Dhimbjet menstruale

Dhimbjet menstruale

Endometri është shtresa e mitrës që bije në kontakt të drejtpërdrejtë me vezën e fekonduar.

Shtresa funksjonale e endometrit çdo cikël menstrual formohet nga e para nën ndikimin e hormonit estrogjen. Në rast se nuk implantohet embrioni, pra nuk ndodh një shtatzëni kjo shtresë do të shkatërohet dhe do të dalë jashtë në trajtën e “gjakut menstrual”.

Proçesi i largimit të kësaj pjese të mitrës shoqërohet nga kontraktimet dhe nga dhimbjet tipike të periodave.

Në rast se këto dhimbje bëhen shumë të forta apo zgjasin më shumë se 2- 3 ditë këshillohet një vizitë tëk gjinekologu. Kjo si për të qetësuar dhimbjen, por edhe për të kuptuar shkakun dhe për ta kuruar atë.

# # # # # # # # # # #