Refluksi gjatë shtatzënisë

Refluksi gjatë shtatzënisë

Refluksi ndodh shpesh gjatë shtatzënisë. Ndryshimi hormonal që përjeton gruaja gjatë kësaj periudhe ndikon në valvulën që lidh ezofagun me stomakun duke e relaksuar dhe qëndruar joplotësisht e mbyllur.

Kjo lejon lëngun acid të stomakut të zhvendoset në ezofag dhe të japë ndjesinë e djegies.

Por një faktor tjetër që ndikon në refluks është rritja e uterusit i cili ushtron presion në stomak.
Për të ulur shpeshtin e refluxit këshillohet të:

-Konsumohet ushqim shpesh dhe në sasi të ulët
-Ulet pirja e kafesë
-Mbahet një pozicion koke pak më lartë se trupi kur bini për të fjetur
-Mos konsumohen ushqime me aciditet të lartë dhe pikante