iporsalinduri Tag

Faktorët që ndikojë në dimensionet e fëmijës janë të shumtë, zakonisht ato janë në raport me përmasat trupore të prindërve por nuk është e thënë që të jetë gjithmonë kështu. Në lindje, pesha e bebeve meshkuj është mesatarisht  pak më e madhe se ajo e femrave. Në...

Bebi i ka të formuara shënjat e gishtërinjve që në javën e  9 ose të 12 të zhvillimit, kur gjendet ende në barkun e mamit. Shumë çifte ruajnë gjurmët e doçkave të vogla të të porsalindurit si një kujtim të bukur  të atyre ditëve të para...

Menjëherë pas lindjes, mjeku neonatolog kontrollon fëmijën dhe vlerëspn 5 parametra: ngjyrën, forcën muskulore, rrahjet e zemrës, frymëmarjen dhe reflekset. Nëse gjithçka është mirë dhe fëmija qan e merr frymë rregullisht, ai vendoset mbi barkun e nënës. Në rastet kur ka nderlikime, ai dërgohet në repartin...

Të porsalindurit  mund të fokusojnë shikimin e tyre deri në 20-25 cm distancë nga fytyra e tyre. Ata  parapëlqejnë  të jenë të rrethuar nga imazhe dhe figura gjeometrike bardhë e zi, pra me kontrast të lartë, krahasuar me ato me ngjyra. Kjo sepse është më e lehtë...

Kur vjen në jetë fëmija zotëron disa reflekse. Reflekset janë lëvizje jo të vullnetshme, pjesë e aktivitetit normal të të porsalindurit. Një ndër to është refleksi i ecjes ose i të kërcyerit. Quhet kështu sepse nëse  ju e mbani fëmijën dhe ndërkohë këmbët ë tij prekin...

Ngjyra e syve përcaktohet nga 16 gjene të ndryshëm dhe varet nga sasia e pigmentit melaninë në irisin e syrit. I porsalinduri nuk lind me të gjithë sasinë e melaninës që duhet të ketë sipas gjeneve që zotëron, sasia plotësohet me kalimin e kohës. Në disa...

Ngacmimi i pjesës së brendshme të duarve të bebit provokon kapjen e gishtave me objektin ngacmues.  Kapja është shumë e fortë, aq sa i vogli mund të mbajë gjithë peshën e trupit dhe të ngrihet vetë nga shtrati....