Shtatzënia ektopike (jashtë mitrës) dhe simptomat e saj.

Shtatzënia ektopike (jashtë mitrës) dhe simptomat e saj.

Një shtatzëni ektopike është një gjendje në të cilën një vezë e fekonduar implantohet dhe fillon të zhvillohet jashtë mitrës, më së shpeshti në tubin fallopian. Megjithatë, mund të ndodhë edhe në vezore, bark ose qafën e mitrës. Ndërsa shtatzënia rritet, tubi fallopian mund të këputet, gjë që mund të çojë në gjakderdhje të brendshme dhe mund të jetë kërcënuese për jetën.

Simptomat e një shtatzënie ektopike mund të përfshijnë gjakderdhje vaginale, dhimbje barku, dhimbje shpatullash dhe marramendje ose të fikët. Në disa raste, mund të mos ketë fare simptoma.

Faktorët e rrezikut për shtatzëninë ektopike përfshijnë shtatzëninë e mëparshme ektopike, sëmundjen inflamatore të legenit, endometriozën, historinë e infertilitetit dhe disa lloje të kontracepsionit, të tilla si një pajisje intrauterine (IUD).

Diagnoza e shtatzënisë ektopike zakonisht bëhet përmes një kombinimi të analizave të gjakut dhe imazheve me ultratinguj. Opsionet e trajtimit varen nga vendndodhja dhe madhësia e shtatzënisë ektopike, si dhe nga shëndeti i nënës. Në disa raste, mjekimi mund të përdoret për t’i dhënë fund shtatzënisë, ndërsa në raste të tjera mund të jetë e nevojshme kirurgjia për të hequr shtatzëninë ektopike dhe për të riparuar çdo dëmtim të tubit fallopian.