Për shumë prindër të shohin fëmijën e tyre në një ekografi 4D është një përvojë shumë e bukur. Ekografia 4D shërben si plotësuese e ekzaminimeve 3D dhe 2D me imazhe që merren në kohë reale, pra në lëvizje. Avantazhet kryesore të përdorimit të saj përfshijnë  vlerësimin...

… po merrja kontraceptivë oralë. Mund të ketë efekte negative te bebja ? Hormonet përbërëse të pilulës janë në dozë shumë të ulët dhe eliminohen nga organizmi brenda 24 orësh. Pra mendohet që rreziku klinik është minimal dhe klinikisht i neglizheshëm....

Një në 2000 bebe lind me dhëmbë. Këta quhen dhëmbë natale, nuk kanë rrënjë dhe mund të bien lehtësisht. Prandaj hiqen sa më parë të jetë e mundur. Kryesisht ata që shfaqen janë inçizivët e poshtëm. Normalisht dhëmbët e parë të fëmijës, ata të qumështit,...

Zakonisht gratë shtatzëna duhet të kontrollojnë nivelin e glicemisë në gjak me anë të një analize gjaku.  Duke qënë se organizmi i gruas shtatzënë  përballon një punë më të madhe, pankreasi duhet të prodhojë më shumë insulinë.  Dhe kur nuk arrihet të prodhohet sasia e...

Kordoni dhe gjaku që gjendet në kordonin umbelikal, mund të ruhen me qëllim që të përdoren nga vetë fëmija në rast nevoje në të ardhmen ose t’u dhurohen pacientëve që mund të kenë nevojë. Ato përmbajnë disa qeliza me aftësi të mëdha ripërtëritëse, që quhen qelizat...

Në mitrën e nënës tek një fetus femër krijohen rreth 7 milion qeliza vezë. Deri në momentin e lindjes 80% e tyre vdesin në mënyrë natyrale . Në pubertet ngelen prej tyre disa qindra mijra, prej të cilave më pak se 1% do të kenë...

Ngjyra e syve përcaktohet nga 16 gjene të ndryshëm dhe varet nga sasia e pigmentit melaninë në irisin e syrit. I porsalinduri nuk lind me të gjithë sasinë e melaninës që duhet të ketë sipas gjeneve që zotëron, sasia plotësohet me kalimin e kohës. Në disa...

Në disa gra, dhimbja e kokës përkeqësohet gjatë shtatzënisë, ndërsa në disa të tjera zhduken të gjitha simptomat. Ka shumë mundësi që ky shqetësim të jetë i lidhur me sasinë e gjakut që furnizon trurin e që  është nën ndikimin  e estrogjenëve. Disa simptoma tipike...

I porsalinduri i kalon 48 oret e para të jetës duke fjetur, prandaj ushqehet pak. Në përgjithësi , fëmija zgjohet dhe fillon të qajë kur ka nevojë për të pirë, por nëse fëmija juaj është gjumash, zgjojeni pas 4 orëve për t’i dhënë gji. Fëmijë...

Nepsi, më tepër sesa një nevojë për një ushqim të caktuar, është një dëshirë e fortë që nxit ndjesinë e urisë dhe që është shumë e fortë për ti rezistuar. Çokollata, akullorja, patatinat, turshitë apo ushqimet pikante janë disa nga shëmbujt më tipikë që gjatë  fundit të tremujorit të parë kërkohen nga shtatzëna.

Shkaktari kryesor i infeksioneve vaginale mykotike në mbi 90 % të rasteve është Candida albicans. Normalisht në vaginë ruhet një balancë midis baktereve dhe mykut, e cila nëqoftëse prishet myku, rritet mbi nivelet normale dhe çon në kruarje, derdhje vaginale, lëkurë të irrituar, skuqje të vulvës, dhimbje ose djegie gjatë urinimit etj.

…po merrja disa mjekime . A mund të jetë dëmtuar fëmija ? Varet nga lloji i medikamentit që keni përdorur dhe periudha e shtatzënisë kur i keni marrë. Duhet të konsultoheni me mjekun, pasi disa medikamente janë të sigurta, si p.sh. Vitaminat (përjashto ato me bazë...

Që nga momenti i lindjes bebi mund ti hapi sytë pas 1 deri 20 minutash. Pra kontakti i parë i syve midis nënës dhe fëmijës i cili konsiderohet shumë i rëndësishëm në proçesin e lidhjes midis tyre ndodh mjaft herët. Gjatë 2-3 muajve të parë zhvillimi...

Për ti ndjerë rregullisht lëvizjet e fetusit, duhet të prisni javët e 20-22. Zakonisht, gratë që kanë lindur një fëmijë janë më të ndjeshme dhe arrijnë ti ndjejnë lëvizjet më shpejt. Mos u shqetësoni nëse nuk i ndieni rregullisht lëvizjet e bebes deri në javën...

Ka një paqartësi midis grave për të kuptuar ndryshimin midis të paturit e vezoreve polikistike (PCO- nga anglishtja polycystic ovaries) dhe të qënit e diagnostikuar me Sindromën e Vezoreve Polikistike (PCOS- nga anglishtja polycystic ovaries syndrome). Megjithëse nga emërtimet mund të ketë ngjashmëri, përsa i përket rreziqeve dhe trajtimeve mjekësore ato ndryshojnë shumë.

Deri në javën e 9-të koka  dhe trupi nuk janë në proporcion. Truri dhe koka rriten më shpejt se pjesa tjetër e trupit. Përveç kësaj, edhe pjesa e pasme e kokës zhvillohet më shpejt se pjesa ballore; kjo është  arsyeja përse koka rezulton e përkulur...

Trashëgimia gjenetike e fëmijës tuaj, përcaktohet që në momentin e konceptimit; gjysma e saj vjen nga veza dhe gjysma tjetër nga spermatozoidi. Pra fëmija është fryt i një proçesi të nderlikuar të kombinimit të gjeneve që vijnë nga të dy prindërit. Pavarësisht se kujt i ngjan fëmija, ju dhe partneri juaj keni kontribuar në mënyrë të barabartë në hartën gjenetike të fëmijës tuaj.

Nausea e mëngjesit është një nga shqetësimet kryesore të tremujorit të parë të shtatzënisë. Megjithëse njihet si sëmundja e mëngjesit, të përzjerat dhe të vjellat, mund të zgjasin gjatë gjithë ditës.