nënëeshëndetshme Tag

Gjatë shtatzënisë  duhet të konsumohen më shumë proteina dhe një sasi më e lartë e kalçiumit për të përmbushur edhe nevojat e fetusit në rritje. Qumshti dhe nënproduktet e tij: - Përmbajnë proteina esenciale të cilat merren vetëm nëpërmjet ushqimit si  për shëmbull, kaseina. - Janë burimi më...

Veza konsiderohet si një superushqim, duke qënë se përmban nga pak të thuajse çdo nutrienti që i nevojitet një organizmi të shëndetshëm. Më saktësisht një vezë përmban 11 nutrientë të domosdoshëm gjatë shtatzënisë dhe është burimi më i mirë për marrjen e vitaminës kolinë. Marrja e...

Tek ne, humanët, bebet lindin shumë të dobëta dhe e kanë të domosdoshëm kujdesin prindëror. Shkencëtarët kanë kërkuar prej kohësh një përgjigje se përse kohëzgjatja e shtatzënisë nuk është më e gjatë në mënyrë që bebet të lindin më të zhvilluara. Prej kohësh mendohej se, në...

Edhe sot, pak gra shtatzëna janë të vetëdijshme për pasojat e infektimit nga citomegalovirusi, pjesë e grupit të herpes viruseve. Gjatë shtatzënisë infektimi me këtë virus jep shurdhim, verbëri dhe vonesë mendore për fëmijën. Për këtë arsye duhet kontrolluar prekja dhe imunizimi ndaj këtij virusi...

Janë hormonet , estrogjeni, progresteroni, prolaktina dhe hormoni laktogjen placentar që përgatisin nënën e re për ushqyerjen e fëmijës me gji. Për këtë arsye gjiri zmadhohet dhe është më i dhimbshëm gjatë shtatzënisë. Duke u nisur nga tremujori i dytë , gjinjtë prodhojnë kulloshtrën, që në...