5-BEBET

‘’Led weaning’’ është një metodë e futjes së ushqimit të ngurtë tek foshnjat, ku ushqimi në trajtë pure dhe me lugë anashkalohet tërësisht në favor të vetëushqyerjes me gishta nga ana e fëmijës. Gradualisht, zgjerohet menuja e bebes për të përfshirë ushqime më të ngurta ose...

Foshnjat dhe të vegjlit mësojnë kur të rriturit ndërveprojnë me ta, krahas kohës së qëndrimit para ekranit. Përmbajtja dhe aktivitetet e ekranit të përshtatshme për moshën nxisin zhvillimin e fëmijës por për të vegjlit e moshës 18 deri në 24 muaj, nuk sugjerohet që të qëndrojnë...

Të gjithë prindërit kërkojnë metoda sa më efektive për të parë rritje dhe zhvillim të shëndetshëm tek të vegjlit e tyre duke u përpjekur ç’do ditë të bëjnë më të mirën për të stimuluar inteligjencën e fëmijës. Ushqimi zakonisht zgjidhet i tillë që të stimulojë zhvillimin...

Duke filluar nga mosha 7 ose 8 muajshe, fëmija juaj do të fillojë të jetë në gjendje të dallojë një të rritur nga një tjetër dhe gjithashtu do të fillojë të lidhet më shumë me nënën dhe babain. Në këtë mënyrë, momentet e mërzitjes gjatë shkëputjes...

Refleksi Moro shfaqet tek fëmija pas lindjes dhe zakonisht largohet rreth muajit të 4-5-të jetës. Sipas mjekëve ky fenomen shfaqet si pasojë e një ndjesie të papritur tek fëmija si për shembull: i duket sikur është duke rënë nga një ëndërr nga një tështimë nga një...

Shpeshherë nënat mundohen të pushojnë të qarat e bebit duke e tundur në mënyrë të vazhdueshmë për një kohë të gjatë. Kjo lëvizje, nëse tejkalon normalen apo kryhet me intensitet të fortë, njihet si Sindroma e foshnjës së tundur dhe mundet në disa raste ti shkaktjë...

Nëna mund të përfshijë në dietën e fëmijës fruta apo perime sipas dëshirës. Është e rëndësishme ti ofroni fëmijës një shumëllojshmëri ushqimesh të shëndetshme. Secila prej tyre ka vlera ushqimore të cilat i pasurojnë vaktet e të voglit. E rëndësishme është ruajtja e harkut kohor me 3-4...

Fëmijët mundet të jenë të ndjeshëm ndaj anemisë gjatë periudhës së rritjes. Disa nga shenjat më të zakonshme që tregojnë praninë e aneminsë janë: -Lëkura e zbehtë -Mungesa e dëshirës për tu ushqyer -Ritëm i lartë i rrahjeve të zemrës -Frymëmarrje e ngadaltë Në përgjithësi, ky problem mundet të zgjidhet me...

Gjatë javëve të para pas lindjes, qumështi i gjirit ndryshon shpejt në trashësinë e tij por edhe në vlerat ushqyese. Qumështi i gjirit është i ndryshëm tek çdo nënë, duke u varur nga dieta ushqimore apo dhe nga kohëzgjatja e proçesit të gjidhënies. Mund të ndodhë që...

Bebet i pastrojnë shpeshherë rrugët e frymëmarrjes me anë të tështimës. Ata mund të kenë frymëmarrje të parregullt të ngadaltë, e cila mund të alternohet me psherëtima të shpejta e të thella. Pas 6 mujorit të parë sistemi i frymëmarrjes së foshnjave zhvillohet plotësisht dhe ata...