Kolposkopia është një procedurë e cila kryhet me anë të kolposkopit, për të vëzhguar qafën e mitrës (apo vulvën ose vaginën, nëse dyshohet një anormalitet) pa krijuar dhimbje. Kolposkopi është një aparaturë zmadhuese optike që i lejon gjinekologut të bëjë një ekzaminim të detajuar. Ky ekzaminim sygjerohet...

Duke u përditësuar herë pas here me teknikat në fushën e riprodhimit mjekësor të asistuar, ne sygjerojmë rrugëtimin më të përshtatshëm për secilin çift që vjen pranë klinikës tonë duke ndjekur ecurinë e tij hap pas hapi dhe duke pasur si qëllim kryesor marrjen e...

Infeksionet seksualisht të transmetueshme të shkaktuara nga bakteriet mund të trajtohen me një kurë antimikrobiale.  Këto baktere mundet të jenë: -Klamidia, e cila është një ndër IST më të përhapura dhe nuk shoqërohet gjithmonë me simptoma. Në disa raste tek gratë mund të shoqërohet më dhimbje gjatë...

Infeksioni mykotik mund të jetë një prej efekteve anësore të antibiotikëve. Antibiotikët nuk vrasin vetëm bakteret patogjene, por edhe mikroorganizmat që gjenden në florën normale vaginale. Kjo krijon kushte të favorshme për rritjen e mykut që shkakton Candida. Simptomat kryesore janë skuqje dhe irritim vaginal, sekrecione...

Ndonjëherë mund të përjetoni gjakderdhje ndërmjet periodave, përshembull gjatë ovulimit. Ndryshe nga menstruacionet, gjakderdhja është e çrregullt, mund të zgjasë për  disa ditë dhe me ngjyrë kafe. Gjakderdhja mund të shkaktohet nga: -Ndryshimet hormonale si pasojë e ndërprerjes së kontraceptivëve -Infeksione të sistemit riprodhues -Tharje vaginale -Sëmundje gjinekologjike -Ndryshime të dukshme...

Cikli menstrual ka dy faza: folikulare dhe luteale. Dita e parë e menstruacioneve shënon fillimin e fazës folikulare. Gjatë kësaj faze, maturohet  veza në vezore. Më pas ndodh ovulimi, pra nga vezoret çlirohet veza e maturuar. Pas ovulimit fillon faza luteale. Nëse në fund të kësaj faze veza...

Aborti medikal është një procedurë e cila përdor medikamentet për të ndaluar një shtatzëni. Aborti medikal nuk kërkon procedurë kirurgjikale apo anestezi dhe mund të kryhet në shtëpi, por me vizita vijuese tek gjinekologu. Kjo metodë është një mënyrë e sigurtë dhe efikase gjatë tremujorit...

Vajrat esenciale  janë produkte kimike shumë të përqendruara dhe përdorimi i tyre në shtatzëni duhet të jetë i kufizuar si pasojë e mundësisë që kanë përbërësit për të rënë në kontakt me placentën. Përdorimi i tyre këshillohet të fillojë pas trimestrit të parë. Shpesh herë gratë...

Stresi prenatal i vazhdueshëm mund të ketë efekte thelbësore në shtatzëni, shëndetin e nënës dhe zhvillimin e fëmijës.  Nëse nëna shtatzënë ndjehet e stresuar për një kohë të gjatë, ekziston rreziku që fëmija të zhvillojë sëmundje  të cilat i ndikojnë në cilësinë e jetes si...

Pothuajse çdo medikament që gjendet në gjak mund të transferohet në qumështin e gjirit. Një pjesë e medikamenteve kanë një risk të ulët tek fëmijët. Por ka edhe disa mjekime të cilat mund të përqëndrohen në qumështin e gjirit. Mosha e fëmijës ka rëndesi në ndikimin e...

Amenorrhea është termi që përdoret në rastet kur gruaja apo vajza adoleshente nuk ka cikël menstrual. Janë dy tipe: -Primare: kur vajza nuk ka patur asnjë cikël menstrual deri në moshën 15 vjeçare apo brenda 5 viteve që janë shfaqur shenjat e pubertetit -Sekondare: në rastet kur...

Strijat janë një manifestim i ndryshimeve të menjëhershme në lëkurë si rezultat i çrregullimeve hormonale dhe çarjes të strukturës së kolagjenit dhe elastinës. Strijat shfaqen në zona të ndryshme si gjoksi, pjesa e sipërme e kofshëve apo abdomeni dhe shfaqen tek pothuajse 90% e grave...

Një infeksion i traktit urinar (ITU) përfshin infeksionet  në veshka, fshikëzën e urinës dhe uretër. Gjatë shtatzënisë mund të zhvillohen infeksione pasi rritja e fetusit zgjeron uterusin por shtyp fshikëzën e urinës dhe ureterët duke bllokuar traktin urinar. Në këtë situatë bakteret zhvillohen dhe shkaktojnë...

Shumë gra përjetojnë dhimbje pelvike pas periudhës së menopauzës, të cilat mund të tregojnë për një sëmundje si fibroidet uterinë, endometrioza,  kanceri ovarian ose uterin apo edhe sëmundje të stomakut si gastroenteriti. Shpesh dhimbjet abdominale shoqërohen me: -Gjakderdhje vaginale -Dhimbje në kyçe -Dhimbje në shpinë -Dhimbje gjatë marrdhënieve seksuale -Dhimbje gjatë...

Fibroidet uterine janë zhvillime beninje të cilat shfaqen në muret e uterusit dhe mund të jenë të vetme apo të shumëfishta. Fibroidet zhvillohen kryesisht në gratë me moshë 30-40 vjeç si pasojë e një çbalancim të hormoneve progesteron dhe estrogjen. Janë disa faktorë që rrisin riskun e...

Hiperprolaktinemia i referohet mbiprodhimit të hormonit prolaktinë (PRL), i cili stimulon prodhimin e qumështit të gjirit pas lindjes në gratë shtatzëna. Tek femrat joshtatzëna, prolaktina ndihmon në rregullimin e ciklit menstrual, ndërsa  tek meshkujt ndikon në prodhimin e spermatozoidëve. Sasia e rritur e PRL-së mund...

Mjedisi normal vaginal është acid falë Lactobacilus, i cili është një bakter që qëndron në florën normale  në organin gjenital femëror. Gjithashtu, një sasi e vogël e mykut gjendet normalisht në vaginë. Nëse ka një çbalancim të mikroflorës, myku do të mbiprodhohet duke shkaktuar infeksion mykotik,...

Infeksione seksualisht të transmetueshme (IST) mund të përhapen nëpërmjet kontaktit seksual të pambrojtur. Ato mund të transmetohen me anë të gjakut të infektuar, lëngjeve të tjera të trupit, nga kontakti i lëkurës së dëmtuar me lëngjet e trupit apo nga nëna tek fëmija gjatë lindjes. Disa...

Trajtimi dentar mund të bëhet në çdo kohë gjatë shtatzënisë. Sidoqoftë, koha më e mirë për të kryer trajtime dentare është në tremujorin e dytë, në javën e 14 deri në 20. Në këtë kohë, zhvillimi i organeve të fetusit është i plotë dhe rreziku i...

Astma është një sëmundje kronike që prek funksionimin e mushkërisë. Gjatë shtatzënisë astma ka një impakt në shëndetin e nënës dhe fetusit. Nëse nuk trajtohet, astma mund të rrisë rrezikun e problemeve të ndryshme duke përfshirë: - Një ndërlikim shtatzënie që karakterizohet nga presioni i lartë i...