Aspirimi testikular është një procedurë kirurgjikale e cila ju vjen në ndihmë burrave infertile pasi në analizën e spermogramës nuk është vërejtur asnjë spermatozoid. Ka dy arsye përse në ejakulat mund të mos ketë spermatozoidë: ⠀ - Nuk prodhohen nga testikujt ⠀ - Ka bllokim të kanaleve që...

Shtatzënia biokimike është cilësuar si një përfundim i hershëm i zhvillimit embrionik dhe shpesh ngatërrohet me gjakderdhjen menstruale. Ky lloj aborti ndodh në ditët e para të shtatzënisë. Është e vështirë të gjesh shkakun e një ndërprerjeje shtatzënie por disa nga mekanizmat më të shpeshtë të shtatzënisë...

Ndërkohë që ju duhet të hiqni dorë nga gota e verës në darkë, a duhet të hiqni dorë vërtet nga filxhani i kafesë në mëngjes? Shumë njerëz supozojnë se kafeina është e rrezikshme gjatë shtatzënisë. Por nuk është e vërtetë, ju thjesht duhet të mbani konsumin e...

Teknikat e riprodhimit të asistuar i referohen të gjitha trajtimeve të fertilitetit që përfshijnë marrjen e vezëve nga gruaja dhe bashkimin me spermatozoidët dhe më pas transferimin e tyre në mitrën e gruas. Disa procedura standarte të FIV pranë klinikës tonë janë: - ICSI(Intracytoplasmic Sperm Injection ) -...

A fillon vërtet kujdesi prenatal vetëm pasi të keni marrë një test pozitiv të shtatzënisë? Është e vërtetë që duhet të caktoni takimin tuaj të parë para lindjes sapo të zbuloni se jeni shtatzënë, por nuk ka arsye përse duhet të prisni derisa të mbeteni shtatzënë...

Testi gjenetik para implantimit është procesi i identifikimit të embrioneve anormale dhe transferimi i embrioneve të shëndetshëm në mitrën e gruas. Duke identifikuar dhe selektuar embrionet e shëndetshëm gjenetikisht, çiftet kanë më shumë mundësi për të arritur një shtatzëni. PGT i vjen në ndihmë kryesisht çifteve të...

Vulvovaginitis quhet inflamacioni ose infeksioni i vulvës dhe vaginës. Kjo është një gjendje që prek gratë dhe vajzat e çdo moshe. Ka disa shkaktar që çojnë në inflamacionin në zonën e vaginës. Ata më të shpeshtë janë: - Bakteret siç janë Gardnarella, Streptococcus, Staphylococcus - Candida albicans - Parazitët - Human...

Të porsalindurit kanë instinkt natyral kur janë nën ujë! Bebet lindin me një "refleks zhytjeje" të njohur si përgjigje bradikardike e cila bën që trupi i tyre të përshtatet natyrshëm me mjedisin e tyre kur zhyten në ujë. Ritmi i zemrës së bebit do të ngadalësohet dhe...

Vizita gjinekologjike rekomandohet të kryhet çdo vit dhe sa herë që gruaja shfaq shqetësime apo simptoma si dhimbje pelvike, vaginale ose gjakderdhje jo normale nga uterusi. Mjeku gjinekolog mbledh informacion për problematikat mjekësore, simptomat, gjendje të mëparshme të cilat ndihmojnë në vendosjen e diagnozës. Gjendjet mjekësore të...

Studimet më të fundit tregojnë se në zhvillimin e fetusit përveçse gjendja shëndetsore fizike ndikon edhe ajo mendore e nënës. Ky studim tregon se pesha e vogël e bebit në lindje lidhet me streset qe ajo ka përjetuar gjatë shtatzënisë. Një tjetër arsye e mos zhvillimit të...

Sindromi Sheehan është një gjendje që prek gratë të cilat humbin sasi të mëdha të gjakut gjatë lindjes ose kanë presion të ulët të gjakut gjatë ose pas lindjes duke sjellë mungesën e oksigjenit në qarkullimin e gjakut. Kjo mungesë e oksigjenit ndikon në gjendrën e...

Nëse jeni shtatzënë, ndjekja e duhur e prenatale është jetike për shëndetin e bebit tuaj. Një pjesë e këtij kujdesi prenatal është monitorimi i shtatzënisë me rrezik të lartë. Në përgjithësi, rreth 8% e të gjitha shtatzënive kanë disa komplikacione të cilat nëse nuk trajtohen në...

Shumë gra shtatzëna kanë të përziera sidomos gjatë trimestrit të parë por disa të tjera përgjatë gjithë shtatzënisë. Disa opsione për të menaxhuar të përzierat: -Të shmangen ushqimet që përkeqësojnë të përzierat - Të merren ushqimet në sasi të vogël dhe shpesh - Midis vakteve të pihen lëngje në...

Afërsisht 80% e grave të shëndetshme kanë Ureaplasma spp. në sekrecionet vaginale. Prevalenca rritet me shtimin e aktivitetit seksual. Ureaplazma e patrajtuar çon në: - Parehati kronike - Sëmundjen e pelvisit të inflamuar - Komplikacione gjatë shtatzënisë Infeksioni i ureaplazmës vjen nga prishja e balancës mes atyre që quhen baktere...

Sasi të larta të lëndëve toksike mund të jenë të rrezikshme për fetusin gjatë një shtatzënie. Disa këshilla për të ulur përdorimin e lëndëve me përmbajtje toksike: Shmangni përdorimin e aromave sintetike  Zgjidhni produktet e kujdesit personal dhe shtëpiak  me sa më pak kimikate  dhe përdorni...

Pasi nëna e re vjen në shtëpi ajo duhet të kujdeset për mënyrën e ushqyerjes në mënyrë që të grumbullojë energji për netët pa gjumë, rikuperimin fizik dhe ushqyerjen me gji. Duhet të konsumohet sa më shumë ujë, qumësht dhe lëngje frutash. Ushqimet me vlera të...

Ushtrimet aerobike në shtatzëni nuk duhet të ndërpritet në rastet e shtatzënisë pa komplikacione.  Gratë shtatzëna duhet të jenë të kujdesshme me kaloritë dhe me temperaturën e trupit gjatë stërvitjes.   Këshillohet që të kryhen 30 minuta ushtrimë fizike në ditë për të patur një shtatzëni të shëndetshme...

Kanceri i gjirit zhvillohet nga vetë qelizat e gjirit dhe manifestohet si tek gratë dhe tek burrat. Ai mund të prekë çdo moshë, por shumica e rasteve gjendet në gratë në moshë rreth të 40-ve. Një nga mënyrat e përdorura për diagnostikim është ekografia e gjirit...

Dëgjimi është një shqisë që zhvillohet që në barkun e nënës. Veshët e bebes fillojnë të krijohen që nga java e 8 brenda në miter dhe marrin formën përfundimtare rreth javës të 24-t. Është vërtetuar tashmë se bebja brenda në mitrën e nënës dëgjon zëra dhe zhurma....