2-INFERTILITET

Kafeina e gjetur në kafe, çaj, pije energjike dhe joalkoolike është një stimulues i konsumuar gjerësisht. Megjithatë, ka studime që duket se tregojnë se kafeina ka efekte negative si në fertilitetin mashkullor ashtu edhe në atë femëror. Sipas disa eksperimenteve, kafeina ndikon në lëvizshmërinë e strukturave...

Endometriumi është shtresa e uterusit në të cilën implantohet embrioni dhe për këtë arsye ka aftësinë të rigjenerohet në çdo cikël menstrual dhe të bëhet receptiv në ditët kur gruaja është fertile. Infertiliteti prej faktorit endometrial është vënë re në 20% të rasteve. 3 analiza vlerësojnë receptivitetin...

Nëpërmjet analizës së spermogramës, mund të vlerësohet cilësia e materialit seminal duke matur parametra si vëllimi, përqëndrimi i spermatozoidëve, lëvizshmëria dhe morfologjia e tyre. Por, ka raste kur infertiliteti mashkullor mbetet i pashpjeguar pas analizës. Një nga arsyet është stresi oksidativ dhe nivelet e larta të...

Gratë mund ti nënshtrohen një serë ekzaminimesh për të testuar fertilitetin e tyre. Ndër ekzaminimet më të shpeshta janë: - Analizat e hormoneve femërore siç janë FSH, LH, Progesteron, Estradioli dhe AMH - Ekzaminimi gjinekologjik për të vlerësuar anatominë e uterusit edhe funksionin e ovareve - Histerosalpinografia për të...

Rreth 35 % e burrave me varikoçele shfaqin infertilitet primar dhe 81% infertilitet sekondar. Shkaku kryesor i zmadhimit të venave në skrotum është çrregullimi i qarkullimit të gjakut në venat testikulare duke ndikuar në funksionin e testikujve. Kjo gjendje rrit temperaturën intratestikulare, ul nivelet e testosteronit...

Shtatori është muaji i ndërgjegjësimit të sindromës së ovareve policistike - PCOs. Në këtë muaj ne synojmë të ndërgjegjësojmë gratë dhe vajzat përsa i përket kësaj gjëndjeje kaq të shpeshtë por shpeshhërë edhe pak të njohur. Sindroma e ovareve policistike është një gjendje në të cilën ovaret...

Nëse një çift ka tentuar të konceptojë një fëmijë për 12 muaj dhe nuk është arritur një shtatzëni, kjo mund të jetë shenjë e problemeve me fertilitetin. Në këtë moment nevojitet ndihma e një mjeku specialist për të kuptuar më tepër rreth fertilitetit mashkullor. Një nga ekzaminimet...

Inseminimi intra uterin është një trajtim në kuadër të infertilitetit që mundëson kalimin e materialit seminal pas përpunimit në uterus. Disa nga rastet kur mund të përdoret ky trajtim nga një çift që dëshiron të ketë një shtatzëni janë: - Infertilitet i pashpjeguar - Infertilitet prej pranisë së...

Disa produkte ushqimore që këshillohet të përdoren nga çiftet që dëshirojnë të kenë një shtatzëni janë: - Farat e lulediellit: janë të pasura më virtaminë E dhe ndikojnë në cilësinë e materialit seminal të partnerit. Ato janë të pasura gjithashjtu me folate, selenium dhe omega-6. - Qitrot...

Problemet e infertilitetit në çift mund të vijnë prej burrit dhe gruas së bashku ose prej vetëm njërit nga partnerëve. Momenti i duhur për tu drejtuar tek mjeku është: -Nëse tentoni të konceptoni për më shumë se 6 muaj pa sukses -Jeni mbi 40 vjeç -Kur keni çrregullime të...