Fertiliteti femëror, a ulen shanset për shtatzëni pas moshës 37-vjeçare?

Fertiliteti femëror, a ulen shanset për shtatzëni pas moshës 37-vjeçare?

Fertiliteti i femrës bie me kalimin e viteve dhe gratë duhet të jenë të vetëdijshme për këtë. Nga mosha 37 vjeçare, fertiliteti femëror bie ndjeshëm. Në moshën 40-vjeçare, ju keni shumë më pak gjasa të mbeteni shtatzënë sesa kur jeni në të 30-at.

Kulmi i moshës pjellore të një gruaje është rreth 25 vjeç. Ndërsa plakemi, indet e vezoreve dhe të mitrës pësojnë plakje progresive, duke iu përgjigjur më pak funksioneve të tyre. Vezët, ose qelizat vezë femërore, gjithashtu plaken me gruan.

Ulet fertiliteti i femrës dhe për pasojë rritet vështirësia për të mbetur shtatzënë, rritet rreziku për aborte të përsëritura, sëmundje gjenetike dhe kromozomale. Për më tepër, nga mosha 40 vjeç e lart është më e zakonshme të preken nga sëmundje të tilla si hipertensioni arterial, diabeti gestacional, hepatosis gravidarum, vonesa në rritjen e fetusit. Procedurat e riprodhimit të asistuar gjithashtu e kanë më të vështirë të jenë të suksesshme dhe kur ato ndodhin, shtatzënitë binjake kërkojnë vëmendje të veçantë.