STRESI DHE SHËNDETI RIPRODHUES

STRESI DHE SHËNDETI RIPRODHUES

Kur ekspozohet ndaj rrezikut, trupi reagon në mënyrë të menjëhershme duke çliruar hormone si kortizoli dhe adrenalina.  Ato janë përgjegjës për rritjen e rrahjeve të zemrës, presionin e gjakut, qarkullimin e gjakut në muskuj për një reagim në varësi të situatës.

Kortizoli  prodhohet prej progesteronit që është i nevojshëm për prodhimin e estrogjenit dhe testosteronit, që luajnë rol të rëndësishëm në sistemin riprodhues femëror.

Nëse stresi zgjat për një kohë të gjatë, trupi i jep prioritet prodhimit të progesteronit për të nxitur formimin e kortizolit dhe jo për formimin e hormove seksuale. Ulja e prodhimit të hormoneve seksuale ndikon në funksionimin e sistemit riprodhues femëror duke u bërë shkaktar i problemeve me fertilitetin.

Prandaj këshillohet të bëni një gjumë cilësor, të kryeni normalisht aktivitet ditore apo të merrni pjesë në klasa joge.