hormone Tag

Acidi folik është një formë e vitaminave B të quajtura folate. Folatet luajnë rol të rëndësishëm në prodhimin e qelizave të kuqe të gjakut dhe ndihmon në mirëformimin e tubit nervor tek fetusi. Ushqimet e pasura me acid folik janë cerealet, qitrot, perimet që kanë...

Normalisht është e vështirë të ndjehesh menjëherë gati për t'u bërë baba dhe të kesh një përzierje ndjenjash, nga gëzimi i pastër deri tek frika. Disa këshilla për ju: • Përpiquni të ndiqni një stil jetese sa më të shëndetshëm krah partneres tuaj • Mundet të kërkoni këshilla...

Assisted hatching është një procedurë e fertilizimit in vitro (FIV) e cila lehtëson daljen e embrionit nga ‘zhgualli’ që e rrethon duke ndihmuar në procesin e implantimit. Embrioni përreth vetes ka një shtresë të quajtur zona pelucide (ZP). Pas largimit të saj realizohet kontakti i drejtpërdrejtë i...

Disa nga arsyet përse një burrë do të ngrijë materialin e tij seminal janë: -Do ti nënshtrohet një vazektomie -Do i nënshtrohet trajtimeve si kimioterapia -Ka një gjendje shëndetsore e cila mund të çojë në infertilitet -Ka vështirësi në ejakulim në ditën e marrjes së vezëve gjatë teknikave të...

ICSI (Intra-cytoplasmic sperm injection) është një procedurë që u zhvillua për ti ardhur në ndihmë teknikave të fertilizimit të asistuar veçanërisht kur cilësia e materialit seminal është e ulët. Më anë të kësaj metode embriologu përzgjedh spermatozoidët më të përshtatshëm duke vlerësuar morfologjinë dhe lëvizshmërinë e...

Apirimi testikular është një procedurë mjekësore e thjeshtë dhe pa dhimbje që  mundëson marrjen e materialit seminal nga testikujt për tu përdorur për procedurat e fertilizimit in vitro - FIV. Kjo procedurë kryhet tek meshkujt të cilët nuk mund të ejakulojnë, kane kryer vazektomi  apo...

Androgjenet janë hormone të cilat kontribuojnë në rritje dhe në riprodhim si tek meshkujt ashtu edhe tek femrat. Prodhimi i androgjenëve tek gratë zvogëlohet me rritjen e moshës. Në kohën kur një grua është 40 vjeç, nivelet e saj të androgjenëve janë rreth gjysma e atyre...

PGD është një test gjenetik i cili i mundëson çifteve me një sëmundje gjenetike të kenë pasardhës  të shëndetshëm. Është një test që përformohet para implantimit të embrionit në mitër dhe kryhet gjatë procedurave të fertilizimit in vitro.  Testi ndihmon në identifikimin e çrregullimit të një...

Inseminimi Intra Uterin (IIU) është një procedurë për trajtimin e infertilitetit në çift. IIU kryhet në rastet e: - Infertilitetit mashkullor - Infertilitet të pashpjeguar - Çrregullimeve të ovulacionit - Endometriozës së lehtë ´ IIU mund të përsëritet deri në tre herë për të arritur rezultatin e dëshiruar. Kjo procedurë është e...

Dhurimi i vezëve është një program gjatë së cilit një grua i dhuron vezët e saj një gruaje tjetër dhe më pas këto vezë do të përdoren për një cikël FIV. Vezet e dhuruara do të përdoren nga gruaja e cila: -Ka ovare që nuk prodhojnë veze...