mardhdhënieseksuale Tag

Pilula e emergjencës është një medikament që përdoret për parandalimin e shtatzënisë pas një marrëdhënieje seksuale të pambrojtur. Kjo pilulë duhet marrë sa më parë dhe është e efektshme vetëm nëqoftëse merret brenda 5 ditëve të para pas kontaktit. Ajo nuk mund të ndërpresë një shtatzëni që...

  Gjatë marrjes së pilulës kontraceptive disa gra dhe vajza përjetojnë efekte anësore si: shtim në peshë, marrje mendsh, të vjella, dhimbje koke, tensionim të gjinjve, ndryshime të humorit. Duhet patjetër të konsultoheni me mjekun për të zgjedhur metodën kontraceptive më të përshtatshme për ju. Për një konsultë me...

Amenorrhea është termi që përdoret në rastet kur gruaja apo vajza adoleshente nuk ka cikël menstrual. Janë dy tipe: -Primare: kur vajza nuk ka patur asnjë cikël menstrual deri në moshën 15 vjeçare apo brenda 5 viteve që janë shfaqur shenjat e pubertetit -Sekondare: në rastet kur...

Hiperprolaktinemia i referohet mbiprodhimit të hormonit prolaktinë (PRL), i cili stimulon prodhimin e qumështit të gjirit pas lindjes në gratë shtatzëna. Tek femrat joshtatzëna, prolaktina ndihmon në rregullimin e ciklit menstrual, ndërsa  tek meshkujt ndikon në prodhimin e spermatozoidëve. Sasia e rritur e PRL-së mund...

Pilula ose kontraceptivi i emergjencës parandalon shtatzëninë duke penguar bashkimin e vezës me spermatozoidin. Bashkimi vezë - spermatozoid nuk ndodh domosdoshmërisht vetëm gjatë aktit seksual. Jetëgjatësia e spermatozoidëve shkon deri në 5 ditë, prandaj është e rëndësishme që ovulimi i vezës të mos ndodhë gjatë kësaj...