Disa vaksina si ajo e gripit mund të kryhen gjatë shtatzënisë. Ndërsa vaksina  të tjera, që përmbajnë për shëmbull virus të gjallë, këshillohet të kryhet pas lindjes së bebit. Grave shtatzëna ju këshillohet kryerja e vaksinës së gripit. Kjo jo sepse ato kanë imunitet më të...

Shumë gra shtatzëna vërejnë ndryshime në sensin e nuhatjes gjatë tremujorit të parë. Nuhatja e shtuar mund të nxisë të përzierat në mëngjes. Rritja e ndjeshmërisë ndaj aromave mund të shkaktohet nga ndryshimet hormonale dhe në veçanti prej rritjes së përqëndrimit të estrogjenit. Disa mënyra për të...

Ushqimi i detit mund të jetë një burim i shkëlqyeshëm i proteinave, hekurit dhe zinkut të cilat janë lëndë ushqyese thelbësore për rritjen dhe zhvillimin e foshnjës.  Acidet yndyrore të omega-3  nxisin zhvillimin e trurit tek bebi. Gjithsesi disa lloje peshku mund të përmbajnë nivele të...

Në përgjithësi aspirina nuk rekomandohet gjatë shtatzënisë, përveç se në kushte të caktuara mjekësore. Aspirina me dozë të ulët (60 deri 100 mg në ditë) mund të rekomandohet për gratë shtatzëna me aborte të përsëritura, çrregullime të koagulimit të gjakut dhe preeklampsi. Sidoqoftë, përdorimi i dozave më...

Çdo shtatzëni është e ndryshme dhe nuk ka asnjë mënyrë për të parashikuar se si do të jetë shtatzënia e ardhshme. Gjithsesi nëse gjatë shtatzënisë të parë ka patur ndërlikime të tilla si lindja e parakohshme, presioni i lartë i gjakut, preeklampsia, diabeti gjestacional, kufizimi i...

Një vëllim i shtuar i lëngut amniotik që rrethon fetusin njhet si fenomeni i ‘’polyhydroamnios’’. Kjo gjendje shkaktohet nga diabeti gestacional, pesha e madhe e fetusit, shtatzënia multiple apo prania e një defekti tek fetusi në zhvillim. Simptomat përfshijnë: Rritjen e uterusit shumë shpejt dhe kontraktime...

Gjatë shtatzënisë, vëllimi i përgjithshëm i ujit në trup mund të rritet deri në 8 litra. Rritja e lëngjeve të trupit gjatë shtatzënisë shoqërohet me rritjen e niveleve të natriumit, i cili shkakton ndjesinë e fryerjes.  Kryesisht enjtja ka tendencë të përkeqësohet në fund të...

Sistemi imunitar i trupit lufton në mënyrë ideale kundër organizmave të tjerë që shkaktojnë infeksion. Por ndonjëherë, sistemi  imunitar mbireagon ndaj elementëve që me të vërtetë nuk janë aq të dëmshëm ky është rasti i alergentëve (polenat, pluhuri, insektet). Alergjitë shkaktojnë simptoma që përfshijnë: -Kollitje -Teshtima -Kruarje -Sekrecione të shtuara...

Gjatë fundit të shtatzënisë, vetëm placenta prodhon të njëjtën sasi të hormonit estrogjen të cilën normalisht një grua jo shtatzënë e prodhon gjatë 3 vitesh. Estrogjeni gjatë shtatzënisë ndihmon në: -Stimulimin e rritjes së mitrës për të akomoduar fetusin në rritje. -Kontraktimin e mitrës duke e përgatitur ate...

Aftësia riprodhuese si femërore dhe ajo mashkullore është e lidhur ngushtë me dietën ushqimore. Në shumë studime theksohet se produktet ushqimore shumë të përpunuara dhe të pasura me konservantë apo ngjyrues artificial kanë pasoja negative në organizëm nëse konsumohen vazhdimisht dhe për një kohë të gjatë. Veçanërisht...

Kur jeni gjatë ciklit menstrual ndoshta nuk shqetësoheni shumë përsa i përket konsumimit të ushqimeve të shëndetshme, por nëse ka diçka që duhet ti kushtoni rëndësi është konsumimi i ujit. Dehidratimi ndodh kur trupi përdor apo humbet më shumë fluide sesa ka marrë. Simptomat kur trupi gjendet...

Kur një çift i nënshtrohet procedurave të fertilizimit in vitro, finalizimi i gjithë procesit është transferimi i një ose dy embrioneve në uterusin e gruas. Në rast se krijohen shumë embrione të një cilësie të lartë, ata që nuk transferohen mund të ruhen në ngrirje në...

Kanceri i qafës së mitrës është një sëmundje që prek më shpesh gratë  midis moshës 35 deri në 45 vjeç. Shenjat e para shfaqen në sipërfaqe të cerviksit. Në rastet kur vërehen herët  nga mjeku mund të shmanget zhvillimi i kancerit. Vaksinimi i vajzave gjatë adoleshëncës(para se...

Assisted hatching është një procedurë që mund të aplikohet në pacientët që i nënshtrohen procedurave të Fertilizimit In Vitro. Embrionet rrethohen nga një shtresë qelizore e quajtur zona pellucide, e cila ka rol mbrojtës për embrionin. Që embrioni të implantohet në uterus dhe të zhvillohet...

Kur ekspozohet ndaj rrezikut, trupi reagon në mënyrë të menjëhershme duke çliruar hormone si kortizoli dhe adrenalina.  Ato janë përgjegjës për rritjen e rrahjeve të zemrës, presionin e gjakut, qarkullimin e gjakut në muskuj për një reagim në varësi të situatës. Kortizoli  prodhohet prej progesteronit që...

Masazhet gjatë shtatzënisë janë një zgjedhje e mrekullueshme për kujdesin para lindjes. Është një mënyrë e shëndetshme për të zvogëluar stresin dhe për të përmirsuar shëndetin në përgjithësi. Masazhi  ndihmon në lehtësimin e  dhimbjeve të shpinës, qafës, ngërçeve të këmbëve, të kokës dhe edemat. Në gratë shtatzëna...

Teknika e FIV-ET është përdorur për herë të parë në  Angli në vitin 1978 si një mundësi për të zgjidhur problemin e inferilitetit me origjine tubare. Gjatë FIV-ET veza merret jashtë trupit të gruas nëpërmjet aspirimit dhe bashkohet me spermatozoidët e bashkëshortit në kushte laboratorike dhe...

Endometrioza është një çrregullim në të cilin indi në pjesën e brendshme të uterusit rritet jashtë kavitetit uterin. Endometrioza zhvillohet në orvare, tubat e fallopit dhe tek indi që rrethon pelvisin. Ajo shoqërohet me këto simptoma: Dhimbja pelvike Menstruacione të dhimbshme Dhimbje gjatë marrdhënieve seksuale Dhimbje...

Në video tregohen momente nga marrja e vezëve. Gjatë fekondimit in vitro gruaja i nënshtrohet paraprakisht stimulimit hormonal të personalizuar, për të rritur sa më shumë vezë. Procedura kryhet në bashkëpunim midis mjekëve në sallën operatore dhe biologëve në laboratorin ngjitur. Mjekët aspirojnë folikujt në brendësi të...

Te gratë intolerante ndaj laktozës trupi nuk prodhon mjaftueshëm laktazë për të tretur laktozën, e cila gjendet kryesisht në qumësht si qumështi i lopës, i dhisë  dhe nënproduktet si kosi, djathi dhe akullorja. Nga ana tjetër produktet e qumështit përbëjnë burimin kryesor për kalçiumin dhe vitaminën...