Menstruacionet

Menstruacionet

Termi “perioda” (kur ju referohet menstruacioneve) daton prej vitit 1822 dhe do të thotë “interval kohe” ose cikël i përsëritur ngjarjesh.

A e dinit se:

-Perioda e parë e një vajze quhet menarke.

-12 vjeç është mosha mesatare që një vajze i vijnë periodat.

-Një grua humb rreth 35 ml gjak gjatë periodave.

-Normalisht një grua përjeton deri në 400 perioda gjatë jetës.

-Mesatarisht një grua kalon 2280 ditë me menstruacione ose 6.25 vite të jetës së saj.

-Cikli menstrual mund të zgjase 21 deri në 35 ditë.

-15000 është numri mesatar i produkteve sanitare (lines, tampone) që një grua përdor gjatë jetës së saj.

-Ҫdo 4-8 orë duhet ndryshuar tamponi ose peceta, prandaj nëse e keni vene re paketimet e këtyre produkteve higjenike janë me nga 18 copë. Sepse aq është mesatarisht numri që përdoret në një cikël.

-51 është mosha mesatare kur fillon menopauza.