Abort quhet ndërprerja e shtatzënisë përpara javës së 24-t, kur fetusi nuk është i aftë të jetojë spontanisht. Ndërprerja e shtatzënisë pas kësaj jave quhet lindje para kohe. Aborti spontan mund të shkaktohet nga një sërë faktorësh. Anomalitë kromozomike të fetusit, infeksione apo patologji të sistemit imunitar mëmësor,...

Për ju nëna të cilat gjatë tre mujorit të tretë ndjeni vështirësi në gjumin tuaj dhe e keni të pamunduar për të gjetur pozicionin e duhur kini parasysh këto këshilla: 1.Flini në anën tuaj, preferohet e majta por kjo varet nga komoditeti juaj 2.Vendosni një jastëk si...

Histeroskopia është një procedurë që mund të përdoret për të diagnostikuar dhe trajtuar gjakderdhjen e shtuar. Procedura lejon që mjeku të shohë kavitetin uterin me anë të histeroskopit, i cili është i pajisur me kamera për të përftuar pamjen e mureve të mitrës . Histeroskopia mund të...

Për arsye profesionale, shoqërore ose shëndetësore, një grua mund të mos jetë e gatshme të mbetet shtatzënë dhe ajo mund të dëshirojë të shtyjë lindjen e një fëmije derisa të jetë koha e duhur për të. Për këto arsye gratë mund ti nënshtrohen stimulimit hormonal dhe...

Ndërsa barku dhe bebi rritet, shtatzënia mund të shoqërohet me momentë parehatie. Ndjesia e kruarjes shfaqet kryesisht gjatë tremujorit të tretë. Kruarjet e lehta në zonën e barkut janë të zakonshme por duhen patur kujdes kur ato janë më intensive pasi tregojnë për një problem mjekësor si...

Induktimi i ovulacionit është një trajtim i cili kryhet tek gratë në kuadrin e infertitlitetit të çiftit. Disa nga problematikat mundet të jenë: - Infertilitet i pashpjeguar - Cikël të gjatë dhe jo të rregullt - Probleme në ovulim - Infertilitet të lidhur me partnerin mashkull Induktimi i ovulacionit zhvillohet...

Arsyeja e parë e problemeve me gjumin në shtatzëni është rritja në masë e fetusit, e cila e bën të vështirë për të gjetur një pozicion të rehatshëm. Shpesh gratë e kanë të vështirë të ndryshojnë pozicionin dhe të flenë nga ana e majtë ashtu siç...

Gjatë shtatzënisë, trupi i nënës pëson disa ndryshime anatomike dhe fiziologjike për ti krijuar kushtet e nevojshme për zhvillim fetusit. Këto ndryshime fillojnë menjëherë pas konceptimit të shtatzënisë dhe ndikojnë çdo organ të trupit. Disa nga ndryshimet që pëson gruaja shtatzënë janë: - Shtimi në peshë - Gjoksi bëhet...

Një vizitë në kuadër të fertilitetit mund të jetë një pikënisje e rëndësishme për rrugëtimin e një shtatzënie. Me anë të disa analizave rutinë dhe një konsulte me specialistët tanë të fertilitetit, ju mund të kuptoni më tepër për mundësitë që keni si çift për të...

Zgjedhja e klinikës në të cilën ju do i besoni rrugëtimin tuaj në arritjen e një shtatzënie është çështja kryesore e një trajtimi të fekondimit in vitro. Shpesh herë nuk është e lehtë për të përzgjedhur duke patur parasysh shkaqet e ndryshme të infertilitetit. Klinika Gliozheni ju...

Nëse po planifikoni një shtatzëni duhet të përgatiteni fizikisht dhe psikologjikisht. Disa nga këshillat tona paraprake janë: - Relaksohuni dhe përpiquni të reduktoni stresin sa më shumë të jetë e mundur - Merrni acid folik, mungesa e tij shkakton probleme me formimin e tubit neural tek fetusi - Ndaloni...

Në formë të thjeshtuar, vitaliteti i spermatozoidëve është përqindja e spermatozoidëve të gjallë dhe të shëndetshëm. Vitaliteti nuk është i njëjtë me lëvizshëmirinë, lëvizshmëria vlerëson përqindjen e spermatozoidëve që lëvizin ndërsa vitaliteti përqindjen e spermatozoidëve që janë të gjallë por që nuk lëvizin. Vitaliteti i spermatozoidëve...

Shtatzënia, kjo faza emocionuese e jetës suaj kërkon një stil të shëndetshëm jetese për udhëtimin që ju pret. Ju ndoshta keni informacion mjaftueshëm, megjithatë duke qënë se kujdesi i nënës është thelbësor, ne ju kemi renditur disa këshilla që ja u rekomandojmë të gjitha nënave. -Kontrolle periodike -Kontrolli...

Ndryshimet hormonale janë arsyeja kryesore pse gjatë shtatzënisë flokët duken më të plotë dhe më të shndëritshëm. Kjo vjen për shkak të rritjes së nivelit të estrogjenit. Shumë gra shtatzëna kanë thënë që flokët e tyre kurrë nuk janë dukur më të bukur, sidomos në tremujorin...

Përdorimi i metodave kontraceptive është një metodë e sigurtë që ndikon në parandalimin e shtatzënive të padëshiruara. Përveç kësaj, marrja e pilulave është gjithashtu e dobishme edhe në rastet e: -Akneve në fytyrë -Pakësimin e fluksit menstrual -Anemisë -Dhimbjeve gjatë menstruacioneve -Simptomave premenstruale Për më tepër informacione ju mund të...

Ndjesia e lëvizjeve të para të bebit është gjithmonë një moment emocionues dhe i rëndësishëm për nënën. Shëndeti dhe zhvillimi i fetusit monitorohen vazhdimisht nga mjeku nëpërmjet ekografive. Nga ana tjetër lëvizjet janë shenja se fetusi po rritet në madhësi dhe po bëhet më i fuqishëm. Gratë...

1 në 4 foshnja kanë skuqje prej pelenave. Zakonisht nuk zhvillohet tek të sapolindurit, por të gjitha foshnjat mund ta përjetojnë. Mund të kenë njolla të kuqe në pjesën e poshtme ose skuqje të gjithë zonës. Kjo mund të shkaktohet nga: -Fërkimi i pelenës me lëkurën -Mos pastrimi i...

Në pamundësi për të prodhuar vezë një grua përballet me infertilitetin. Megjithatë ekziston mundësia që gruaja të arrijë një shtatzëni duke u ndihmuar nga një grua tjetër. Disa nga kushtet që një femër duhet të plotësojë për të dhuruar vezë janë: – Mosha e saj duhet të jetë...

Shtatzënia jashtë mitre quhet ndryshe shtatzëni ektopike. Kjo shtatzëni ndodh kur një vezë e fertilizuar rritet jashtë kavitetit uterin duke shkaktuar gjakderdhje që rrezikon jetën e nënës shtatzënë. Në 90% të rasteve barra jashtë mitre ndodh në tubat e fallopit. Shenjat e hershme të një barre...

Estrogjeni është një hormon i cili është përgjegjës për zhvillimin seksual gjatë pubertetit, për rritjen e shtresave uterine gjatë ciklit menstrual dhe në fillim të shtatzënisë dhe është i përfshirë në shëndetin e përgjithshëm tek femrat siç është pesha apo sensitiviteti ndaj insulinës. Por nivelet e...