Gjithcka rreth menopauses

Gjithcka rreth menopauses

• Menopauza ndodh kur një grua ka mungesë të ciklit menstrual për 12 muaj.

• Ajo fillon ndërmjet moshës 45 dhe 55 vjeçare por mund të shfaqet me herët ose më vonë.

• Shumica e grave i ndjejnë simptomat e para të menopauzës rreth 4 vite para menstruacioneve të fundit.

Simptomat më të shpeshta janë: cikël menstrual i çrregullt, afshe gjatë natës, ndryshime të humorit, tharje vaginale, atrofi uterine.

Komplikacionet që vijnë janë osteoporoza, mundësi të shfaqen sëmundje kardiovaskulare, dhimbje gjatë marrdhënieve seksuale dhe ulje të metabolizmit.