nënë Tag

Kafka e fëmijës së palindur është e përbërë nga kocka të ndara të cilat ende nuk janë të lidhura tërësisht me njëra tjetrën. Kjo gjë bën që gjatë kalimit në kanalin e lindjes, koka e fëmijës të pësojë shtypje duke bërë që kafka e tij të...

Mjeku gjinekolog mund të kryejë biopsi endometriale e cila rezulton në marrjen e një pjese indore nga endometriumi për qëllim studimin e tij. Rezultatet e biopsisë mund të tregojnë: -Praninë e infeksioneve që shkaktojnë endometritin -Praninë e polipeve ose fibromave të cilat shkaktojnë gjakderdhje jonormale -Praninë e qelizave kancerogjene -Mënyrën...

Pap testi është një ekzaminim që shërben për të testuar praninë e kancerit të qafës së mitrës tek gratë. Konstatimi i hershëm i qelizave kancerogjene rrit mundësinë e kurimit. Gjithashtu Pap testi detekton ndryshimet në qelizat kancerogjene të cilat tregojnë për zhvillimin e kancerit cervikal. Në...

Gratë shtatzëna janë kureshtare të dinë se si do të kuptojnë se ka ardhur momenti i lindjes. Disa nga shenjat që njoftojnë se ka filluar aktiviteti i lindjes janë: -Bebi tashmë ka zbritur në pelvis duke marrë pozicionin e nevojshëm për të dalë. Pozicionimi ka filluar...

Shpeshherë ekografia morfologjike quhet edhe eko strukturale pasi mjeku gjinekolog mund të shikojë strukturën e fetusit. Kjo eko mund të kryhet ndërmjet javës së 19-20-të të shtatzënisë. Gjatë ekzaminimit mjeku mund të: -Konfirmojë që zemra e fetusit rreh -Vërejë shtatzënitë e shumfishta -Masë madhësinë e fetusit -Vlerësojë pozicionin e placentës -Shikojë...

DIU është një pajisje intrauterine që përdoret si metodë kontraceptive. Pajisja ka formën e T-së, vendoset në uterusin e gruas nga mjeku gjinekolog dhe çliron hormonin progestinë. Për të parandaluar shtatzëninë, DIU: - Trash mukusin në qafën e mitrës me qëllim ndalimin e fertilizimit të vezës nga spermatozoidi -...

Vizita gjinekologjike rekomandohet të kryhet çdo vit dhe sa herë që gruaja shfaq shqetësime apo simptoma si dhimbje pelvike, vaginale ose gjakderdhje jo normale nga uterusi. Fillimisht mjeku pyet për problematikat mjekësore, simptomat, gjendje të mëparshme dhe informacione të tjera që ndihmojnë në vendosjen e diagnozës....

Polipet uterine ose të njohura si polipet endometriale janë rritje qelizore beninje në mbështjelljen e brendshme të uterusit. Polipet zakonisht nuk janë kancerogjenë por disa mund të kthehen në kancer ose të shkaktojnë: - Gjakderdhje jonormale - Gjakderdhje post menopauzës - Prolapse, pra kur polipi zhvendoset drejt qafës...

Nëse jeni në të 40-at ose të 50-at, ju jeni në mesin e shumë grave të tjera që përjetojnë "mjegullën e trurit" - si një paaftësi e papritur për të kujtuar fakte, emra ose data të thjeshta. Kur merrni parasysh moshën tuaj, këto simptoma nuk nënkuptojnë...

Te gratë intolerante ndaj laktozës trupi nuk prodhon mjaftueshëm laktazë për të tretur laktozën, e cila gjendet kryesisht në qumësht si qumështi i lopës, i dhisë  dhe nënproduktet si kosi, djathi dhe akullorja. Nga ana tjetër produktet e qumështit përbëjnë burimin kryesor për kalçiumin dhe vitaminën...