Në rastet kur partneri ka probleme me infertilitetin, probleme gjenetike të trashëgueshme dhe nuk prodhon spermatozoidë apo gratë të cilat nuk kanë partner por dëshirojnë një shtatzëni, ju vjen në ndihmë teknikat e fertilizimit invitro me dhurues të materialit seminal. Materiali seminal i përzgjedhur zakonisht ka...

Nëse një çift ka tentuar të konceptojë një fëmijë për 12 muaj dhe nuk është arritur një shtatzëni, kjo mund të jetë shenjë e problemeve me fertilitetin. Në këtë moment nevojitet ndihma e një mjeku specialist për të kuptuar më tepër rreth fertilitetit mashkullor. Një nga ekzaminimet...

Pasi është përjashtuar mundësia e një shtatzënie, mungesa e cikli menstrual tregon për çrregullim të periodave. Disa nga arsyet mundet të jenë: - Gruaja vuan nga sindromi i ovares policistike - Stresi i cili shton hormonin kortizol dhe ndikon në prodhimin e estrogjenit dhe progesteronit - Ndryshimi i rutinës...

Shumë femra përjetojnë infeksione vaginale të pakëndshme, dhe probleme të tjera gjinekologjike në një mënyrë ose në një tjetër. Është shumë e rëndësishme që herë pas here të kontrolloni shëndetin tuaj gjinekologjik për ta përmirësuar atë. •Kryeni kontrolle periodike tek mjeku juaj •Mundohuni ti përmbaheni një diete ushqimore...

Cerviksi është kanali që lidh vaginën me uterusin. Ka një gjatësi prej 3 cm dhe ka dy funksione kryesore: • Lejon kalimin e spermës drejt uterusit dhe vezës • Është kanali nga i cili ndodh lindja e fetusit pas javës së 40-të. Ndryshimet në qafën e mitrës mund të...

• Një vezë e maturuar është rreth 110-120 μm (mikrometër). • Spermatozoidi ka kokën 5.1 μm dhe 3.1 μm ndërsa bishti rreth 50 μm. • Embrioni është rreth 200 μm. Për shkak të përmasave të tyre të reduktuara, keto nuk shihen dot me sy të lire por nevojiten...

Shtatzënia biokimike është humbja e shtatzënisë përpara javës së 5-të dhe shoqërohet me rritje jo progresive të vlerave të hormonit B-HCG. Quhet biokimike sepse vlerësohet nga një analizë gjaku por nuk arrihet të shikohet me anë të ekografisë. Por nëse shihet sakusi nëpërmjet ekografisë dhe nuk dëgjohen...

Avokado konsiderohet tepër e ushqyeshëme dhe këshillohet të konsumohet gjatë shtatzënisë dhe pas lindjes. Disa nga benefitet janë: Mundet të ndihmojë në parandalimin e anemisë, një problem i shpeshtë në shtatzëni. Përmban sasi të larta acidi folik dhe kaliumi që ndihmojnë në rritjen dhe zhvillimin e shëndetshëm të...

Uterusi unikorn është një malformacion kongenital në të cilën formohet vetëm një pjesë e uterusit. Përvec mungesës së njërës gjysëm të uterusit vihet re edhe prania e vetëm njërit prej tubave të fallopit. Kjo anomali nuk është simptomatike dhe mundet të detektohet nëpërmjet ekografisë. Në rastet kur...

Bajamet dhe derivatet e tyre janë burim i shëndetshëm ushqyes gjatë shtatzënisë si për nënën ashtu edhe për fetusin. Ato mundet: • Të ndihmojnë zhvillimin e trurit dhe sistemin neurologjik të foshnjës. • Të përmirësojnë metabolizmin. • Të parandalojnë kilogramët e tepërt të shtatzënisë duke ndihmuar në arritjen e...

- Mundohuni të mbani ambjentin që ju rrethon në një tëmpëraturë të freskët. - Mbani distancë sociale për të shmangur viruset dhe bakteret që trasmetohen nëpërmjet frymëmarrjes. - Përdorni veshje me material pambuku për të lejuar ajrosjen më të mirë të trupit. - Mos harroni të vishni këpucë...

Nëse jeni duke kryer aktivitet fizik dhe jeni shtatzënë është e rëndësishme të dëgjoni sinjalet që ju dërgon trupi. Rekomandohet të ndaloni stërvitjen nëse keni ndonjë nga simptomat e mëposhtme: ✅ Dhimbje gjoksi. ✅ Dhimbje koke që nuk lehtësohet nga pushimi. ✅ Dhimbje barku, dhimbje legeni ose kontraktime të...

Inseminimi intra uterin është një trajtim në kuadër të infertilitetit që mundëson kalimin e materialit seminal pas përpunimit në uterus. Disa nga rastet kur mund të përdoret ky trajtim nga një çift që dëshiron të ketë një shtatzëni janë: - Infertilitet i pashpjeguar - Infertilitet prej pranisë së...

Cikli i transfertës së embrioneve konsiston në shkrirjen e embrioneve të çiftit të cilat janë të ruajtura në azot të lëngët dhe transferimin më pas të embrionit/eve në uterusin e gruas. Përpara se gruaja ti nënshtrohet transfertës, mjeku gjinekolog bën të mundur përputhjen e ciklit menstrual...

Trikomoniaza është një nga sëmundjet më të përhapura seksualisht të transmetueshme (SST). Simptomat shfaqen brenda 5 deri në 28 ditëve edhe pse në shumicën e rasteve është asimptomatike . Trikomonas mund të shkaktojë vaginit tek gratë dhe manifestohet me: -Parehati gjatë aktit seksual -Sekrecione vaginale në ngjyrë të verdhë-jeshile...

Disa produkte ushqimore që këshillohet të përdoren nga çiftet që dëshirojnë të kenë një shtatzëni janë: - Farat e lulediellit: janë të pasura më virtaminë E dhe ndikojnë në cilësinë e materialit seminal të partnerit. Ato janë të pasura gjithashjtu me folate, selenium dhe omega-6. - Qitrot...

Simpromat më të shpeshta të shtatzënisë janë: - Mungesa e periodave: pasi ndodh konceptimi, trupi i gruas prodhon një hormon i cili ndalon ovulimin dhe gjakderdhjen - Urinim i shpeshtë: kjo ndodh sepse trupi ka më shumë qarkullim të gjakut dhe veshkave i duhet të filtrojnë më...

Pas një testi pozitiv të shtatzënisë rekomandohet të kryhet edhe ekografia e parë. Ajo mund të kryhet në javën e 7-8 të shtatzënisë dhe gjithashtu nëna ka mundësi të dëgjojë dhe gjinekologu të kryejë matjen e rrahjeve të zemrës së fetusit. Në këtë periudhe rrahjet e...

Bi Testi kryhet ndërmjet javës së njëmbëdhjetë dhe trembëdhjetë të shtatzënisë për të vlerësuar rrezikun e mbartjes së anomalive gjenetike tek fetusi. Për të marrë rezultatin e testit nevojitet që përvec matjes së hormoneve të caktuara me anë të një mostre gjakut, të kryhet edhe...