Fëmija me pak praktikë mund të edukohet me ritme të rregullta të të ushqyerit. Ky modifikim i sjelljes së fëmijës është rezultat i qëndrimeve të prindit. Për shëmbull, në ushqyerjen gjatë natës është mire që me fëmijën të mos luhet  dhe të përkëdhelet tepër.Në këtë mënyrë,...

Gruaja shtatzënë ka një nuhatje mjaft të mprehtë. Arsyeja? Gjatë evolucionit është zhvilluar kjo shqisë në mënyrë që të ndihmojë nënën të qëndrojë larg ushqimeve të dëmshme, të prishura apo helmuese të cilat zakonisht kanë dhe aromën e tyre karakteristike. Kështu të voglit në rritje brenda...

Gratë shtatzëna në prag të lindjes shpësh herë kërkojnë mënyra për të nxitur lindjen. Një mit është që ushqime të caktuara si hudhra, ananasi apo specat djegës shkaktojnë kontraktime të mitrës duke stimuluar fillimisht sistemin tretës. Por realisht nuk është e provuar shkencërisht një rezultat i...

Disa arsye pse gjatë muajve të nxehtë jeni më të predispozuara ndaj infeksioneve mykotike: 1.Mbajtja veshur gjatë e kostumit të banjës të lagur.Lagështia krijon kushte ideale për zhvillimin e mykut. 2.Veshja e rrobave të ngushta apo me materiale sintetike.Ato pengojnë largimin e nxehtësisë dhe nxisin djersitjen duke...

Konsulenca gjenetike këshillohet në rastet kur:- Gruaja i ka kaluar të 35-at.- Njëri ose të dy prindërit janë mbartës të një sëmundjeje gjenetike, ose kanë në familje një të afërm me sëmundje të trashëgueshme.- Në shtatzënitë e mëparshme nëna ka lindur fëmijë me patologji kongjenitale...

Ekografia është mjeti diagnostikues më i mirë për të llogaritur moshën e  shtatzënisë sidomos kur nuk mbahen mend mirë menstruacionet e fundit, kur ciklet menstruale janë të çrregullta ose kur shtatzënia  ka ndodhur  pavarsisht nga  kontraceptivi oral i përdorur. Gjithashtu nëpërmjet ekos shihet dhe numri i...

Termi “perioda” (kur ju referohet menstruacioneve) daton prej vitit 1822 dhe do të thotë “interval kohe” ose cikël i përsëritur ngjarjesh. A e dinit se: -Perioda e parë e një vajze quhet menarke. -12 vjeç është mosha mesatare që një vajze i vijnë periodat. -Një grua humb rreth 35...

Preeklampsia është një sëmundje që shfaqet gjatë shtatzënisë dhe ka simptomat e mëposhtme: - Rritje të presionit të gjakut - Eliminim të proteinave në urinë - Fryrje të lokalizuara në kavilje dhe në gishtat e duarve - Dhimbje koke -Të përzjera -Të vjella - Çrregullime të pamjes - Dhimbje barku - Shtim në peshë Kjo...

Bebet janë totalisht të varura nga nëna dhe nga babai, por veçanërisht nga nëna përsa kohë ushqehen me gji. E qara është mënyra e tyre e vetme e komunikimit. Ata qajnë për të treguar nevojat e tyre ose për të kërkuar vëmendje dhe përkujdesje. Qajnë sepse...

Të mirat e sportit dhe të aktivitetit fizik në shëndetin e përgjithshëm të organizmit janë të shumta. Për atë pjesë të grave që kanë qënë shumë aktive para shtatzënisë kemi disa këshilla : - Shmangni sportet që përfshijnë shumë kontakte fizike si basketbolli apo vollejbolli. - Kufizoni...

Të përzjerat e mëngjesit apo nepsi për ushqime të caktuara janë të njohura në shtatzëni, por ka dhe një sërë ndryshimesh të tjera që shtatzëna përjeton të cilat mund tju duken disi të çuditshme: -Neps jo për ushqime por për produkte si akull, shkumës, sapun, etj, -Rinit,...

Gabimisht krijohet ideja se marrdhëniet seksuale gjatë shtatzënisë janë të rrezikshme. Kjo nuk është e vërtetë, madje janë të këshillueshmë si për të ruajtur një marrëdhënie të shëndetshme në çift ashtu edhe për të ndihmuar gruan që t’i kalojë sa më qetësisht ndryshimet në trupin...

Noti është aktiviteti më perfekt që mund të zhvillojë shtatzëna dhe pishinat janë një vend i sigurt për këtë. Nivelet e klorit në pishina janë të tilla që të eliminojnë bakteret e dëmshme për njeriun. Në dozat që përdoret në këtë rast, klori nuk shfaq rrezik...

Jeni shtatzënë dhe keni planifikuar të ngjiteni në mal? Ideja është shumë e mirë por duhet të dini se sa më lart të shkoni aq më shumë do të pakësohet sasia e oksigjenit në dispozicionin tuaj. Po e njëjta gjë do të përjetohet edhe nga fëmija...

Zakonisht gjatë vitit të parë të jetës bebet janë në gjumë pjesën më të madhe të kohës. Ato flejnë mesatarisht 5400 orë, që duke e konsideruar me totalin e 8760 orëve në vit është me të vërtetë shumë J Ato flejnë pak orë dhe zgjohen shpesh...

Klinike quhet shtatzënia e cila konfirmohet si nga nivelet e larta të hormonit hCG ashtu edhe nga prania e sakusit gestacional ose e rrahjeve të zemrës së fetusit nëpërmjet ekografisë. Mund të ndodhë që shtatzënia të përfundojë përpara se të konfirmohet nga ekografia, kjo njihet si...

Ndërkohë që janë ende në mitrën e nënës, bebet femra zhvillojnë  të gjithë rezervën me vezë që do të përdorin gjatë jetës së tyre kur të rriten. Bebet meshkuj nga ana tjetër nuk fillojnë të prodhojnë spermë derisa arrijnë pubertetin....

Në disa raste partneri i shtatzënës fillon të përjetojë simptoma ose të ketë sjellje të njëjta me ato të nënës së ardhshme. Aftësia për të kuptuar partneren dhe për ta vendosur veten në vendin e saj si dhe stresi për çështjet financiare dhe shëndetsore ndërthuren së...

Për një grua është normale të ketë perioda të çrregullta vetëm kur ajo: - Sapo ka filluar të menstruojë (në pubertet) - Është në fillim të menopauzës. - E ka fëmijën në gji. - Është shtatzënë. Nëse nuk janë shkaqet natyrore të mësipërme shkaktarët e mosardhjes së menstrucioneve, atëhere kjo mungesë...