit dhe sa herë që gruaja shfaq shqetësime apo simptoma si dhimbje pelvike, vaginale ose gjakderdhje jo normale nga uterusi. Disa nga gjendjet që mund ti trajtojë gjinekologu janë: -Çështjet e lidhura me shtatzëninë, fertilitetin, menstruacionet dhe menopauzën -Planifikimi familjar, metodat kontraceptive...

Pap testi është një procedurë ekzaminuese me anë të cilit testohet prania e qelizave kancerogjene në qafën e mitrës. Pap testi mund të kryhet gjithashtu për të zbuluar infeksione seksualisht të transmetueshmë si psh Human Papiloma Virus (HPV). Infeksionet dhe qelizat jonormale mund të jenë të pranishme,...

Ekografia abdominale në gjinekologji ndihmon në  vizualizimin e imazhit të organeve si mitra, vezoret, tubat e fallopit me një qartësi që lejon diagnostikimin e sëmundjeve. Gjatë ekzaminimit nevojitet që fshikëza e urinës të jetë e mbushur pasi ndihmon për të arritur një pamje më të mirë...

Ekzistojnë kritere të caktuara, të cilat  aplikohen përpara se një grua të konsiderohet për dhurimin e vezëve. Gruaja që dhuron vezë normalisht duhet: -Të  ketë një moshë më pak se 35 vjeç -Të mos ketë probleme shëndetsore, fizike apo psikologjike -Të mos ketë sëmundje gjenetike ose infeksione që...

Kur konsumojmë ushqime, zakonisht nuk i kushtojmë rëndësi efektit që do të kenë në aromën dhe shëndetin vaginal. Sidoqoftë, ekzistojnë ushqime që mund të shkaktojnë infeksion mykotik apo edhe ndonjë aromë të padëshiruar. Disa nga këto ushqime janë të shëndetshme, që do të thotë se mund...

Qenushat nuk janë vetëm miq të mirë që të sjellin lumturi por ata kanë aftësi të ndjejnë aroma, të kuptojnë sjelljen njerëzore dhe gjuhën e trupit. Gjithashtu ata mund të ndjejë edhe ndryshimet hormonale falë 220 milion receptorëve që kanë për nuhatjen e aromave. Kur gruaja...

Qëndrimi në plazh mund t’ju falë ndjesinë e rehatisë dhe shplodhjes dhe përsa kohë që respektoni disa rregulla sigurie, nuk përbën problem për femijën. Gjatë shtatzënisë mund të ndjeni të nevojshme të pushoni dhe të kaloni më shumë kohë me miqtë dhe familjen. Gjithashtu mund të bëni...

Disa trajtime kundër kancerit mund të ndikojnë gjithashtu në fertilitetin e pacientit. Këto efekte mund të jenë të përhershme ose të përkohshme duke ndikuar në mundësinë për të prodhuar spermatozoidë në testikuj apo praninë e tyre në ejakulim. Pas kemioterapisë, sasia e spermatozoidëve në ejakulat varet nga...

Lëkura dhe skalpi i përgjigjen ndryshimeve hormonale që ndodhin gjatë ciklit menstrual. Shumica e ndryshimeve mund të shoqërohen me rritjen e prodhimit të yndyrës nga gjendrat sebace (yndyrore) meqënëse yndyra dhe folikuli i flokut dalin nga të njëjtat pore në lëkurë. Prodhimi i sebumit ndikohet nga...

HSG –ja është një ekzaminim imazherik , i cili shërben për të parë dhe vlerësuar nëse tubat e Fallopit janë të hapur dhe për të evidentuar nëse kaviteti uterin është normal. Histerosalpinografia realizohet në një kohë të shkurtër, rreth 5 minuta dhe në periudhën pas përfundimit...

Dhurimi i vezëve është një program gjatë së cilit një grua i dhuron vezët e saj një gruaje tjetër, e cila përballet me një diagnozë të infertilitetit dhe ëndërron të ketë fëmijën e saj. Fertilizimi In Vitro duke përdorur vezët e donatorëve është një nga metodat...

Kondilomat janë lytha gjenital të shkaktuara nga human papiloma virus – HPV dhe mund të krijohen pas kontakteve seksuale të pambrojtura. Kondilomat shfaqen në lëkurë dhe membranat mukozale të organeve gjenitale ose në zonën e anusit dhe në kavitetin oral. Kondilomat mund të jenë të sheshta ose...

Nëse jeni duke planifikuar një udhëtim me avion dhe jeni shtatzënë duhet që ta diskutoni me gjinekologun dëshirën dhe mundësitë që ju keni. Shumica e kompanive të fluturimit nuk i lejojnë udhëtimet pas javës së 37-të së shtatzënisë ose pas javës së 32-të në rastet...

Biopsia embrionale është një procedurë që lejon identifikimin e anomalive gjenetike në embrionet e krijuara nëpërmjet fekondimit in vitro, përpara se këto embrione të transferohen në mitrën e gruas. Nëpërmjet kësaj analize, disa qeliza shkëputen kur embrioni ka arritur stadin e blastocistit me qëllim analizimin e...

Pas shtatzënisë së parë, shpesh herë ndodh që gratë dëshirojnë një tjetër shtatzëni në një periudhë shumë të shkurtër. Por në rastet kur është kryer një lindje me operacion cezarian nevojitet të pritet një periudhë prej 18-24 muajsh përpara se të niset një shtatzëni e...

Helmimi nga ushqimi në gratë shtatzëna ndodh kur konsumohet një produkt i cili përmban nivele të larta bakteriale, virus apo toksina që nxisin trupin të reagojë. Shenjat e helmimit përfshijnë: - Të vjellat - Diarre - Shenja në lëkurë - Dhimbje abdominale - Dehidratim Është e rëndësishme të kontaktoni menjëherë mjekun...

Biopsia testikulare është një metodë që i vjen në ndihmë të gjithë meshkujve të cilët paraqesin azoospermi, pra mungesë totale e spermatozoidëve në ejakulat pas analizës së spermogramës.Biopsia është një procedurë që nuk shkakton shumë dhimbje tek pacienti, ka kohë të shpejtë shërimi dhe ndërhyrja...