bebe Tag

Në mitrën e nënës bebet zhvillojnë një mbulesë me qime në të gjithë trupin, e cila quhet Lanugo (nga latinishtja, Lana, “i/e leshtë”). Kjo mbulesë shërben si mbrojtëse e lëkurës delikate të bebes nga lëngu amniotik, ku fëmija jeton i rrethuar për një kohë të gjatë....

Trashëgimia gjenetike e fëmijës tuaj, përcaktohet që në momentin e konceptimit. Gjysma e saj vjen nga veza dhe gjysma tjetër nga spermatozoidi. Pra fëmija është fryt i një proçesi të nderlikuar të kombinimit të gjeneve që vijnë nga të dy prindërit. Pavarësisht se kujt i ngjan fëmija,...

Një bebe e sapolindur mund të shohë 20 deri në 30 cm largësi, një largësi e mjaftueshme që bebi të shikojë figurat më të dashura si atë të nënës dhe të babait. Në distancë më të largët të sapolindurit mund të shohin vetëm hije pasi shikimi...

Gjurmët e gishtërinjëve fillojnë të shfaqen gjatë fazave të zhvillimit të fetusit dhe vazhdojnë të transformohen dhe zhvillohen gjatë gjithë shtatzënisë. Ato përfundojnë zhvillimin e tyre unik në muajin e 9 të shtatzënisë....

Kujdesi shëndetësor para konceptimit të një fëmije është kujdesi që një grua merr përpara shtatzënisë me anë të këshillimit me mjekun gjinekolog. Synimi është të ofrohet informacion dhe trajtim që të ndihmojë në uljen e rreziqeve për fetusin. Gjatë 9 muajve të shtatzënisë, barra ndiqet vazhdimisht...

A e dini se për të pasuruar mikrobiomën (bakteriet e mira të zorrëve) tek fëmijët, përveç kontaktit me dheun e natyrën, kontribues janë dhe kafshët shtëpiake? Studiuesit thonë se fëmijët që rriten me kafshë shtëpiake (veçanërisht qen) janë të ekspozuar ndaj disa baktereve të cilat pasurojnë...

Mangësitë e Vitaminës B12 tek foshnjat që ushqehen me gji dhe nënat vegjetariane. Vitamina B12 ka rol kyç në funksionimin e trurit dhe sistemit nervor, formimin e qelizave të kuqe të gjakut, në krijimin dhe riparimin e ADN-së si dhe në metabolizmin e qelizave. Vitamina B12 nuk...

Pothuajse çdo medikament që gjendet në gjak mund të transferohet në qumështin e gjirit. Një pjesë e medikamenteve kanë një risk të ulët tek fëmijët. Por ka edhe disa mjekime të cilat mund të përqëndrohen në qumështin e gjirit. Mosha e fëmijës ka rëndesi në ndikimin e...

Kur një çift i nënshtrohet procedurave të fertilizimit in vitro, finalizimi i gjithë procesit është transferimi i një ose dy embrioneve në uterusin e gruas. Në rast se krijohen shumë embrione të një cilësie të lartë, ata që nuk transferohen mund të ruhen në ngrirje në...

Nivelet e larta të glukozës në gjak në mënyrë konstante, sidomos në 8-të javët e para të shtatzënisë mund të dëmtojnë bebin. Është e rëndësishme të monitorohet niveli i sheqerit në gjak dhe rekomandohet që vlerat e hemoglobinës së glukozuar- HbA1c të jenë  nën 7% gjatë...