Indi adipoz kaf

Indi adipoz kaf

Tek të porsalindurit, indi adipoz kaf përbën 5% të peshës trupore.

Ky ind gjendet në gjysmën e sipërme të shtyllës kurrizore, në organe të brëndshme, qafë dhe në shpatulla.

Funksioni i indit adipoz kaf është që ti mbrojë të vegjëlit nga hipotermia dhe ti bëjë të ndjejnë më pak të ftohtin. Ai aktivizohet sa herë që organizmi ka nevojë për nxehtësi shtesë, për shëmbull pas lindjes apo kur bebi ka temperaturë.

Bebet kanë një sasi më të madhe sesa të rriturit, pasi ky ind zvogëlohet në sasi me kalimin e moshës.