Fëmijët mundet të jenë të ndjeshëm ndaj anemisë gjatë periudhës së rritjes. Disa nga shenjat më të zakonshme që tregojnë praninë e aneminsë janë: -Lëkura e zbehtë -Mungesa e dëshirës për tu ushqyer -Ritëm i lartë i rrahjeve të zemrës -Frymëmarrje e ngadaltë Në përgjithësi, ky problem mundet të zgjidhet me...

Gjatë javëve të para pas lindjes, qumështi i gjirit ndryshon shpejt në trashësinë e tij por edhe në vlerat ushqyese. Qumështi i gjirit është i ndryshëm tek çdo nënë, duke u varur nga dieta ushqimore apo dhe nga kohëzgjatja e proçesit të gjidhënies. Mund të ndodhë që...

Problemet e infertilitetit në çift mund të vijnë prej burrit dhe gruas së bashku ose prej vetëm njërit nga partnerëve. Momenti i duhur për tu drejtuar tek mjeku është: -Nëse tentoni të konceptoni për më shumë se 6 muaj pa sukses -Jeni mbi 40 vjeç -Kur keni çrregullime të...

Bebet i pastrojnë shpeshherë rrugët e frymëmarrjes me anë të tështimës. Ata mund të kenë frymëmarrje të parregullt të ngadaltë, e cila mund të alternohet me psherëtima të shpejta e të thella. Pas 6 mujorit të parë sistemi i frymëmarrjes së foshnjave zhvillohet plotësisht dhe ata...

Kur një bebe provon shije të reja si frutat apo perimet, në disa raste nuk pranon ti konsumojë ato. Kjo është normale pasi atij i nevojitet pak kohë të mësohet me ushqimin dhe shijet e ndryshme. Por ka disa mënyra se si fëmija juaj mund të...

Vija e shtatzënisë, e njohur si ‘’Linea Nigra’’ është një vijë e kafenjtë e cila është pjesë e ciklit të shtatzënisë dhe theksohët më së shumti gjatë muajit të 5-të. Arsyeja kryesorë e shfaqjes së saj është e panjohur por besohet se lidhet me ndryshimet hormonale...

Aborti medikal është një mënyrë e sigurtë për të ndaluar shtatzëninë e hershme. Kjo procedurë konsiston në përdorimin e medikamenteve për të ndaluar një shtatzëni gjatë tremujorit të parë të barrës. Pilulat e abortit të administratuara nga mjeku gjinekolog janë dy. Medikamenti i parë bllokon hormonin...

Kolposkopia është një procedurë e cila kryhet me anë të kolposkopit, për të vëzhguar qafën e mitrës (apo vulvën ose vaginën, nëse dyshohet një anormalitet) pa shkaktuar dhimbje. Kolposkopia ka efekt diagnostikues por nëqoftë se e shikon të nevojshme, gjinekologu mund të marrë edhe një mostër...

Një vëllim i shtuar i lëngut amniotik që rrethon fetusin njhet si fenomeni i ‘’polyhydroamnios’’ dhe ndodh në 2% të shtatzënive. Shumica e rasteve janë të lehta dhe rezultojnë nga rritja graduale e lëngut amniotik gjatë gjysmës së dytë të shtatzënisë. Në rastet më të rënda shfaqen...

Biopsia embrionale është një procedurë që lejon identifikimin e anomalive gjenetike në embrionet e krijuara nëpërmjet fekondimit in vitro, përpara se këto embrione të transferohen në mitrën e gruas. PGD është një test gjenetik i cili i mundëson çifteve me një sëmundje gjenetike të kenë pasardhës...

Aspirimi testikular është një procedurë mjekësore e thjeshtë dhe pa shumë dhimbje që mundëson marrjen e materialit seminal tek burrat të cilët pas analizës së spermogramës rezultojnë me azoospermi. Spermatozoidët e gjetur përdoren për të kryer menjëherë fertilizimin in vitro ose ngrihen për tu përdorur në...

Përvec analizës së spermogramës, cilësia e materialit seminal vlerësohet edhe me anë të testit të fragmentimit të ADN-së. Ky test jep informacion mbi integritetin e molekulës së ADN-së, i cili është një parametër shumë i rëndësishëm për potencialin fertilizues të spermatozoidëve së bashku me përqëndrimin, lëvizshmërinë...

Përpara se një çift të planifikojë një shtatzëni rekomandohet të kryhen disa analiza, ndër to është edhe spermograma për partnerin mashkull. Analiza e spermogramës mat parametrat e materialit seminal siç janë: përqëndrimi i spermatozoidëve, volumi i materialit seminal, lëvizshmëria e spermatozoidëve dhe morfologjia. Kontrolli i...

Çdo paciente është e veçantë në shkaqet e infertilitetit. Ndërkohë që disa gra kanë vështirësi në konceptimin e një shtatzënie prej moshës disa të tjera kanë probleme hormonale apo strukturore. Shkaqet më të shpeshta të infertilitetit femëror janë: - Mosha mbi 40 kryesisht shoqërohet me rënie të...

Një studim së fundmi tregoi marrëdhënien midis konsumimit të alkoolit dhe infertilitetit tek gratë. Rezultoi se kur konsumohet 3-4 gota me alkool ne javë gjatë fazës luteale rezultonte se shancet e të ngelurit shtatzënë reduktoheshin ne 44%. Ndërkohë kur konsumimi rritej në më shumë se 6 gota...

Nëse ju pas lindjes arrini të keni një nga këto shenja atëherë është tepër e nevojshme të kontaktoni mjekun. - Gjakderdhje të shtuar nga vagina - Mendime depresive - Dhimbje koke e shpeshtë - Shikim jo i qartë - Dhimbje të mprehta të këmbëve - Vështirësi në frymëmarrje...

Gjendet një lidhje midis hipotiroidizmit dhe infertilitetit. Me hipotiroidizëm kuptojmë se gjëndra e tiroides nuk prodhon mjaftueshëm hormone, nivelet e ulta të tyre interferojnë me hormonet që nxisin ovulimin. Mungesa e ovulimit është shkak për infertilitet tek gruaja. Për gratë, trajtimi i hipotiroidizmit është një proces...

Simptomat jo të rregullta që mund të shfaqen, nuk duhen injoruar. Sasia e vogël apo shumë e madhe e menstruacioneve, ciklet e vonuara gjatë, etj., mund të jenë shenja të ndonjë problemi serioz. Disa nga këto shenja jo normale përfshijnë: • Gjakderdhja zgjat më shumë se 10...