Preeklapsia

Preeklapsia

Preeklampsia është një sëmundje që shfaqet gjatë shtatzënisë dhe ka simptomat e mëposhtme:

– Rritje të presionit të gjakut

– Eliminim të proteinave në urinë

– Fryrje të lokalizuara në kavilje dhe në gishtat e duarve

– Dhimbje koke

-Të përzjera

-Të vjella

– Çrregullime të pamjes

– Dhimbje barku

– Shtim në peshë

Kjo sëmundje shfaqet në 7% të grave që e kanë shtatzëninë e parë dhe shkon duke u zvogëluar në shtatzënitë e tjera. Është më e shpeshtë në gratë me hipertension  paraekzistues, diabet mellitus apo me sëmundje të veshkave.

Shkaqet e preeklampsisë nuk janë akoma të qarta prandaj monitorimi i vazhdueshëm i gjinekologut është i nevojshëm gjatë shtatzënisë për të kontrolluar shfaqjen e simptomave dhe kapjen e saj që në fazat fillestare.