Spinaqi gjatë shtatzënisë konsiderohet si një superushqim. Ai përmban në nivele të larta acid folik, i cili ul shanset për difekte të lindura tek fetusi. Spinaqi është një burim shumë i mirë i hekurit si dhe i mineraleve dhe vitaminave të tjera të domosdoshme...

Kur vjen në jetë fëmija zotëron disa reflekse. Reflekset janë lëvizje jo të vullnetshme, pjesë e aktivitetit normal të të porsalindurit. Një ndër to është refleksi i ecjes ose i të kërcyerit. Quhet kështu sepse nëse  ju e mbani fëmijën dhe ndërkohë këmbët ë tij prekin...

Këshillohet  që të flitet me gjinekologun  dhe shkohet në spital atëhere kur: - Ka  tkurrje janë të rregullta, të dhimbshme, të paktën me një interval 15-20 minuta njëra nga tjetra. - I kanë plasur membranat. - Në rast hemoragjie . - Ndjen dhimbje të forta, pa tkurrje dhe nuk...

Masazhet , të përdorura që në lashtësi bëjnë të mundur lehtësimin e tkurrjeve muskulore dhe japin ndjenjën e mirqënies së përgjithshme. Ato heqin tensionin dhe nxisin qarkullimin e gjakut, japin efekt çlodhës e tonifikues....

Studimet tregojnë se bebi përgjigjet kur nëna prek barkun.  Sa më i madh të jetë fetusi aq më i madh është dhe reagimi. Në tremujorin e tretë ata përgjigjen duke kryqëzuar krahët, duke gogësitur, apo prekur fytyrën ose trupin e tyre....

Zemra nis e formohet rreth javës së pestë dhe nga ai çast fillon të pulsojë.  Mund ta dëgjoni rreth javës 6-7, me anën e një sonde ekografike që transmeton ultratinguj me frekuencë të lartë (efekti Doppler). Në këtë fazë të zhvillimit, frekuenca kardiake e embrionit...

Fillimisht, disa burra përpiqen t’i refuzojnë përgjegjsitë e rolit të babait, si dhe ankthin e frikën që lidhen me të. Mënyra më e mirë për ta larguar frikën është kontakti fizik me fëmijën, si për shëmbull, ndërrimi i pelenave, bërja e banjës apo vënia në...

Gjatë shtatzënisë vëllimi i gjakut rritet deri në 1.5 litër, prandaj është e rëndësishme që të jeni të hidratuara. Simptoma të një dehidratimi të lehtë përfshijnë dhimbje koke, ankth apo lodhje. Marrja e ujit ndihmon gjithashtu në kapsllëk dhe në reduktimin e infeksioneve urinare që...

Kjo lindje është një ndërhyrje kirurgjikale për të nxjerrë fëmijën nga mitra nëpërmjet një prerjeje që bëhet në barkun e nënës. Gjinekologu do të vendosë nëse lindja do të përfundojë me operacion cezarian ose jo. Ky vendim merret atëherë kur lindja me rrugë vaginale është...

Sa më e çlodhur të jetë nëna e ardhshme, aq më shumë do ta shijojë shtatzëninë e saj. Nëse është e qetë dhe e kënaqur, do t’ia transmetojë këtë ndjenjë edhe fëmijës së saj. Duke kontrolluar tensionin dhe stresin, gruaja ndihet më e fortë dhe...

Pas bashkimit të spermatozoidit me vezën formohet një qelizë e vetme, zigota. E cila më pas krijon një shtresë të papërshkrueshme nga spermatozoidët e tjerë. Në këtë pikë të zhvillimit, zigota nis rrugën për në hapësirën e mitrës. Përgjatë kësaj rruge pëson ndarje të shumta, deri...

Hormonet kanë një ndikim të madh në lëkurë. Ndryshimet në përqëndrimin e tyre janë përgjegjës për shfaqjen e puçrave kur afrohen periodat. Ja sesi ndikon secili prej hormoneve në këtë dukuri: Progresteroni prodhohet në nivele të larta në mes të ciklit dhe stimulon prodhimin e yndyrës në...

Në 25 korrik të vitit 1978, Lesli Braun pas 9 vitesh që përpiqej të arrinte një shtatzëni, lindi fëmijën e parë në botë të sjellë në jetë falë teknikave të fekondimit in vitro. Sot, këto teknika janë zhvilluar me ritme shumë të shpejta dhe numri i...

Disa kafshë , si p.sh macja, mund të transmetojnë sëmundje të rrezikshme gjatë shtatzënisë si toksoplasmoza. Megjithatë në mjaft famije që kanë mace ose qen nuk është shfaqur asnjë sëmundje nga prania e tyre.  E rëndësishme është të ruhet higjena e duarve pasi keni përkëdhelur kafshët...

Një i porsalindur, sidomos kur lind para kohe, është më i prekshëm ndaj infeksioneve dhe nuk ka mekanizma efikase për rregullimin e temperaturës trupore. Inkubatori nuk është gjë tjetër veçse një shtrat i “izoluar”, që i siguron fëmijës kushtet ideale për zhvillimin e tij: temperaturë...

Në tremujorin e tretë, pesha  e fetuseve meshkuj është pak më e madhe se ajo e femrave. Kurse tek të porsalindurit flitet për një diferencë prej rreth 400 gram në peshë dhe rreth 2.5 cm në gjatësi midis bebeve meshkuj dhe atyre femra....

Gjatë shtatzënisë duhet të dihet nëse në gjakun e nënës gjendet apo jo faktori Rhezus. Në rast se nëna nuk e ka këtë faktor dhe fëmija po, mundet që qelizat e kuqe të fëmijës të bien në kontakt me gjakun e nënës dhe për rrjedhojë të...

Kjo ka veçori individuale dhe është e vështirë  të japësh kufij të saktë kohorë. Në rastin e fëmijës së parë zgjat mesatarisht 8-12 orë. Lindja e dytë është më e shpejtë.  Megjithatë, në mjekësi ka kufij normalë për fazat e lindjes, jashtë të cilave duhet...

Një dietë vegjetariane gjatë shtatzënisë mund të jetë e shëndetshme. Kjo për sa kohë  tregohet vëmendje dhe kujdes i veçantë  ndaj marrjes së ushqimeve ose suplementeve. Për disa elementë si  proteinat, hekuri,  zinku, kalçiumi, vitamina D, vitamina B12, jodi  apo omega 3 është thelbësore që...