Në rastet e dhimbjeve abdominale ose parehatisë mund të mendohet për praninë e kisteve orvariale. Këto “xhepa” të mbushur me likuid ose me inde jo gjithmonë janë të rrezikshëm. Kistet diagnostikohen gjatë ekzaminimeve që bëhen nga mjeku gjinekolog dhe gjithashtu mund të vendoset trajtimi ose heqja...

Amniocenteza kryhet nga java e 15-të deri në javën e 20-të të shtatzënisë dhe vlerëson nëse fetusi ka sëmundje gjenetike apo çrregullime kromozomike si sindroma Down, Patau apo Edwards. Marrja e një sasie të vogël likuidi nga lëngu amniotik që rrethon fetusin kryhet me anë të...

Endometriumi është shtresa e uterusit në të cilën implantohet embrioni dhe për këtë arsye ka aftësinë të rigjenerohet në çdo cikël menstrual dhe të bëhet receptiv në ditët kur gruaja është fertile. Infertiliteti prej faktorit endometrial është vënë re në 20% të rasteve. 3 analiza vlerësojnë receptivitetin...

Nëpërmjet analizës së spermogramës, mund të vlerësohet cilësia e materialit seminal duke matur parametra si vëllimi, përqëndrimi i spermatozoidëve, lëvizshmëria dhe morfologjia e tyre. Por, ka raste kur infertiliteti mashkullor mbetet i pashpjeguar pas analizës. Një nga arsyet është stresi oksidativ dhe nivelet e larta të...

Ekografia morfologjike i vjen në ndihmë mjekut gjinekolog për të parë strukturën e fetusit dhe kryhet ndërmjet javës së 19-20-të të shtatzënisë. Gjatë ekzaminimit mjeku mund të: - Konfirmojë që zemra e fetusit rreh - Vërejë shtatzënitë e shumfishta - Masë madhësinë e fetusit - Vlerësojë pozicionin e placentës - Shikojë...

Assisted hatching është një procedurë që mund të aplikohet në pacientët që i nënshtrohen procedurave të Fertilizimit In Vitro. Assisted hatching ndihmon embrionin të largojë zonën pellucide, e cila rrethon embrionin dhe të implantohet në uterus duke rritur shanset për shtatzëni. Embriologët e kryejnë këtë teknikë me...

Infeksionet mykotike vaginale shkaktojnë irritim, sekrecione vaginale të shtuara dhe djegie në zonën e vulvës dhe vaginës. Gjithashtu njihet si candida, infeksioni mykotik prek 3 nga 4 gra në çdo moment të jetës. Shumica e grave përjetojnë së paku 2 episode. Kandida nuk konsiderohet infeksion i transmetueshëm...

Gratë mund ti nënshtrohen një serë ekzaminimesh për të testuar fertilitetin e tyre. Ndër ekzaminimet më të shpeshta janë: - Analizat e hormoneve femërore siç janë FSH, LH, Progesteron, Estradioli dhe AMH - Ekzaminimi gjinekologjik për të vlerësuar anatominë e uterusit edhe funksionin e ovareve - Histerosalpinografia për të...

Rreth 35 % e burrave me varikoçele shfaqin infertilitet primar dhe 81% infertilitet sekondar. Shkaku kryesor i zmadhimit të venave në skrotum është çrregullimi i qarkullimit të gjakut në venat testikulare duke ndikuar në funksionin e testikujve. Kjo gjendje rrit temperaturën intratestikulare, ul nivelet e testosteronit...

Endometriumi, i cili përfaqson shtresën e brendshme të uterusit, ka rëndësi të veçantë në implantimin e embrionit dhe zhvillimin e shtatzënisë. Për këtë arsye është e nevojshme që ai të jetë receptiv, pra në kushtet optimale për të favorizuar implantimin. Përvec rasteve kur rritja endometriale mund...

Vera përfundoi dhe tashmë të gjithë kanë tendecën për të nisur dietën e shëndetshme apo detoksifikimin e trupit. Një nga komponentët që mundet të ndihmojnë është edhe uji me limon. Si ndikon ai në shtatzëni? • Ndihmon në përmirësimin e të përzierave, sidomos kur konsumohet në mëngjes; •...

Refleksi Moro shfaqet tek fëmija pas lindjes dhe zakonisht largohet rreth muajit të 4-5-të jetës. Sipas mjekëve ky fenomen shfaqet si pasojë e një ndjesie të papritur tek fëmija si për shembull: i duket sikur është duke rënë nga një ëndërr nga një tështimë nga një...

Prerja e cila ndonjëherë kryhet për të bërë të mundur ardhjen në jetë të fëmijës gjatë lindjes natyrale quhet epiziotomi. Për të lehtësuar dhimbjen që shkakton kjo ndërhyrje këshillohet: • të aplikohet akull nga jashtë zonës së plagës së epiziotomisë për të reduktuar fryrjen dhe dhimbjet • të...

Gratë përdorin pilula kontraceptive për shumë arsye. Disa prej tyre mundet të jenë parandalimi i një shtatzënie, normalizimi i menstruacioneve, ulja e rrezikut të sindromave të caktuara si psh. PCOS etj. Është gjithsesi e nevojshme që të këshilloheni me mjekun gjinekolog mbi metodat kontraceptive dhe përdorimin...

Shpeshherë nënat mundohen të pushojnë të qarat e bebit duke e tundur në mënyrë të vazhdueshmë për një kohë të gjatë. Kjo lëvizje, nëse tejkalon normalen apo kryhet me intensitet të fortë, njihet si Sindroma e foshnjës së tundur dhe mundet në disa raste ti shkaktjë...

Nëna mund të përfshijë në dietën e fëmijës fruta apo perime sipas dëshirës. Është e rëndësishme ti ofroni fëmijës një shumëllojshmëri ushqimesh të shëndetshme. Secila prej tyre ka vlera ushqimore të cilat i pasurojnë vaktet e të voglit. E rëndësishme është ruajtja e harkut kohor me 3-4...

E dini se lëngu amniotik e ndihmon fëmijën të perceptojë shijen? Receptorët e të shijuarit fillojnë të formohen rreth javës së 8-të. Duke filluar nga java e 20-të e shtatzanisë fetusi është në gjendje të ndiejë prekjet e nënës dhe babait, ndërsa duke filluar nga java e...

Shtatori është muaji i ndërgjegjësimit të sindromës së ovareve policistike - PCOs. Në këtë muaj ne synojmë të ndërgjegjësojmë gratë dhe vajzat përsa i përket kësaj gjëndjeje kaq të shpeshtë por shpeshhërë edhe pak të njohur. Sindroma e ovareve policistike është një gjendje në të cilën ovaret...

Ekografia abdominale ndihmon në vizualizimin e organeve si mitra, vezoret, tubat e fallopit dhe lejon diagnostikimin e sëmundjeve në sistemin riprodhues femëror. Disa nga përdorimet e ekografisë abdominale janë evidentimi i: - Gjendjes së organeve të pelvisit - Endometriozave, miomave dhe cisteve ovariane - Shtatzënive ekstrauterine - Detektimi i...