Përdorimi i vaskës me ujë të nxehtë dhe shtatzënia mund të jenë një kombinim jo i sigurtë për shëndetin e bebit. Studimet kanë treguar se ekziston rreziku i defekteve të tubit nervor, anomalive të trurit apo të shtyllës kurrizore  tek fetusi në zhvillim. Shpenzimi i më...

Gjëndje të ndryshme mjekësore që mund të kontribuojnë në probleme të fertilitetit tek femrat janë: -Sindroma e  ovareve policistike -Çrregullime  të tiroides -Anormali uterine si polipet -Bllokimi i tubave të Fallopit -Endometrioza -Sëmundja autoimune e Lupusit -Çrregullime të ciklit menstrual Një jetesë e shëndetshme mund të përmirësojë fertilitetin, e cila konsiston në: -Mbajtjen e...

Gonhorrea është një infeksion i shkaktuar nga një bakter seksualisht i transmetueshëm Neisseria gonorrhoeae që prek burrat edhe gratë. Më shpesh prek uretrën, rektumin ose fytin ndërsa  tek gratë mund të infektojë edhe qafën e mitrës. Shenjat dhe simptomat e infeksionit me gonorrea tek burrat përfshijnë: -   ...

Pirja e alkoolit ndikon negativisht në fertilitet. Efektet e alkoolit në hormonet tuaja mund të shkaktojnë ovulacion të çrregullt ose mungesë  të ovulimit duke e bërë më të vështirë procesin për çiftet që dëshirojnë të kënë një fëmijë. Konsumimi i tepërt i alkoolit mund të ketë...

Para menstruacioneve dhe menjëherë pas tyre gratë kanë të theksuar ndjenjën e urisë.  Studimet tregojnë se kjo ndjesi mund të jetë faktor për rritjen e peshës. Çrregullimet e urisë  mund të lidhen me ndryshimet në hormonet seksuale, të cilat kulmojnë gjatë fazës luteale, pak para...

Nivelet e larta të glukozës në gjak në mënyrë konstante, sidomos në 8-të javët e para të shtatzënisë mund të dëmtojnë bebin. Është e rëndësishme të monitorohet niveli i sheqerit në gjak dhe rekomandohet që vlerat e hemoglobinës së glukozuar- HbA1c të jenë  nën 7% gjatë...

Shtatzënia zakonisht zgjat 40 javë ose 280 ditë nga dita e parë e periodave të fundit. Por tek disa gra mund të zgjasë më shumë. Disa nga arsyet përse kjo ndodh janë: -Mund të jetë shtatzënia e parë -Gruaja mund të ketë probleme mbipeshe -Mund të jetë llogaritur në...

Marrja e peshës në shtatzëni varion. Shtatzënat fitojnë ndërmjet 8-12.5 kg, duke marrë më shumë peshë pas javës së 20-të. Pjesa më e madhe e peshës vjen nga rritja e bebit ndërsa pjesa tjetër është si rezultat i akumulimit të yndyrës për tu bërë gati për...

Biopsia testikulare (në klinikën tonë aplikohet teknika e aspirimit testikular të spermatozoidëve-TESA) është një metodë që i vjen në ndihmë të gjithë meshkujve të cilët paraqesin azoospermi, pra mungesë totale e spermatozoidëve në spermë, pasi kryhet analiza e spermogramës. Ka dy arsye pse në ejakulat mund...

Hormonet seksuale ndikojnë në tingullin e zërit tuaj duke ndryshuar elasticitetin e kordave vokale. Kështu në periudhën e ciklit menstrual është vënë re se zëri bëhet më i thellë dhe i ngjirur, ndërsa një javë pas periodave intonacioni rritet duke e bërë më të lartë tingullin....

Mungesa e menstruacioneve jo domosdoshmërisht shërben si indikacion për një shtatzëni. Ekzistojnë disa arsye që nxisin çrregullimin e ciklit dhe vonesën e periodave të cilat ndahen në tre kategori: -Fiziologjike, duke marrë parasysh stresin dhe ndryshimet në peshë, sidomos humbja e peshës më shumë se 10...

Analiza e spermës, e quajtur ndryshe spermogramë, mat parametrat e materialit seminal. Kontrolli i cilësisë së spermës  tregon rrjedhimisht edhe potencialin riprodhues të mashkullit. Çdokush mund ta kryejë këtë analizë, veçanërisht kur po planifikohet një shtatzëni. Pacienti duhet të ketë 3-4 ditë pa pasur ejakulacion (astinencë) kur...

Transmetimi i HIV nga gruaja mbartëse tek fëmija gjatë shtatzënisë ose ushqyerjes me gji quhet ndryshe transmetimi perinatal i HIV. Rrisku që bebi të lindë me HIV është më i ulët kur: -Detektohet herët në shtatzëni ose përpara se gruaja të ngelë shtatzënë. -Merren mjekime të posaçme. -Planifikohet lindje...

Koleostaza hepatike (KH) njihet gjithashtu në gjuhën popullore edhe me emrin “kripërat e mëlçisë”. Ky është një çrregullim serioz i mëlçisë, që prek një numër të vogël të grave shtatzëna, zakonisht në trimestrin e 3-të. Shkaqet që çojnë në shfaqjen e kësaj sindrome janë ende të...

Eko morfologjike  kryhet në javën e 21-23-të të shtatzënisë.  Gjatë kësaj vizite vërehet zhvillimi strukturor i fetusit, pozicioni i placentës, kordoni umbelikal, lëngu amniotik, uterusi dhe cerviksi. Me anë të kësaj teknike mund të dallohen edhe anomali në zhvillimin e zemrës, stomakut, veshkave, shtyllës kurrizore...

Çrregullimet e tiroides shpesh shkaktojnë mosfunksionim të gjëndrave seksuale, i cili mund të çojë në: -Keqfunksionim të vezoreve. -Zhvillim seksual prematur ose të vonshëm. -Formim të cisteve në vezore. -Rënie të sintezës së hormoneve seksuale femërore. -Çrregullime të ciklit menstrual ose mungesë të ovulimit. -Rritje të prodhimit së prolaktinës e cila...

Gjatë shtatzënisë, shumë gra ndiejnë presion ose intensitet të shtuar rreth vaginës. Kjo është normale dhe mund të ndodhë në tremestrin e parë, të dytë ose të tretë. Disa mund të kenë një presion të vazhdueshëm në vaginë, ndërsa disa të tjera përjetojnë dhimbje përreth...

Gjatë shtatzënisë trupi ndryshon duke krijuar një mjedis të përshtatshëm për fëmijën. Organizmi ka nevojë për më shumë gjak gjatë kësaj periudhe. Si pasojë e rritjes së numrit të qelizave të gjakut, nevojiten më shumë elementë si hekuri, vitamina B12 dhe acidi folik, mungesa e të...

Periudha fetale përfshin periudhën nga java e 12-të deri në atë të  40-të të shtatzënisë. Fetusi duke qënë më i rritur mbrohet më mirë ndaj ekspozimeve mjedisore, potencialisht të dëmshme,  ndryshe nga  embrioni. Në fillimin të kësaj faze, ai zakonisht është rreth 30 milimetra në gjatësi dhe...

Periudha embrionale përfshin javën e 4 deri në javën e 11-të të shtatzënisë. Gjatë kësaj faze embrioni zgjatet duke marrë një formë të ngjashme me njeriun. Zemra dhe enët kryesore të gjakut janë formuar dhe zemra fillon të rrahë  në javën e 6-të. Truri dhe...