Refluksi ndodh shpesh gjatë shtatzënisë. Ndryshimi hormonal që përjeton gruaja gjatë kësaj periudhe ndikon në valvulën që lidh ezofagun me stomakun duke e relaksuar dhe qëndruar joplotësisht e mbyllur. Kjo lejon lëngun acid të stomakut të zhvendoset në ezofag dhe të japë ndjesinë e djegies. Por një...

3 shenja se ka ardhur momenti për ti dhënë ushqim bebit tuaj: 1-Mund të qendrojnë ulur në karrige pa patur nevojë për ndihmën tuaj. Kjo tregon se bebushi juaj tashmë mund të ketë një ekuilibër më të fortë dhe ju mund ta ushqeni lirshëm. 2-Shfaqin interes kur shohin...

Tek disa gra gjatë shtatzënisë vërehet se gingivat skuqen dhe fryhen. Mishrat e dhëmbëve të gjakosura shkaktohen nga higjena e ulët orale dhe formimi i pllakëzave. Ndryshimet hormonale gjatë shtatzënisë mund të bëjnë dhëmbët më të ndjeshëm ndaj gurëzave duke nxitur inflamacion dhe gjakderdhje. Kjo quhet gingivitis...

Dhimbjet e shpinës janë të zakonshme gjatë shtatzënisë, kur ligamentet bëhen më të buta dhe të ndjeshme duke prekur kështu zonat si pelvisi dhe fundshpina. Por si mund të kujdeseni për të shmangur këto dhimbje? -Evitoni ngritjen e objekteve të rënda -Uluni fillimisht në gjunjë e më pas...

HUMAN PAPILLOMA VIRUS është një nga infeksionet seksualisht të transmetueshme më të shpeshta. Shumica e viruseve HPV janë shkaktarë të papillomave (që njihen si lytha) dhe japin infeksione kalimtare. Vetëm në rastet e infeksioneve të qëndrueshme, të cilat trupi nuk i lufton, mund të kemi një...

Si të minimizojmë të përzierat e mëngjesit! Edhe pse sjanë aspak të këndshme, kryesisht javët e para të shtatzënisë mundet të shoqërohen me të përziera. Ja disa sugjerime si të lehtësoni periudhën e të përzierave të mëngjesit. •Konsumoni porcione të vogla ushqimi por në cikle të shpeshta •Merrni sa...

Transferimi i embrioneve të ngrira në teknikat e fertilizimit in vitro nënkupton transferimin e embrioneve të cilat janë ruajtur nga një cikël i mëparshëm në azot të lëngët. Janë dy arsyet përse përdoren këto embrione: -Cikli i mëparshëm i FIV nuk ka sjellë një shtatzëni të dëshiruar -Gjatë...

Inseminimi Intra Uterin (IIU) është një procedurë për trajtimin e infertilitetit në çift. Procedura e inseminimit kryesisht rekomandohet të kryhet përpara se një çift ti nënshtrohet fertilizimit in vitro dhe rekomandohet të përsëritet deri në tre herë për të arritur rezultatin e dëshiruar. IIU kryhet në rastet...

Në çiftet të cilat vuajnë nga infertiliteti mashkullor mund të vijë në ndihmë teknika e fertilizimit in vitro me dhurues sperme. Përveç rasteve kur brenda një çifti partneri mashkull nuk prodhon spermatozoidë, kjo teknikë përzgjidhet gjithashtu edhe nga gratë të cilat dëshirojnë një shtatzëni edhe pse...

Infeksionet vaginale janë më të zakonshme nga sa mendoni. Mbani parasysh këto simptoma në mënyrë që ta identifikoni sa më shpejt dhe të shmangni shqetësimet tuaja. Nëse po përjetoni këto simptoma mund të na kontaktoni në numrat tel. +355 4 222 36 32 dhe cel. +355 67...

Tre kategoritë e vonesave të ciklit menstrual Çrregullimi i ciklit mestrual dhe vonesa e periodave mundet të shkaktohet nga arsye: -Fiziologjike, si për shembull stresi, ndryshimet e mëdha në peshë apo gjidhënia. -Mjekësore, siç është marrja e medikamenteve, konsumimi i kontraceptivëve hormonal, përdorimi i antihistaminave apo antidepresantëve. -Patologjike, në...

Endometrioza zhvillohet kur një apo më shumë zona të pjesës së brëndshme të uterusit kthehen në ind endometrial duke marrë strukturën edhe funksionin e qelizave endometriale. Endometrioza mund të zhvillohet në ovare, tubat e fallopit dhe tek indi që rrethon pelvisin. Simptomat kryesore që manifestohen janë: •Dhimbja...

Vitaminat prenatale janë një kombinim vitaminash dhe mineralesh. Një dietë e shëndetshme është e mjaftueshme për të marrë lëndët ushqyese të nevojshme por mund të ketë raste të caktuara që nevojitet marrja në forma të tjera siç janë pilulat. Suplementet dhe sasia e tyre ndryshojnë në varësi...

Prindërit e binjakëve e dinë shumë mirë se ku ndryshojnë të vegjlit e tyre. Por sa prej jush i dini këto fakte për binjakët: • 40% e binjakëve shpikin gjuhën e tyre. • Binjakët identikë i kanë të ndryshme gjurmët e gishtave. • Binjakët fillojnë të ndërveprojnë me...

Shëndeti i nënës është primar për bebet si në bark ashtu dhe pas lindjes. Ja 4 këshilla kryesore në lidhje me të ushqyerit në shtatzëni dhe pas saj: 1-Gjatë shtatzënisë ju nevojiten rreth 200-300 kalori shtesë në ditë. Shtatzënia krijon nevojë shtesë për disa lëndë ushqyese, duke...

Kohët ndryshojnë por këto këshilla do të mbeten gjithmonë pjesë e kujdesit prindëror. Masazhi: Masazhi dhe prekja me dashuri kanë efekte të jashtëzakonshme pozitive në trurin dhe trupin e bebit, si dhe janë thelbësore për zhvillimin e shëndetshëm emocional. Ushtrime për fëmijë: Fantastike për lidhjen e pjesëve...

Ky ekzaminim sugjerohet të kryhet kur: - Pap testi ka treguar për praninë e qelizave anormale - Testi HPV ka dalë pozitiv - Cerviksi duket anormal kur mjeku merr mostrën për Pap test - Pacientja ka gjakderdhje jonormale, për shëmbull pas marrdhënies seksuale - Pas vizitës gjinekologjike vërehen lezione ose...

Problemet shëndetsore si kanceri, menopauza premature apo ndjekja e karrierës dhe mungesa e partnerit mund të çojë që një grua të nderrmarë në një moshë të avancuar hapin për të ngelur shtatzënë. Por ju mund «të ndalni kohën biologjike» duke ndërmarrë një vendim të rëndësishëm në...

Bebet hiperaktive janë lindur për tu rritur në lëvizje të përditshme dhe programuar për t'u zhvilluar përgjatë një sekuence specifike të momenteve fizike, ose ato çka quhen Motor Skills. Çdo fazë zhvillimi u siguron përvojat e nevojshme për nivelin e rritjes dhe inteligjencës në të ardhmen. Këto...

Ja çfarë duhet të dini rreth ekografive gjatë shtatzënisë: Ekografia 2D: Nëse keni vizituar mjekun, ndoshta keni kryer tashmë një eko 2D (dy dimensionale) dhe e dini se është një moment emocionues dhe magjik. Doppler: Me anë të ekografisë Doppler, mjeku përdor ultratingujt për të parë qarkullimin...