fëmijëishëndetshëm Tag

Tek ne, humanët, bebet lindin shumë të dobëta dhe e kanë të domosdoshëm kujdesin prindëror. Shkencëtarët kanë kërkuar prej kohësh një përgjigje se përse kohëzgjatja e shtatzënisë nuk është më e gjatë në mënyrë që bebet të lindin më të zhvilluara. Prej kohësh mendohej se, në...

Edhe sot, pak gra shtatzëna janë të vetëdijshme për pasojat e infektimit nga citomegalovirusi, pjesë e grupit të herpes viruseve. Gjatë shtatzënisë infektimi me këtë virus jep shurdhim, verbëri dhe vonesë mendore për fëmijën. Për këtë arsye duhet kontrolluar prekja dhe imunizimi ndaj këtij virusi...

Fetusi fillon të gëlltisë lëng amniotik rreth javës së 12-të dhe kur është 28 javësh ai zhvillon ndjesinë e të nuhaturit. Ushqimi që konsumon nëna gjatë shtatzënisë  “shijohet” edhe nga fetusi. Duke e bërë atë që të zhvillojë një farë kujtese dhe parapëlqimi për ushqimet para...

Të porsalindurit  mund të fokusojnë shikimin e tyre deri në 20-25 cm distancë nga fytyra e tyre. Ata  parapëlqejnë  të jenë të rrethuar nga imazhe dhe figura gjeometrike bardhë e zi, pra me kontrast të lartë, krahasuar me ato me ngjyra. Kjo sepse është më e lehtë...