Disa të porsalindur e kanë formën e kokës jo të rrumbullakët dhe të çrregullt. Koka e bebit ka zona të cilat janë «më të buta» dhe quhen fontanela. Këto zona të buta lehtësojnë lindjen e bebit si dhe më vonë gjatë vitit të parë të...

Momentet më të këndshme të shtatzënisë janë lëvizjet e fetusit. Kryesisht këto lëvizje mund të ndjehen ndërmjet javës së 16-të dhe të 25-të të shtatzënisë. Në shtatzëninë e dytë lëvizjet fetale ndjehen më herët, rreth javës së 13-të. Shpeshherë këto levizje ndjehen kur nëna është shtrirë...

Jeni shtatzënë dhe nuk jeni të sigurta nëse mund të udhëtoni ose jo? Nëse keni një shtatzëni normale dhe të shëndetshme, mund të jetë e sigurt të udhëtoni me avion gjatë pjesës më të madhe të saj. Gjatë trimestrit të dytë - javët 14 deri 27...

Në javën e 34-t, pjesa më e madhe e fetuseve janë të pozicionuar me kokë poshtë, por një pjesë e vogël paraqesin të ndenjurat poshtë dhe kokën lart. Kjo është paraqitje podalike. Rreth 4% e fëmijëve lindin në këtë pozicion, pra nuk konsiderohet e rrallë. Mjeku...

Pamjaftueshmëria e placentës (e quajtur edhe mosfunksionimi i placentës ose pamjaftueshmëria vaskulare uteroplacentare) është një ndërlikim i rrallë, por serioz. Ndonjëherë placenta nuk funksionon siç duhet. Kjo do të thotë që fëmija nuk merr oksigjenin dhe lëndët ushqyese që i nevojiten. Nëse keni pamjaftueshmëri placentare, fëmija...

Gjatë shtatzënisë mund të zhvillohet anemia, e cila shprehet me uljen e furnizimin me oksigjen të indeve dhe bebit. Në këtë periudhë, trupi prodhon më shumë qeliza të kuqe të gjakut dhe nëse nuk merren dozat e mjaftueshme ditore të hekurit apo nutrientëve të tjerë, trupi...

Ndryshimet hormonale dhe fizike që përjeton një grua gjatë shtatzënisë mund të përfshijnë tharjen e lëngut të syve, shikim të turbullt apo ndryshime më të rënda të shikimit. Këto gjithashtu mund të jenë shenjë e sëmundjeve si diabeti gestacional. Ndryshimet e lehta të shikimit janë të zakonshme...

Kloazma ose “maska e shtatzënisë”quhet pigmenti i shtuar në lëkurë, i cili mund të jetë i njëtrajtshëm ose mund të krijojë njolla kafe. Kloazma nuk mund të parandalohet, por përdorimi i kremrave kundër diellit dhe shmangia e dritës UV mund të minimizojë efektet e saj. Rreth 70...

Mjeku gjinekolog mund të kryejë biopsi endometriale e cila rezulton në marrjen e një pjese indore nga endometriumi për qëllim studimin e tij. Rezultatet e biopsisë mund të tregojnë: - Praninë e infeksioneve që shkaktojnë endometritin - Praninë e polipeve ose fibromave të cilat shkaktojnë gjakderdhje jonormale - Praninë...

LEEP (loop electrosurgical excision procedure) përdoret për të larguar nga cerviksi qelizat jonormale apo prekanceroze me anë të një ansë elektrokirurgjikale. Kjo procedurë rekomandohet kur vërehen ndryshime në qafën e mitrës gjatë kolposkopisë apo kur rezultatet e Pap testit janë anormale të cilat mund të jenë...

Pap testi është një procedurë ekzaminuese me anë të cilit testohet prania e qelizave kancerogjene në qafën e mitrës. Pap testi mund të kryhet gjithashtu për të zbuluar infeksione seksualisht të transmetueshmë si psh Human Papiloma Virus (HPV) të cilat mund të mos kenë shfaqur simptoma...

Cerviksi është pjesa më e poshtme e uterusit dhe luan rol si barrierë për bakteret dhe patogjenët. Hormone të ndryshme ndikojnë në konsistencën dhe ngjyrën e mukusit cervikal psh. Në ditët e ovulacionit mukusi është më i trashë dhe ka ngjyrë të bardhë duke ndihmuar në procesin...

Sot falë teknikave të fekondimit të asistuar shumë gra mund të realizojnë dëshirën e tyrë për tu berë mama edhe pse nuk kanë partner. Me anë të këtyre tëknikave vezët e gruas mund të injektohen me spermatozoidët e përzgjedhur nga një dhurues sperme duke i ofruar...

Kistet çokollatë janë jokancerogjene dhe ngjyra nga e cila merr dhe emrin vjen prej grumbullimit të gjakut të vjetër menstrual. Këto kiste kanë mundësi të ndodhin në 20-40% të grave të cilat kanë endometriozë. Simptomat që e shoqërojnë janë: - Dhimbje gjatë periodave - Dhimbje pelvike që nuk lidhet...

• Menopauza ndodh kur një grua ka mungesë të ciklit menstrual për 12 muaj. • Ajo fillon ndërmjet moshës 45 dhe 55 vjeçare por mund të shfaqet me herët ose më vonë. • Shumica e grave i ndjejnë simptomat e para të menopauzës rreth 4 vite para...

Shumë burra nuk e kuptojnë se përdorimi i steroidëve siç është testosteroni për të formuar masë muskulare mund të shkaktojë numër të ulët të spermatozoidëve ose mungesë totale të tyre. Steroidet i japin sinjal trurit se sasia e nevojshme e testosteronit është arritur duke e gënjyer...

Mikroplastika gjendet kudo në jetën tonë të përditshme si në ujë, tokë apo ushqime. Tashmë është fakt që ato gjenden edhe në uterus gjithashtu. Në një studim të kryer në gratë shtatzëna u vu re se pjesëzat e mikroplastikës që kalonin placentën ishin të një madhësie 0.01...

Që në momentin që e mbani në dorë fëmijën për herë të parë, ju e dini se ai është i juaji. Jeni gati të kujdeseni për ta dhe ti rrisni me dashuri. Megjithëse i vogli është plotësisht i varur nga ju, ju ende dëshironi të merrni...

Pasi të keni kaluar plot 12 muaj pa cikël menstrual, ju keni hyrë zyrtarisht në menopauzë. Mesatarisht, kjo ndodh rreth moshës 50 vjeç. Mosha e një gruaje në menopauzë mendohet të jetë e lidhur me gjenetikën, megjithëse historia mjekësore dhe faktorë të tillë si pirja e...

Kur diskutohet për fertilitetin femëror, shpesh ka dy ekstreme: ose u bëhet shumë presion grave që në moshë të re për të përcaktuar qëllimet e ardhshme të planifikimit familjar ose ka një mospërfillje totale për moshën, kushtet mjekësore dhe historikun familjar që mund të luajnë një...