Ndryshimet gjatë shtatzënisë

Ndryshimet gjatë shtatzënisë

Gjatë shtatzënisë, trupi i nënës pëson disa ndryshime anatomike dhe fiziologjike për ti krijuar kushtet e nevojshme për zhvillim fetusit.

Këto ndryshime fillojnë menjëherë pas konceptimit të shtatzënisë dhe ndikojnë çdo organ të trupit.

Disa nga ndryshimet që pëson gruaja shtatzënë janë:

– Shtimi në peshë

– Gjoksi bëhet më i ndjeshëm dhe rritet në masë

– Ndryshon qëndrimi

– Urinim i shpeshtë

– Dhimbje të ligamenteve

– Vështirësi në frymëmarrje

– Konstipacion

– Refluks gastrik

– Diabet gestacional

– Shtim të volumit të gjakut

– Rritja e rahjeve të zemrës rreth 30% më shumë