Diabeti gestacional gjatë shtatzënisë.

Diabeti gestacional gjatë shtatzënisë.

Diabeti gestacional është një lloj diabeti që shfaqet gjatë shtatzënisë. Prek afërsisht 2-10% të grave shtatzëna dhe zakonisht zhvillohet rreth javës 24-28 të shtatzënisë. Diabeti gestacional ndodh kur trupi nuk mund të prodhojë mjaftueshëm insulinë për të rregulluar nivelet e sheqerit në gjak gjatë shtatzënisë.

Këtu janë disa fakte të rëndësishme për diabetin gestacional:

-Faktorët e rrezikut: Disa gra janë në një rrezik më të lartë të zhvillimit të diabetit gestacional, duke përfshirë ato që janë mbipeshë ose obeze, kanë një histori familjare të diabetit, kanë lindur më parë një fëmijë që peshonte më shumë se 4 kilogramë, kanë pasur diabet gestacional në një shtatzëni të mëparshme ose janë mbi 35 vjeç.

-Simptomat: Diabeti gestacional shpesh nuk ka simptoma, kjo është arsyeja pse është e rëndësishme që të bëhen kontrolle dhe ekzaminime të rregullta para lindjes. Disa gra mund të përjetojnë etje të shtuar, urinim të shpeshtë ose shikim të paqartë.

-Komplikimet: Diabeti gestacional i pakontrolluar mund të rrisë rrezikun e komplikimeve gjatë shtatzënisë dhe lindjes, duke përfshirë presionin e lartë të gjakut, pre-eklampsinë, lindjen e parakohshme dhe lindjen e një fëmije të madh që mund të kërkojë lindje cezariane.

-Trajtimi: Trajtimi për diabetin gestacional zakonisht përfshin ndryshime në dietë dhe stërvitje. Në disa raste, mjekimi mund të jetë gjithashtu i nevojshëm për të ndihmuar në rregullimin e niveleve të sheqerit në gjak.

-Vëzhgimi: Gratë që kanë pasur diabet gestacional janë në një rrezik të shtuar të zhvillimit të diabetit të tipit 2 më vonë në jetë. Është e rëndësishme që të keni takime të rregullta me një ofrues të kujdesit shëndetësor pas lindjes për të monitoruar nivelet e sheqerit në gjak dhe për të vlerësuar rrezikun e zhvillimit të diabetit të tipit 2.

Nëse jeni shtatzënë dhe keni faktorë rreziku për diabetin gestacional, bisedoni me mjekun tuaj për testet e shqyrtimit dhe mënyrat për të zvogëluar rrezikun tuaj. Me menaxhimin e duhur, shumica e grave me diabet gestacional mund të kenë një shtatzëni dhe lindje të shëndetshme.