Rreziku I trasmetimit të hiv/aids nga nëna mbartëse tek fëmija

Rreziku I trasmetimit të hiv/aids nga nëna mbartëse tek fëmija

Transmetimi i HIV nga gruaja mbartëse tek fëmija gjatë shtatzënisë ose ushqyerjes me gji quhet ndryshe transmetimi perinatal i HIV.

Rrisku që bebi të lindë me HIV është më i ulët kur:

-Detektohet herët në shtatzëni ose përpara se gruaja të ngelë shtatzënë.

-Merren mjekime të posaçme.

-Planifikohet lindje çezariane në disa raste.

Parandalimi i transmetimit konsiston në:

-Marrjen e pilulave gjatë shtatzënisë të cilat nuk ndikojnë në zhvillimin e fetusit.

-Fëmijët e lindur nga nëna mbartëse marrin mjekime kundër HIV për 4-6 javë pas lindjes.

-Fëmija ushqehet me qumësht të gatshëm dhe jo  qumësht gjiri.

Disa gra shtatzëna me HIV/AIDS mund të mos e dinë që e mbartin atë. Prandaj është e rëndësishme që të gjitha gratë shtatzëna ose që planifikojnë të mbesin shtatzënë të bëjnë analizat për testet infektive sa më parë të jetë e mundur.