Sindroma e ovareve policistike

Sindroma e ovareve policistike

Sindroma e Vezoreve Policistike -PCOS është një çrregullim metabolik që lidhet me nivele jo të balancuara të hormoneve të çliruara nga vezoret e gruas.

Në mënyrë që të diagnostikohet me PCOS, një grua duhet të ketë dy prej karakteristikave të mëposhtme:

  1. Vezore polikistike të dukshme në ekografi.
  2. Menstruacione të çrregullta.
  3. Vlera të rritura të hormoneve mashkullorë (androgjenëve) në gjak ose simptoma që lidhen me këtë çrregullim, si pilozitet (qime të shtuara) ose akne (puçrra).
  4. Të qënurit mbipeshë ose obeze.

Mjeku gjinekolog për vendosjen e diagnozës së saktë mund të kërkojë dhe kryerjen e disa analizave, si për shëmbull të hormonit AMH.