Gjatë shtatzënisë disa nëna ndjejnë një dëshirë të fortë për të pastruar apo lyer të gjithë shtëpinë, për të sistemuar dollapet apo për riorganizuar dhomën dhe sirtaret  e bebit. Përgatitja e “folesë” së ardhshme të bebit është një instikt i shtatzënëns që shfaqet veçanërisht rreth javës...

Ekografia e gjirit me anë të ultratingujve mundëson kontrollin e gjirit për një sërë patologjish. Këto patologji mund të jenë  të vërejtura nga mjeku ose nga vetë pacientja gjatë kontrollit fizik të gjirit. Ekografia përjashton rrezatimin dhe përdoret kryesisht për të diferencuar nëse masat e vërejtuara në...

Çaji është një mënyrë shumë e mirë gjatë shtatzënisë për të qëndruar e hidratuar dhe për të marë njëkohësisht kalçiumin, hekurin dhe magnezin. Çaji i xhinxherit dhe çaji i mentes lehtësojnë të përzjerat e mëngjesit, ndihmojnë  tretjen dhe përmirsojnë problemet me stomakun gjatë shtatzënisë. Kamomili njihet...

Menjëherë pas lindjes, mjeku neonatolog kontrollon fëmijën dhe vlerëspn 5 parametra: ngjyrën, forcën muskulore, rrahjet e zemrës, frymëmarjen dhe reflekset. Nëse gjithçka është mirë dhe fëmija qan e merr frymë rregullisht, ai vendoset mbi barkun e nënës. Në rastet kur ka nderlikime, ai dërgohet në repartin...

Gjatë çdo cikli menstrual të një gruaje në moshë riprodhuese, një vezë maturohet dhe lë vezoren, pra ovulon. Jetëgjatësia e vezës është maksimumi 24 orë. Në qoftë se gjatë këtyre 24 orëve veza takon spermën ndodh shtatzënia. Në të kundërt veza shpërbëhet në tubin e Falopit...

Ne vlerësojmë rëndësinë e madhe që ka shëndeti seksual dhe riprodhues i gruas për jetën e saj. Ky shëndet nuk ka të bëjë vetëm me mirëqënien e përditshme të gruas, por me çdo fazë të jetës së saj, duke filluar nga puberteti, adoleshenca, lindja e...

Të porsalindurit i lëvizin vazhdimisht duart dhe prekin fytyrën. Kur qajnë nga uria, mund të gërvishten me anët  thonjve, që shpesh janë të gjatë. Gërvishtjet janë sipërfaqsore, shërohen shpejt dhe nuk lënë shenja, por që mund të shqetësojnë prindërit.  Për të mënjanuar këto shqetësime, mund...

Kanceri i prostatës prek gjëndrën e prostatës, e cila luan rol në prodhimin e lëngut seminal dhe në kontrollin e urinës tek meshkujt. Ky lloj kanceri është i dyti më i përhapuri tek meshkujt, por është i kurueshëm nëse kapet herët. Gjatë trajtimit, qoftë ky kirurgjikal, hormonal,...

Pap-testi Këshillohet që të jetë një kontroll vjetor.  Në laborator bëhet ekzaminimi i qelizave të marra nga mjeku prej qafës së mitrës për të kontrolluar praninë e qelizave anormale apo kancerogjene....

Të porsalindurit  mund të fokusojnë shikimin e tyre deri në 20-25 cm distancë nga fytyra e tyre. Ata  parapëlqejnë  të jenë të rrethuar nga imazhe dhe figura gjeometrike bardhë e zi, pra me kontrast të lartë, krahasuar me ato me ngjyra. Kjo sepse është më e lehtë...

Janë hormonet , estrogjeni, progresteroni, prolaktina dhe hormoni laktogjen placentar që përgatisin nënën e re për ushqyerjen e fëmijës me gji. Për këtë arsye gjiri zmadhohet dhe është më i dhimbshëm gjatë shtatzënisë. Duke u nisur nga tremujori i dytë , gjinjtë prodhojnë kulloshtrën, që në...

Pas lindjes , tek njeriu, truri rritet shumë shpejt . Rritja është e tillë që  truri gati dyfishohet  për të arritur 60%  të madhësisë adulte deri në ditëlindjen e tij të parë....

Disa gra merakosen sepse në tremujorin e parë nuk duken dhe nuk ndihen shtatzëna. Ndërkohë  duhet të ndjehen me fat që nuk po përjetojnë të përzierat, lodhjen apo simptoma të tjera të tremujorit të parë.  Me fillimin e tremujorit të dytë do të duken më...

Disa fëmijë e përjetojnë lindjen e bebes si një çast plot emocione.  Por, në disa raste tek motra apo vëllai më i madh mund të lindë njëfarë xhelozie për të porsalindurin. Nuk duhet të shqetësoheni, bëni kujdes  si më parë për fëmijët dhe gjithshka do të...

Përdorimi i rregullt i alkoolit gjatë shtatzënisë, shkakton sëmundjen e quajtur sindroma alkolike fetale. Kjo përfshin peshën e ulët në lindje, keqformimet fetale, si sy të distancuar, hundë e sheshtë, buzë lepuri dhe labiopalatoschisis. Mund të shfaqet tek  fëmija edhe vështirësia në të kuptuar. Duke qënë...

Kur lindin bebet kanë 300 kocka. Të cilat bashkohen me njëra - tjetrën gjatë rritjes së fëmijës derisa rrjedhimisht mbeten 206.  Disa prej kockave tek bebet janë të përbëra nga një ind i butë i quajtur kartilagjenor, i cili gjatë rritjes shndërohet në atë kockor. ...

Shtatzënia Rëndësia e ndjekjes së shtatzënisë është mëse e ditur, megjithatë në raste kur po tentohet një shtatzëni në rrugë natyrale këshillohet të bëhet një kontroll paraprak tek gjinekologu. Për shëmbull mund të jetë e nevojshme marrja e vitaminave , si acidi folik, përpara shtatzënisë....

Fakti që jeni shtatzënë nuk do të thotë që nuk duhet të vendosni rripin e sigurimit.  Ndërkohë gjatë udhëtimit duhet të keni kujdes që: - Asnjëherë të mos e vendosni rripin mbi bark, por kalojeni poshtë tij. - Mbajeni sediljen sa më drejt, meqënëse  sa më pak...