1-GJINEKOLOGJI

Disa gra përjetojnë dhimbje menstruale më të lehta e disa të tjera më të forta por këto dhimbje nuk duhet të privojnë kryerjen e aktiviteteve ditore. Tkurrja e muskujve të mitrës çon në dhimbje në pjesën fundore të barkut. Nivelet e larta të prostaglandinave janë shkaktarët kryesorë...

Në rastet e dhimbjeve abdominale ose parehatisë mund të mendohet për praninë e kisteve orvariale. Këto “xhepa” të mbushur me likuid ose me inde jo gjithmonë janë të rrezikshëm. Kistet diagnostikohen gjatë ekzaminimeve që bëhen nga mjeku gjinekolog dhe gjithashtu mund të vendoset trajtimi ose heqja...

Infeksionet mykotike vaginale shkaktojnë irritim, sekrecione vaginale të shtuara dhe djegie në zonën e vulvës dhe vaginës. Gjithashtu njihet si candida, infeksioni mykotik prek 3 nga 4 gra në çdo moment të jetës. Shumica e grave përjetojnë së paku 2 episode. Kandida nuk konsiderohet infeksion i transmetueshëm...

Endometriumi, i cili përfaqson shtresën e brendshme të uterusit, ka rëndësi të veçantë në implantimin e embrionit dhe zhvillimin e shtatzënisë. Për këtë arsye është e nevojshme që ai të jetë receptiv, pra në kushtet optimale për të favorizuar implantimin. Përvec rasteve kur rritja endometriale mund...

Gratë përdorin pilula kontraceptive për shumë arsye. Disa prej tyre mundet të jenë parandalimi i një shtatzënie, normalizimi i menstruacioneve, ulja e rrezikut të sindromave të caktuara si psh. PCOS etj. Është gjithsesi e nevojshme që të këshilloheni me mjekun gjinekolog mbi metodat kontraceptive dhe përdorimin...

Shtatori është muaji i ndërgjegjësimit të sindromës së ovareve policistike - PCOs. Në këtë muaj ne synojmë të ndërgjegjësojmë gratë dhe vajzat përsa i përket kësaj gjëndjeje kaq të shpeshtë por shpeshhërë edhe pak të njohur. Sindroma e ovareve policistike është një gjendje në të cilën ovaret...

Ekografia abdominale ndihmon në vizualizimin e organeve si mitra, vezoret, tubat e fallopit dhe lejon diagnostikimin e sëmundjeve në sistemin riprodhues femëror. Disa nga përdorimet e ekografisë abdominale janë evidentimi i: - Gjendjes së organeve të pelvisit - Endometriozave, miomave dhe cisteve ovariane - Shtatzënive ekstrauterine - Detektimi i...

Pasi është përjashtuar mundësia e një shtatzënie, mungesa e cikli menstrual tregon për çrregullim të periodave. Disa nga arsyet mundet të jenë: - Gruaja vuan nga sindromi i ovares policistike - Stresi i cili shton hormonin kortizol dhe ndikon në prodhimin e estrogjenit dhe progesteronit - Ndryshimi i rutinës...

Shumë femra përjetojnë infeksione vaginale të pakëndshme, dhe probleme të tjera gjinekologjike në një mënyrë ose në një tjetër. Është shumë e rëndësishme që herë pas here të kontrolloni shëndetin tuaj gjinekologjik për ta përmirësuar atë. •Kryeni kontrolle periodike tek mjeku juaj •Mundohuni ti përmbaheni një diete ushqimore...