Ka raste kur mashkulli paraqet një azoospermi, mungesë totale e spermatozoideve në spermë, pasi kryen analizën e spermiogramës. Arsyeja mund të jetë se spermatozoidët nuk prodhohen nga testikujt ose ka një bllokim të kanaleve që i transportojnë ato. Në rastin e dytë, kjo mund të jetë shkaktuar...

Histeroskopia është një proçedurë e cila e lejon mjekun të shohë në brendësi të mitrës për të diagnostikuar ose trajtuar patologji të mitrës. Për shëmbull defektet e lindura të mitrës, septumet, polipet endometriale, myomat apo perdet uterine. Përdorimi me qëllim diagnostikues bëhet edhe në rastet kur...

Bëhet fjalë për infertilitet të çiftit kur pas një viti raportesh seksuale të rregullta dhe pa përdorur metoda kontracepsioni, nuk është arritur një shtatzëni. Infertiliteti sot është një fenomen i përhapur në mbarë botën dhe përbën një problem të rëndësishëm sa mjekësor aq edhe social....

Kohë më parë, për shumë çifte ishte e pamundur të kishin fëmijë. Sot ekziston një shpresë, quhet Fekondim In Vitro dhe përbëhet nga një seri teknikash revolucionare të cilat e bëjnë shtatzëninë një ëndër të prekshme për të gjithë. Klinika ju ofron mundësitë më të mira bashkëkohore...

-Shtatzënia më e gjatë në botë ka zgjatur për një vit dhe dhjetë ditë, ose ndryshe 375 ditë.🤰 -Gratë shtatzëna kanë nevojë për vetëm 300 kalori shtesë në një ditë. Kështu, nuk ka justifikim për të ngrënë sa për dy. -Fëmijët qajnë brenda barkut të nënës. Megjithatë...

Në bazë të ligjit për Sigurimet shoqërore në Republikën e Shqipërisë, periudha e përfitimit të lejes së lindjes është 365 ditë kalenderike, duke përfshirë një minimum prej 35 ditësh para dhe 63 ditësh pas lindjes së fëmijës. Për gratë që kanë më shumë se një...

Formimi i trurit tek bebi ashtu si edhe ai i organeve të tjera udhëhiqet nga gjenet të cilat fëmija i ka trashëguar nga prindërit. Në proçesin e formimit të trurit, në vendndodhjen e qelizave të trurit apo lidhjet që këto qeliza krijojnë me njëra tjetrën,...

Fotoja e mësipërme tregon një embrion të zhvilluar në një kulturë in vitro në ditën e pestë. Embrioni është në stadin e blastocistit dhe ka filluar të dalë jashtë zonës mbrojtëse pelucide, çka njihet edhe si “lindja e parë” e embrionit.  Kjo dukuri e njohur...

Embrioni një muajsh është 10.000 herë më i madh se veza që u fertilizua nga spermatozoidi. Embrioni merr formën e një bebeje të vogël  kur arrin të bëhet  2 muajsh. # # # # # # # #...

Gjatë shtatzënisë sistemi hormonal i gruas pëson mjaft ndryshime. Disa hormone rriten shumë, të tjerë prodhohen për herë të parë. Hormonet shërbejnë për të ndihmuar ecurinë normale të shtatzënisë. Ndryshimet hormonale mund të shkaktojnë efekte anësore, por nga ana tjetër konfirmojnë që gjithshka po shkon mirë. Gonadotropina...

Tek ne, humanët, bebet lindin shumë të dobëta dhe e kanë të domosdoshëm kujdesin prindëror. Shkencëtarët kanë kërkuar prej kohësh një përgjigje se përse kohëzgjatja e shtatzënisë nuk është më e gjatë në mënyrë që bebet të lindin më të zhvilluara. Prej kohësh mendohej se, në...

Edhe sot, pak gra shtatzëna janë të vetëdijshme për pasojat e infektimit nga citomegalovirusi, pjesë e grupit të herpes viruseve. Gjatë shtatzënisë infektimi me këtë virus jep shurdhim, verbëri dhe vonesë mendore për fëmijën. Për këtë arsye duhet kontrolluar prekja dhe imunizimi ndaj këtij virusi...

Fetusi fillon të gëlltisë lëng amniotik rreth javës së 12-të dhe kur është 28 javësh ai zhvillon ndjesinë e të nuhaturit. Ushqimi që konsumon nëna gjatë shtatzënisë  “shijohet” edhe nga fetusi. Duke e bërë atë që të zhvillojë një farë kujtese dhe parapëlqimi për ushqimet para...

Pamundësia për të prodhuar vezë ose prodhimi i tyre me një cilësi të ulët është një nga shkaqet e infertilitetit femëror. Megjithatë gruaja mundet gjithsesi të arrijë një shtatzëni. Kjo mund të arrihet duke u ndihmuar nga një grua tjetër, e cila mund ti dhurojë vezët...

Abort quhet ndërprerja e shtatzënisë përpara javës së 24-t, kur fetusi nuk është i aftë të jetojë spontanisht. Ndërprerja e shtatzënisë pas kësaj jave quhet lindje para kohe. Aborti spontan mund të shkaktohet nga një sërë faktorësh. Anomalitë kromozomike të fetusit, infeksione apo patologji të sistemit...