Në këto video të shkurtra tregohen momente nga puna në laboratorin e fekondimit in vitro. Shkrirja e embrioneve në një farë mënyre është “rikthimi i tyre në jetë”. Për sa kohë qëndrojnë në ruajtje në azot të lëngët, qelizat i ndalojnë proçeset metabolike. Embrionet ruhen në paisje...

Prekja është një nga shqisat kryesore të foshnjës, veçanërisht në javët e para. Ajo luan një rol jetësor për të ndihmuar lidhjen me fëmijën. Ndihmon gjithashtu që foshnja të komunikojë nevojat dhe dëshirat, të bashkëveprojë me njerëzit e tjerë dhe të mësojë të eksplorojë mjedisin...

Ardhja e menstruacioneve përveçse tregon se nuk ka ndodhur një shtatzëni, ka një sërë përfitimesh në mirëqënien dhe shëndetin e gruas, për shëmbull: Jep informacione rreth shëndetit të përgjithshëm të organizmit. Probleme të metabolizmit, tiroides apo kockave mund të zbulohen ngaqë ato shoqërohen edhe me...

Tek të porsalindurit, indi adipoz kaf përbën 5% të peshës trupore. Ky ind gjendet në gjysmën e sipërme të shtyllës kurrizore, në organe të brëndshme, qafë dhe në shpatulla. Funksioni i indit adipoz kaf është që ti mbrojë të vegjëlit nga hipotermia dhe ti bëjë të ndjejnë...

Barra jashtë mitrës ose gravidanca ekstrauterine (GEU) është një episod i rrallë dhe ndodh atëherë kur veza e fekonduar implantohet jashtë hapësirës së mitrës, zakonisht në tuba. Simptomat kryesore janë: - Prania e dhimbjes së fortë në fund të barkut  (zakonisht e lokalizuar në njërën anë) - Hemoragjia...

Vaji i ullirit cilësohet si alternativa më e mirë për tu konsumuar dhe kjo nuk vlen vetëm për gratë shtatzëna. Disa nga të mirat e tij janë: 1.Lufton infeksionet. Kjo sajë përmbajtjes së lartë të vitaminës A, e cila ndihmon gjithashtu në forcimin e shikimit tek fetusi...

Në javën e 34, pjesa më e madhe e fetuseve janë të pozicionuar me kokën poshtë, por një pjesë e vogël paraqesin të ndenjurat poshtë dhe kokën lart (paraqitje podalike). Rreth 4% e fëmijëve lindin në këtë pozicion. Ndonjeherë, lindja podalike mund të ndërlikohet, pasi koka...

Citomegalovirusi (CMV) është anëtar i grupit të Herpes virus dhe karakterizohet nga aftësia për të qëndruar i fjetur në trup për një periudhë të gjatë. Shtatzëna mund ta marrë infeksionin nëpërmjet kontaktit të drejtpërdrejtë më një person mbartës të virusit. Transmetimi mund të bëhet nëpërmjet spermës,...

Ne jemi të ndërgjegjshëm për rëndësinë që kanë shërbimet tona në fushën e gjinekologjisë, obstetrikës dhe infertilitetit, në jetën e pacientëve. Përkushtimi jonë për t’ju ofruar atyre mbështetje dhe mirëkuptim, përveç profesionalizmit të garantuar, është maksimal. Një nga cilësitë e stafit të klinikës Gliozheni është komunikimi...

Klinika jonë prej vitit 2016 është transferuar në ambiente të reja dhe moderne, ku jemi përpjekur që të krijojmë kushte sa më të mira për pacientët tanë. Përveç profesionalizmit dhe përkushtimit me të cilët synojmë t’ju shërbejmë pacientëve, për ne është e rëndësishme që ata të...

Një nga momentet më emocionuese në shtatzëni është kur ju ndjeni lëvizjet e para të vogla të fëmijës tuaj. Këto lëvizje ju sigurojnë se i bebi po zhvillohet dhe ju ndihmojnë të ndjeheni më afër tij. Ju mundet të ndjeni lëvizjet e para, të quajtura “shkelmime",...

Në bazë të ligjit për Sigurimet shoqërore në Republikën e Shqipërisë, periudha e përfitimit të lejes së shtatzënisë është 365 ditë kalendarike, duke përfshirë një minimium prej 35 ditësh para dhe 42 ditë pas lindjes së fëmijës. Për gratë që kanë më shumë se një fëmijë,...

Toksoplazmoza është një infeksion që shkaktohet nga paraziti Toxoplasma gondii. Në shumicën e rasteve është asimptomatike ose mund të shkaktojë simptoma të ngjashme me gripin dhe inflamacionin. Toxoplazmoza mund të zhvillohet nga: - Mishi i pagatuar mirë. - Zarzavate të palara mirë. - Qumështi i papasterizuar. - Feçet e maceve. Infektimi...

Kandida shkaktohet nga Candida albicans dhe është një infeksion i shpeshtë në shtatzëni i cili nuk jep nderlikime nëse kurohet në kohë me medikamentet e duhura. Simptomat më të shpeshta janë kruajtjet dhe sekrecionet e shtuara vaginale. Infeksioni mykotik gjatë shtatzënisë mundet të shkaktohet nga: - Ndryshimet...

Ndryshimet e vrullshme gjatë shtatzënisë sjellin konflikte jo të pakta midis partnerëve. Mirëkuptimi dhe toleranca reciproke ndihmojnë për të përballuar këto çaste të vështira. Prandaj është e rëndësishme: - Ti jepni ndihmë njëri-tjetrit: Dialogu i vazhdueshëm dhe momentet e ndara sëbashku mundësojnë kapërcimin e frikës dhe ankthit. -...

Mbajtja e një rutinë të rregullt ushtrimesh gjatë shtatzënisë ju ndihmon të jeni të shëndetshme dhe të ndjeheni mirë. Ushtrimet e gjimnastikës mund të përmirësojnë qëndrimin, dhimbjet e shpinës, parandalojnë diabetin gjatë shtatzënisë, ulin stresin dhe lodhjen. Nëse keni probleme shëndetsore si astma, sëmundje të zemrës ose...

Histeroskopia  (HSC) është një procedurë e sigurtë që përdoret për të ekzaminuar pjesën e brendshme të mitrës, nëpërmjet kalimit të histeroskopit përmes vaginës dhe cerviksit. HSC-ja përdoret për të diagnostikuar fibromyoma submukoze, polipet, anomali uterine si septum uterin apo siniechi si dhe për të bërë ndërhyrje...

Në video tregohen momente nga puna në laboratorin tonë të fekondimit in vitro gjatë proçedurës së biopsisë embrionale. Kjo nënkupton shkëputjen e disa qelizave kur embrioni ka arritur stadin e blastocistit me qëllim analizimin e materialit gjenetik në brendësi. Marrja e këtyre qelizave në mënyrën e duhur...

Çdo grua duhet ta dijë grupin e saj të gjakut dhe Rhezusin. Kjo është akoma më e rëndësishme gjatë shtatzënisë. Rhezus D është një proteinë në sipërfaqe të rruazave të kuqe të gjakut. Personat që e këtë proteinë janë Rhezus pozitivë. Rhezus + janë gati 85%...

Cilësia e mirë e  spermës dhe e vezëve bëjnë të mundur krijimin e një embrioni të shëndetshëm. Nevojitet që të bëhet maksimumi për të përzgjedhur nga miliona spermatozoidë, më të mirët për të fertilizuar vezët të cilat janë të pakta në numër. Teknikat që përdoren për këtë...