Ndryshimi i tonit të lëkurës gjatë shtatzënisë është shumë i zakonshëm. Fillon në tremujorin e parë të shtatzënisë dhe ndodh në zonat që janë edhe normalisht më të pigmentuara se të tjerat, për shëmbull nishanet ose qukat.

Kur një grua shtatzënë konsumon një filxhan kafeje, kafeina kalon lehtësisht placentën dhe futet në lëngun amniotik dhe në qarkullimin e gjakut të fëmijës. Metabolizmi i fetusit është akoma duke u zhvilluar, prandaj ai ekspozohet ndaj efekteve të kafeinës për një kohë më të gjatë se nëna.

Kanceri i qafës së mitrës zë vendin e katërt në botë përsa i përket përhapjes. Qafa e mitrës është pjesa më e poshtme e mitrës e cila hapet më tej në vaginë. Kanceri ndodh kur qeliza jonormale fillojnë të rriten në mënyrë të pakontrolluar.

Është e vështirë të thuash me saktësi se sa pasi çastet e qetësisë, që mund të jenë dhe çaste gjumi, alternohen me çaste aktiviteti të shprehur. Nga një sërë studimesh të bëra mbi lëvizjet fetale dhe variacionet në frekuencën kardiake, rezulton se duke filluar nga muaji...

Nivelet e larta të progresteronit, gjatë shtatzënisë, ngadalësojnë funksionin tretës dhe për këtë arsye ushqimi rri  më gjatë në stomak. është më mirë nëse do të hani pak  dhe shpesh, pasi ushqimet në sasi të mëdha  do ta ngarkonin stomakun  dhe do të përkeqësonin tretjet...

Sindroma paramenstruale, përfshin një tërësi ndryshimesh fizike dhe shpirtërore që një grua fillon të përjetojë rreth dy javë para ardhjes së menstruacioneve dhe që zgjasin deri pak ditë pas fillimit të tyre. 

Shtatzënitë zakonisht zgjasin 280 ditë, por ajo e 25-vjeçares Beulah Hunter nga Los Anxhelos, në vitin 1945, ka zgjatur 375 ditë, plot një vit dhe 10 ditë. Ajo lindi një vajzë të shëndetshme, ndërkohë që dhe për vetë mjekët kjo kohëzgjatje ishte një tekë e...

Vetëm një spermatozoid mund të penetrojë vezën e pjekur duke e fekonduar atë. Gjatë kalimit nëpërmjet  membranës së vezës, spermatozoidi humbet bishtin e tij. Më pas bërthamat e vezës dhe të spermatozoidit shkrihen me njëra-tjetrën dhe kështu fillon krijimi i embrionit të ri.

Studime të ndyshme tregojnë se përdorimi i bojës së flokëve gjatë shtatzënisë , lidhet me zhvillimin e disa keqformimeve tek pasardhësit. Rekomandohet që shtatzënat ta shmangin totalisht lyerjen e flokëve....

Embrionet e krijuara në laborator, in vitro,  mund ti nënshtrohen kontrollit gjenetik para implantimit, PGS. Qëllimi është identifikimi i embrioneve që përmbajnë anomali kromozomike duke mundësuar kështu vetëm transferimin e embrioneve të shëndosha në mitrën e gruas.

Studime të fundit tregojnë se konsumimi i rregullt i çokollatës gjatë shtatzënisë mbron nënat nga rreziku i preeklampsisë dhe hipertensionit të shtatzënisë. Këshillohet veçanërisht çokollata e zezë, por kujdes të mos teprohet me sasinë....

Në stinën e dimrit është më e zakonshme të merrni një të ftohur. Megjithë kujdesin tuaj mund të ndodhë që të sëmureni dhe në këtë rast duhet të pushoni, të rrini ngrohtë dhe të pini shumë lëngje për të shmangur dehidratimin.

Babai ashtu si dhe nëna duhet të jetë i informuar mbi problemet e shtatzënisë dhe të lindjes. Ndihmesë është dhe pjesmarrja në vizitat e zakonshme tek gjinekologu.

Shtimi në peshë varet nga konstrukti fizik. Një rritje midis 8-12 kg quhet normale. Ka një variacion të gjërë individual, që lidhet edhe me peshën e gruas para shtatzënisë. Në shtatzëninë binjake, shtesa mund të jetë deri në 15 kg.