kujdesinështatzëni Tag

Një studim së fundmi tregoi marrëdhënien midis konsumimit të alkoolit dhe infertilitetit tek gratë. Rezultoi se kur konsumohet 3-4 gota me alkool ne javë gjatë fazës luteale rezultonte se shancet e të ngelurit shtatzënë reduktoheshin ne 44%. Ndërkohë kur konsumimi rritej në më shumë se 6 gota...

Nëse jeni shtatzënë, ndjekja e duhur e prenatale është jetike për shëndetin e bebit tuaj. Një pjesë e këtij kujdesi prenatal është monitorimi i shtatzënisë me rrezik të lartë. Në përgjithësi, rreth 8% e të gjitha shtatzënive kanë disa komplikacione të cilat nëse nuk trajtohen në...

Ushtrimet aerobike në shtatzëni nuk duhet të ndërpritet në rastet e shtatzënisë pa komplikacione.  Gratë shtatzëna duhet të jenë të kujdesshme me kaloritë dhe me temperaturën e trupit gjatë stërvitjes.   Këshillohet që të kryhen 30 minuta ushtrimë fizike në ditë për të patur një shtatzëni të shëndetshme...

Kanceri i gjirit zhvillohet nga vetë qelizat e gjirit dhe manifestohet si tek gratë dhe tek burrat. Ai mund të prekë çdo moshë, por shumica e rasteve gjendet në gratë në moshë rreth të 40-ve. Një nga mënyrat e përdorura për diagnostikim është ekografia e gjirit...

PCOS është sindroma e ovarit policistik e cila ndikon në funksionin e ovareve. Karakteristikat kryesore janë: - Menstruacione të çrregullta - Nivele të larta të androgjeneve - Ovare policistike Ovaret policistike përmbajnë një numër të madh të folikujve, ku secili përmban ovocite. Në kushtet e PCOS, folikujt nuk arrijnë të...

Termi abort i përsëritur i referohet të paturit të tre aborteve të një pas njëshme përpara javës së 24-t të shtatzënisë. Abortet spontane ndodhin në rreth 15% të shtatzënive. Shkaqet kryesore të aborteve mund të jenë: 🔹Anomalitë kromozomale tek prindërit 🔹Hipotiroidizmi i patrajtuar 🔹Diabeti 🔹Ndryshime anatomike të uterusit 🔹Problemet e trombofilisë 🔹Çrregullimet endokrine 🔹Probleme...

Infertiliteti është pamundësia për të konceptuar një shtatzëni pas një viti (ose më gjatë) të marrdhënieve seksuale  të  pambrojtura apo përjetimi i humbjeve të përsëritura të shtatzënive . Problemet e infertilitetit në çift mund të vijnë prej burrit dhe gruas së bashku ose prej vetëm njërit...

PGD është një test gjenetik i cili i mundëson çifteve me një sëmundje gjenetike të kenë pasardhës  të shëndetshëm. Është një test që përformohet para implantimit të embrionit në mitër dhe kryhet gjatë procedurave të fertilizimit in vitro.  Testi ndihmon në identifikimin e çrregullimit të një...

Mbipesha ose obeziteti mund të ndikojnë në arritjen e një shtatzënie. Tek gratë, shëndetit i tëpërt çon në: -Çrregullime hormonale -Probleme me ovulimin -Cikël menstrual të çrregullt Rritja në peshë lidhet shpesh herë me sindromën e ovareve policistike, i cili është një shkaktar i zakonshëm i infertilitetit. Ndërsa tek meshkujt mbipesha...

Bi Testi është një test diagnostikues para lindjes i cili kryhet ndërmjet javës së njëmbëdhjetë dhe trembëdhjetë të shtatzënisë. ⠀ Ky test vlerëson rrezikun që fëmija të mbartë anomali gjenetike si psh. sindroma Down. Është një  ekzaminim jo invaziv ku me anë të një mostre gjaku...